Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Rīgas mākslas telpā notiks depresijai veltīta laikmetīgās dejas izrāde Bedre

Rīgas mākslas telpā 9. un 10. decembrī notiks pirmizrādes laikmetīgās dejas izrādei Bedre, kas veltīta depresijas tēmai, informēja izrādes pārstāve Agnese Skara.

Depresija ir viena no grūtāk nosakāmajām slimībām, jo balstīta virspusējos priekšstatos un aizspriedumos par tās izpausmēm, ietekmi un ārstēšanu. Joprojām satraucoši liela daļa sabiedrības nemeklē sistemātisku ārstēšanu, jo neatpazīst vai ignorē simptomus. Depresijas stāvokli tās dažādos posmos un sajūtās ir grūti formulēt vārdos. Tieši tāpēc deja, video, skaņa un gaisma ir izrādes Bedre valoda.

“Lai cik paradoksāli tas neizklausītos, ņemot vērā izrādes formātu, depresijas stāvoklī ir ļoti maz kustības. Pat ja tās ir – tad skopas, atsvešinātas un neapzinātas, dažbrīd pat izmisīgi negribētas. Neskatoties uz to, sadarbībā ar izrādes talantīgajām dejotājām Lauru Kušķi, Alisi Madaru Bokalderi, Janu Jacuku un Līgu Ūbeli, un pateicoties viņu spējai kustībā iemiesot arī nekustību, mums īpašus sarežģījumus interpretēt depresijas procesus horeogrāfijā nesagādāja. Horeogrāfija un kustības ir daļīgas, apzināti sadrumstalotas – kā sašķaidīts attēls spogulī, kā izšķaidītā personība šīs slimības rezultātā,” tā izrādes horeogrāfe Sintija Siliņa.

Sintija Siliņa laikmetīgās dejas nozarē darbojas jau vairāk nekā desmit gadu – iniciējusi Dejas diena interaktīvo pasākumu tradīciju, producējusi izrādes (Solo piecpadsmit nominēta kā gada sasniegums laikmetīgā dejā teātra balvas Spēlmaņu nakts ietvaros 2014.gadā), veido horeogrāfijas laikmetīgās dejas žanrā un sadarbības projektos, kā vienu no pēdējiem minot veidoto horeogrāfiju elektroniskās mūzikas dueta Autographic debijas dziesmas video Pacific.

Lai veicinātu sapratni par to, ko īsti nozīmē depresija tam, kuru tā skārusi un apkārtējiem, 3.decembrī Rīgas mākslas telpas Intro zālē notiks bezmaksas pasākums, kura laikā tiks demonstrēts tematiski saistītais horeogrāfes Alises Madaras Bokalderes duets Manu acu tulkojums, to muzikāli pavadot grupas Tautumeitas dziedātājām. Pēc izrādes sekos diskusija ar psihiskās veselības speciālistiem, tostarp Elmāru Rancānu, psihiatru, profesoru, Rīgas Stradiņa universitātes Psihiatrijas un narkoloģijas katedras vadītāju un citiem.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja