Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Dejas performance Aizņemtā ainava parādīs citādu Liepājas Pētertirgu

Liepājas Pētertirgus ir vieta, kur ik dienas liepājnieki dodas iegādāties svaigu pārtiku, taču 28. un 29. septembrī performancē "Aizņemtā ainava" festivāla "Liepājas Mākslas forums" ietvaros tirgus apmeklētājus uz šo vietu ar citām acīm aicinās paskatīties laikmetīgās dejas mākslinieki no Beļģijas un Latvijas

 

Beļģijā strādājošie horeogrāfi Haine Avdāls (Heine Avdal, Norvēģija) un Jukiko Šinozaki (Yukiko Shinozaki, Japāna) laikmetīgās dejas izrādi Aizņemtā ainava (Borrowed landscape) veidos sadarbībā ar Latvijas mākslinieku apvienību IevaKrish, Kristīni Brīniņu un citiem pašmāju dejotājiem.

Skatoties senākā vēsturē, tirgus bija vieta, kur notika teātra izrādes. Līdz ar to šis notikums vēsturisko tradīciju atgriež mūsdienās. Dejotāji aicinās ikvienu kļūt par daļu no šīs izrādes ainavas un vienlaikus pieredzēt to.

“Man šķiet, tas nosaukums Aizņemtā ainava ir ļoti precīzs un precīzi iztulkots. Mēs izrādē “aizņemamies” cilvēku ierasto vidi, viņu ainavu – vietu, kur viņi nāk ikdienā, un radām viņiem jaunas atmiņas. Mēs darām kaut ko savādāk, kaut ko īpašu – tai video varbūt ne līdz galam piemērotu, bet arī ne pārāk izaicinošu, ar izrādes ideju dalās apvienības IevaKrish līdzdibinātāja Ieva Gaurličikaite-Sants.

Katra Aizņemtā ainava tiek adaptēta izrādes norises vietai. Pirmā performance notikusi 2011. gadā Jokohamā, Japānā, kur dejotāji atveidoja brīžiem īstas, brīžiem absurdas ikdienas ainas demo mājā. Izrādes notikušas arī iepirkšanās centrā, teātra foajē un citviet. Horeogrāfu mērķis ir savienot dejas māksliniekus un apkārtni vienā veselumā. Līdz ar to dejotāju uzdevums ir pārņemt konkrētās vietas ieradumus un paradumus un nedaudz tos izkropļot, liekot skatītājam izzināt šo vidi rūpīgāk, pārdomāt savus paradumus un ikdienas izvēles.

Izrāde organiski iekļausies Liepājas Pētertirgus ikdienā. Apmeklētāji varēs netraucēti turpināt iepirkties un sev vēlamā brīdī skatīties izrādi. Dejotāji, izmantojot atjautīgas un humoristiskas intervences, palielinātas kustības, absurdas un teatrālas darbības, izrādē pievērsīsies mūsu neapzinātai rutīnas uzvedībai. Kustībās viņi attēlos spriedzi un kontrastu starp ķermeni un priekšmetiem, ķermeni un prātu, taustāmo un neredzamo, organisko un mākslīgo.

Pilnīgai izrādes pieredzei interesentiem ir iespēja iznomāt austiņas, kurās izrādes laikā tiks atskaņoti pārdomu vedinoši jautājumi par apkārtni, iekšējām sajūtām un neizzināti fakti par šo vietu. Izrāde ir cikliska. Divu stundu laikā – no plkst. 11.00 līdz 13.00 – apmeklētājiem ir iespēja piedzīvot kādu no sešiem 20 minūšu cikliem. Starp tiem nav paužu, dejotāji pabeidz vienu ciklu un uzreiz uzsāk nākamo.

Austiņas ir jāiznomā uz 20 minūtēm konkrētā laikā. Performanču cikli ir: pl. 11.00–11.20; pl. 11.20–11.40; pl. 11.40–12.00; pl. 12.00–12.20; pl. 12.20–12.40; pl. 12.40–13.00. Pēc 20 minūtēm apmeklētājs atgriež austiņas sākumpunktā.

Notikumu Cits Pētertirgus. Performance Aizņemtā ainava organizē SIA Lielais dzintars. Izrādes norises vieta: Liepājas Pētertirgus centrālajā paviljonā, Kuršu ielā 5-7/9. Plašāka informācija par izrādi un austiņo nomu pieejama www.bilesuparadize.lv.

Plašāka informācija par festivālu: www.lielaisdzintars.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja