Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Novembrī notiks multimediāla deju lielizrāde Abas malas

Arēnā Rīga 17., 18. un 19. novembrī notiks vērienīga multimediāla deju lielizrāde Abas Malas, kas būs viens no kulminācijas pasākumiem Latvijas simtgadē, informēja iestudējuma veidotāji.

Abas Malas būs izrāde, kurā satiekas mūzika, deja un mūsdienu tehnoloģijas. “Tas ir simts gadus sens stāsts par mums pašiem – Latvijas cilvēkiem – un mūsu zemi, kuras dzīslās plūst laika upe Daugava. Tā nav vēstures stunda, bet personīgs pārdzīvojums un iespēja būt par nozīmīgu daļu no lielizrādes Abas Malas,” tā projektu raksturo projekta radošā komanda.

Skatītājs varēs baudīt telpisku ilūziju, ko palīdzēs radīt īpaši veidota 2000 kvadrātmetru liela mākslas projekciju skatuve – šīs izrādes vajadzībām tiek radīta īpaša 360 grādu ekspozīcijas skatuve.

Kopumā lielizrādē piedalīsies aptuveni 450 mākslinieki, kas pārstāv visdažādākos deju žanrus: profesionālo baletu, profesionālo laikmetīgo deju, tautas dejas un mūsdienu deju – sākot no hip hopa līdz sporta dejām.

Kopumā “Arēnā Rīga” visus koncertus varēs apmeklēt vairāk nekā 21 000 skatītāju, tāpat tas būs skatāms arī tiešraidē - Latvijas Televīzijā.

“Man Abas Malas ir tas pats, kas... Latvijas karogs. Karoga abas malas nav pretnostatītas – tās ir kā viens veselums, un tā vidējā līnija – tie esam mēs paši, mūsu cilvēki, laiks, kas mums ir dots un ceļš. [..] Es gribētu, lai mēs būtu “i viens, i otrs”, kā Rainis teica – “i brāļi, i māsas”. Tas stāsts ir par mums,” stāsta Juris Jonelis, deju lielizrādes režisors un mākslinieciskais vadītājs. 

“Stāsts ir ļoti patīkams – par meiteni Madaru, kas savā dzimšanas dienā nonāk pagātnē – brīdī, kad piedzimst Latvija. Viņa iziet cauri visiem Latvijas notikumiem, un beigās saprot, ka viņa mīl dzimteni un saprot, kādām grūtībām cilvēki ir izgājuši cauri, lai mums varētu būt šī brīvība. Tieši tāpēc man šķiet, ka projekts Abas Malas uzrunās ne tikai vecāko paaudzi, bet tieši jauno paaudzi. Izrāde nav tas pats, kas Dziesmu un deju svētki, projekts ir citādāks un kaut kas ļoti īpašs, jauns. Mums ir fantastiska komanda, mēs visi esam jauni, mums ir vislielākā motivācija sevi pierādīt, godam pārstāvēt mūsu valsti simtgadē. [..] Jā, šis ir unikāls projekts un mums ir iedvesma to īstenot,” ir pārliecināts Raimonds Martinovs, baleta horeogrāfs.

“Tā principā ir kā teātra izrāde, tikai bez teksta – skatītājs jau sajūtu līmenī saprot stāstu, ko viņš redz. Tas ir kas tāds, kas Latvijā vēl nav bijis – caur deju, caur kustību mēs izstāstām notikumus, attiecīgi – Latvijas vēsturi,” pauž Liene Grava, laikmetīgas un mūsdienu dejas horeogrāfe.

“Tas man ir liels izaicinājums. Domāju, ka Latvijā tas ir vēl nebijis projekts. Tieši tāpēc, ka tik lielā mērogā ir jāsakompilē trīs deju mākslas kopā, turklāt tā, lai tas neizskatās kā atsevišķi gabaliņi, bet kā vienots veselums,” stāsta Dace Adviljone, tautas deju horeogrāfe.

paralēli ietsudējumam tiek veidota arī Abas Malas cilvēkstāstu sērija. Radošā komanda ir sameklējusi, uzrunājusi un iemūžinājusi spilgtākās atmiņas katrā no Latvijas desmitgadēm. Starp cilvēkstāstiem, kuri laika gaitā tiks publicēti Abas Malas Facebook kontā un mājaslapā abasmalas.lv, būs Kārļa Ulmaņa komandanta Raimonda Bebra jaunākās meitas Olitas (Jausmas) Ābramas bērnības atmiņas, dzīvojot prezidenta pilī, Helsinki-86 dalībnieka Laura Cekula dēla Ako Kārļa Cekula stāstījums par piedzīvoto pārmaiņu laiku un citi. Tāpat tiek plānots drīzumā uzsākt akciju, kur katrs iedzīvotājs varēs iesaistīties šajā projektā, pastāstot savu stāstu.

Iestudējuma režisors, mākslinieciskais vadītājs – Juris Jonelis; režisors, projekciju; vizuālā video materiāla režisors – Roberts Rubīns; režisora, mākslinieciskā vadītāja asistente – Kristīne Freiberga; scenogrāfs – Didzis Jaunzems, scenogrāfijas uzbūve, realizācija - Arnis Vatašs, liberta autore – Rasa Bugavičute-Pēce, komponisti, mūzika – Andris Sējāns, Reinis Sējāns, Liepājas Simfoniskais orķestris, horeogrāfija – Dace Adviljone (tautas dejas), Liene Grava (laikmetīgā deja), Raimonds Martinovs (balets, modernās, sporta dejas), horeogrāfu asistenti – Gints Baumanis (tautas deja), Reinis Rešetins (laikmetīgā deja), Andris Pudāns (balets, modernās, sporta dejas), multimediju mākslinieks – Māris Kalve, tērpu māksliniece – Jolanta Rimkute, tērpu mākslinieces asistente - Ilze Kaša, animators, mapinga inženieris – Vilis Bērziņš, literārie, mūzikas konsultanti – Raimonds Briedis, Orests Silabriedis, producente – Daiga Livčāne, producentes asistente – Monta Brūvere, radošā mārketinga komunikācija – Kaspars Eglītis, sabiedriskās attiecības – Gunta Kursiša, mārketings, sabiedriskās attiecības – Lelde Kristiāna Vozņesenska, operators – Rinalds Zelts, skaņu ieraksts – Kārlis Drukteins.

Biļetes var iegādāties Biļešu Serviss kasēs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja