Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nevar apstāties, jo dzīve jāsvin

"Tev jāatsakās no visa un jāpasakās par visu," saka jaunā horeogrāfe Karīna Lapšina par laikmetīgās dejas iestudējuma Viņš Viņu - Viņa Viņu tapšanas procesu, kura rezultātu varēsim vērot izrādēs 9. un 10. aprīlī plkst. 19 K. K. fon Stricka villā Rīgā.

Visi izrādes dalībnieki un līdzradītāji – Karīna Lapšina, komponists un dziedātājs Ralfs Eilands, dejotāji Ģirts Bisenieks un Alise Bokaldere, kā arī mūziķi Pēteris Narubins un Marija Broča no grupas The Coco’nuts – dejas laukumā izdzīvos katrs savu un visus vienojošo pieredzi radošā interpretējumā, dejā un mūzikā, pētot sieviešu un vīriešu savstarpējās attiecības un komunikāciju simts gadu šķērsgriezumā. Izrādē risināti sievišķības un vīrišķības jautājumi. Ko mēs ar tiem saprotam? Kā sievišķība un vīrišķība atklājas indivīdā, un kā tā ietekmē mūs pašus un pretējo dzimumu?

Pirmās vīzijas par izrādi Karīnu piemeklējušas Jāņa Šipkēvica jeb Šipsī koncertā, un ceļš līdz pirmizrādei bijis dažbrīd arī smags, jo prasījis koncentrēties, formulējot projekta finansējuma pieteikumu, meklējot piezemētu skaidrojumu un pieturas punktus radošajām vēsmām. "Nevaru paņemt svešu pieredzi un pasniegt to kā savējo. Man tas prasīja laiku, kamēr līdz tam nonācu, bet sapratu, ka vienkārši varu dalīties ar to, kas ar mani dzīvē ir noticis un kas notiek man līdzās esošo cilvēku dzīvē. Nevaru apsolīt, ka skatītāji konkrēto situāciju spēs atpazīt no A līdz Z, bet ticu, ka viņi spēs vilkt paralēles starp to, ko darām mēs, un to, kas notiek viņu dzīvē. Un sapratīs, ka jāiet uz priekšu un nevar apstāties, jo dzīve ir vienkārši jāsvin," par meklējumiem stāsta horeogrāfe. 

Izrāde būs īpaša ar to, ka tajā dejotāji arī dziedās, savukārt dziedātāji un mūziķi – dejos. Šī mākslu sintēze abām pusēm esot bijusi izaicinājums. Kas dejotājiem šķiet pats par sevi saprotams, mūziķim var radīt daudz jautājumu, tāpēc kustības bijis jāskaidro vārdiem un jāpamato. "Esmu ļoti pateicīga savai komandai, ka viņi visi ir uzticējušies man un paļāvušies. Ne jau vienmēr viss nāk viegli. Ir arī tādi, tā teikt, dzīves stragli (cīņas – red.), bet man šķiet, ka pēc tādiem brīžiem it kā pārsprāgst kāds burbulis un sāk notikt lietas, kuras tu negaidi, un tās ir tik jaudīgas! Esmu ļoti pateicīga par to, ka tas notiek un ka tas notiek tieši ar mani un ar cilvēkiem man apkārt. Visi dara visu. Mums ir daudz diskusiju par to, kāpēc un kā – kāpēc šāda kustība? Kur tas viss ved? Kāda ir organika? Tajā visā vēlos redzēt dziļumu, sajūtu, organiku un cilvēku klātesamību – ka viņi ir uz skatuves, nevis izliekas, ka ir uz tās," atklāj horeogrāfe, kas patlaban pievienojusies laikmetīgās dejas kompānijai Ārā, bet savu profesionālo pieredzi pilnveidojusi arī Londonā, kur iepazinusies ar starptautiski atzīto horeogrāfu Horhi Kresis un viņa darba metodi. Izrāde Viņš Viņu - Viņa Viņu ir Karīnas pirmā pilnas formas izrāde pēc bakalaura grāda iegūšanas. Horhe Kresis ir izrādes konsultants un radošās komandas mentors.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja