Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Panorāmas medības

Budapešta ir kā mozaīka. Lai izveidotos skaidrs, pilnīgs attēls, jums pašiem šie puzles gabaliņi jāsaliek kopā. Pilsēta savas īstās durvis atver tikai tiem, kuri negaida labumus uz paplātes, bet paši tos meklē

Iespaidīgs skats uz Budu un Peštu pavērsies nevis stāvot uz ļaužu pārpildītā slavenā Ķēžu tilta, bet ejot pāri skaistajam Brīvības tiltam. Savukārt elpu aizraujošu Peštas panorāmu vislabāk baudīt, uzkāpjot 140 metru augstajā Gellērta kalnā, nevis izmisīgi grūstoties Mātjāša baznīcas skatu laukumā. Arhitektoniski bagātīgo vecpilsētu daudz aizraujošāk aplūkot nevis banālu suvenīru bodīšu un tūristu pūļu pārpilnās Vāci (Váci) ielas garumā, bet gan nogriežoties kādā no paralēlajām ielām, lai pārsteidzošā svētdienas klusumā uzlūkotu majestātiskās neogotikas, neoklasicisma, jūgendstila un baroka stila ēkas.

Brīvdienu izraušanās

Budapešta ir ideāls nedēļas nogales galamērķis. Pa dienu varat ienirt pilsētas līkloču ielu, bagātīgo panorāmas skatu, vēstures pieminekļu pārbagātībā un neskaitāmo kafejnīcu atmosfērā. Savukārt saulei nozūdot aiz apvāršņa, varat pieskarties spēcīgi pulsējošajam izklaides piedāvājumam – sākot no vakariņām modernos restorānos un vietējā vīna baudīšanas stilīgās vinotēkās līdz pat neizmirstamiem mirkļiem graustu bāros, kuros pulcējas radošo industriju pārstāvji, hipsteri un visi pārējie, kuriem uz brīdi gribas izrauties no komercijas grožiem.

Lielisks punkts, kurā sākt Budapeštas piedzīvojumu, ir mākslinieciski bohēmiskā stilā ieturētā naktsmītne Brody House (Bródy Sándor utca 10), kas vienlaikus ir arī mākslas galerija un dažādu tematisku pasākumu norises vieta. Katrai istabai ir savs stāsts, un ne mirkli neatstāj sajūta, ka līdz ar telpas atslēgu jūs saņemat arī īpašu ieejas karti no ārpuses labi nomaskētā pērlē. Brody House atrodas bijušajā parlamenta ēkā, un parketa grīdas čīkstoņa ļauj iztēloties valdības vīru smagos soļus XIX gadsimtā. Realitātes sajūtu palīdz atgūt laikmetīgās mākslas darbu kolekcija pie sienām, kurus turpat var arī iegādāties. Piecu soļu attālumā no Brody House durvīm atrodas Ungārijas Nacionālais muzejs, un izdevīgā atrašanās vieta ļauj iepazīt pilsētas aizraujošākās vietas, sasniedzot tās kājām.

Aristokrātijas elpa

Greznā Andrāši (Andrassy) iela izvijas no Peštas centra līdz pat Pilsētas parkam (Városliget). Eleganto celtņu ieskautā aleja saglabājusi seno laiku greznumu. Luksusa zīmolu veikalu skatlogi, savrupnamu spožums, operas ēkas grācija pavada gājējus un liek pilsētas sirdspukstiem sisties straujāk. Lai novērtētu ne tikai Budapeštas iespaidīgo ēku eksterjeru, bet arī interjeru varenību, noteikti vērts iegriezties Callas Café and Restaurant (Andrássy útca 20), kas ir slavens ar izcilu apkalpošanu un lielisku ēdienu. Neiedomājamā greznība raisa asociācijas ar labāko Parīzes bistro šarmu – pamatīgas ādas mēbeles, koka galdi, marmors, neprātīgi augstas sienu kolonnas un atbilstoši restorāna nosaukumam – kallu ziedi vāzēs. Callas dizaina autors ir pasaulslavenais arhitekts un dizainers, nesen mūžībā aizgājušais Deivids Kolinss, kurš veidojis daudzus iespaidīgus interjerus, piemēram, bāros Claridge’s un Connaught Londonā.

Rudens Budapeštā ienes īpašu skaistumu – saule patīkami kliedē rīta dzestrumu, pilsētu apņem zeltīti maiga gaisma, un pilsētas koku lapas lēnām iekrāsojas sarkanīgos toņos. Pilsētas parks ir vieta, kur ieelpot svaiga gaisa malku un doties lēnā pastaigā. Ja gribas vientulības devu, vērts šķērsot tiltiņu, kas ved uz pasakai līdzīgo Vajdahuņadas pili un apiet tai no otras puses, – tikai klusums un čaukstoši vīteņaugi vējā, kas apvijušies apkārt gotiskajai celtnei. Atpakaļceļā no parka var doties pa Vārošligeti avēniju (Városligeti Fasor), kur acu skatienu piesaista krāšņā arhitektūra – valstu vēstniecības un villas. Kad avēnija sašaurinās, pagriezieties pa labi uz Andrāši ielu – pēc neilga laika acu skatienam pavērsies stindzinošā Terror ēka, kas ir okupāciju laika šausminošo notikumu memoriāls. Ēkas eksterjers pievelk kā magnēts – caur metāla jumta pārkari, uzspīdot saulei, uz ēkas izgaismojas uzraksts Terror. Arhitektoniski izcils piemērs, kas ir kā cieņas apliecinājums vēstures griežos ierautajiem likteņiem.

Vīnu un graustu pasaule

Tiem, kas novērtē izcilu maltīti un labu vīnu, Budapešta ir īsts atradums. Viena no daudzveidīgākajām ungāru vīna kartēm atrodama Restaurant 21 (Fortuna utca 21) Budas pusē, turklāt šeit var droši pasūtīt pat mājas vīnu – laba cenas un kvalitātes attiecība. Ja vēl klāt izvēlaties vienu no nacionālajiem ēdieniem – zivju zupu, kas tiek pasniegta modernā versijā –, ir iespēja šeit aizsēdēties, jo restorāna atrašanās vieta vienā no pilsētas augstākajiem punktiem un lielie logi radīti laiskai atmosfērai.

Vietējo vīnu iepazīšanu vērts turpināt Peštas pusē – stilīgajā Doblo Wine Bar (Dob utca 20). Modernajā vīna bārā iespējams degustēt darinājumus no 22 reģioniem, tā pamazām nojaucot stereotipus par maz zināmo ungāru vīna pasauli.

Budapeštā (Peštas pusē) valda lieliska nakts dzīve. Ja vēlaties elegantu, dinamisku izklaidi, jādodas uz Buddha-Bar (Vàci utca 34). Austrumnieciski akcenti, stilīgi dīdžeji un relaksēta atmosfēra var ievilkt līdz rīta gaismai.

Viens no lielākajiem Budapeštas nakts dzīves piedzīvojumiem ir ruin pubs jeb graustu bāri. Izvietojušies vecās fabrikās, nolaistās dzīvojamās mājās, bijušajos kinoteātros, graustu bāri ievelk savu labirintu sirreālajā gaisotnē. Iekārtoti pilnīgi bez noteikumiem – kurš pirmais šeit ievācas, tas arī paliek –, tie kļuvuši par neatņemamu pilsētas kultūras sastāvdaļu. Nekāda dizaina, uz graustu noplukušajām sienām un griestiem valda pilnīga radošā brīvība. Piekarināt var visu, kas ienāk prātā, – sākot no veciem datoru korpusiem un leļļu galvām līdz diskobumbām un ģitārām. Jūs varat ieklīst neiedomājamās kiča un bezstila kokteiļa telpās, iekāpt istabā pa logu vai piesēst uz bijušā vilciena sola. Turklāt tas, ka bārs šeit bijis pirms nedēļas, nenozīmē, ka arī nākamajā nedēļā tas būs atvērts. Viss mainās, līdzko ēka zaudē savu grausta statusu. Szimpla (Kazinczy utca 14) ir viens no leģendārākajiem graustu bāru labirintiem, kura savdabīgā retro noskaņa ik brīdi iesūc aizvien jaunus garāmgājējus, – divi stāvi, neskaitāmi bāri un Trabant automašīnas vraks, kurā var iekāpt, malkojot alu. Šeit regulāri notiek izstādes, filmu vakari un grupu uzstāšanās.

Kafejnīcu karaliene

Iespējams, viens no skaistākajiem un garšīgākajiem veidiem, kā iesākt svētdienu, ir tematisks brančs Four Seasons viesnīcā Gresham Palace (Széchenyi István tér 5–6). Ja tēma ir itāļu tirgus, tad arī nokļūstat īsteni itāliskā gaisotnē – mocarellas, izcila prosciutto, jūras velšu un citu gardumu kalni, tikko no krāsns izņemta fokačas maize un, protams, deserti – panna cotta, tiramisu un Sicīlijas mafijas iecienītie cannoli pildītie cepumi. No Gresham Palace paveras burvīgs skats uz turpat esošo Ķēžu tiltu un Budas reljefaino panorāmu.

Budapešta ar izcilību apliecina savu kafejnīcu karalienes statusu. Īpaša noskaņa valda leģendārajās kafijotavās, kuras jau kopš XIX gadsimta pulcē literātus, māksliniekus, aktierus un citus radošo industriju pārstāvjus, piemēram, Café Central (Károlyi Mihály utca 9). Būdama viena no vecākajām kafejnīcām pilsētā, atvērta 1887. gadā, tā ir saglabājusi radošo auru, kas kopā ar kafijas smaržu iesūkusies ēkas sienās.

Skaistākie skati uz abām pilsētas daļām Budu un Peštu paveras, kad šķērsojat kādu no tiltiem, kas stiepjas pāri Donavai. Brīvības tilts (Szabadság híd) ļauj netraucēti baudīt fantastisku panorāmu, jo lielākās cilvēku masas šķērso slavenāko Ķēžu tiltu. Te sastapsiet tikai vietējos kājāmgājējus, kādu sportistu un izbaudīsiet īpašo vibrāciju, garām aiztraucoties tramvajam. Pa taku labirintu mērojiet 140 metru augsto ceļu Gellērta kalnā, un tur tā būs – skaistākā Peštas panorāma, kādu vien var iztēloties. Nerimstoša vēja pavadītas, sajūtas nosēžas, un pārņem skaidrība, ka mozaīka ir salikta. Izveidojies brīnišķīgs attēls.

Vakarā atliek vēl tikai uzmeklēt nelielā ieliņā esošo Ruben restorānu (Magyar utca 12–14), kurā valdošo atmosfēru var salīdzināt ar Rīgas Osiris. Neliela telpa divos stāvos bez pretenzijām uz īpašu dizainu, taču ar neizskaidrojamu pievilkšanas spēku. Vieta, kur baudīt sarunas, garšīgu ēdienu un vīnu, ļaujot Budapeštas īpašajai sajūtai nosēsties sirdī uz palikšanu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja