Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs. Tā programmā horeogrāfa Radu Poklitaru (Ukraina) modernā baleta pirmizrāde, flamenko mūzika un horeogrāfija no Spānijas, kā arī futūristiska mūsdienu dejas izrāde Lietuvas dejotāju izpildījumā

"Festivāla atklāšanas koncerts ir ikgadēja tradīcija, kas aizsākās 1999. gadā, kad dzelzceļa stacijā steidzīgiem un izbrīnītiem garāmgājējiem uzstājās Latvijas dejotāji. Šī ir festivāla un dejotāju dāvana ikvienam dejas mākslas cienītājam. Esmu bezgala pateicīga visiem, kas šo gadu laikā uzstājušies bez atlīdzības, veltījuši laiku, lai iepazīstinātu ar dejas daudzveidību un burvību," stāsta festivāla mākslinieciskā direktore Lita Beiris.

Atklāšanas koncerts, kā ierasts, bez maksas notiks Rīgas sirdī – tirdzniecības centra Origo ātrijā, tā sākums plkst. 17.00. Koncerta programmā deju stilu daudzveidība Latvijas jauno horeogrāfu un dejotāju sniegumā, tos vieno festivāla moto No klasikas līdz avangardam. Koši, drosmīgi un arī klasiski eleganti priekšnesumi Rīgas Baleta skolas, Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas nodaļas, Tāļa Siļa Baleta akadēmijas, deju studiju Virziens, Demo, Benefice, Buras, Dzirnas dejotāju izpildījumā.

Festivāla turpinājumā 7. oktobrī rīkotāji aicina uz Ukraiņu Modernā baleta teātra horeogrāfa Radu Poklitaru īpaši Latvijas skatītājiem radītu programmu Dejot, lai dzīvotu. Tās pirmā daļa veidota no dažādos gados tapušajām izcilākajām horeogrāfiskajām miniatūrām, savukārt otrajā – liels notikums – horeogrāfa un komponista Pētera Vaska kopdarba pirmizrāde Rīgā. Abus māksliniekus vieno ilgstoša sadarbība un cieša garīga saikne. Kā atzīst horeogrāfs, Vaska mūzika viņā spēj raisīt neprātīgu emocionālu satricinājumu.

Pēteris Vasks: "Radu ir viens no maniem garīgajiem brāļiem, mums ir kaut kas ļoti tuvs, kas mūs vieno. Manā uztverē – gan radīt mūziku, gan radīt horeogrāfijas – nozīmē dot pasaulei vairāk mīlestības, vairāk gaismas un palīdzēt saturēt pasauli līdzsvarā. Māksla cilvēka dvēseli izdaiļo un attīra no sārņiem. Ja tā nebūtu, mēs jau sen būtu iegāzušies bezdibenī."

Trīs vakarus – 10. oktobrī Ogres novada kultūras centrā, 12. oktobrī koncertzālē Cēsis un 14. oktobrī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī Rīgā – skatītājiem būs iespēja ļauties flamenko dejas kaislībām. Trupas vadītājs un ģitārists Antonio Andrade atvedīs savu jaunāko izrādi Flamenko svīta, ko pats autors dēvē par sava veida terapiju caur mūziku un deju. Izrādes laikā dejotāji un mūziķi caur dažādiem flamenko stiliem atklās mūsdienu flamenko, vienlaikus saglabājot tā tradicionālās saknes.

Festivāla noslēgumā 4. novembrī VEF kultūras pilī ambicioza un talantīga Baltijas baleta teātra dejotāju komanda no Lietuvas skatītājus pārsteigs ar futūristisku, sirreālu sapņu, gaismu un lāzeru šovu izrādē Cita pasaule. Tā balstīta leģendārās rokgrupas Depeche Mode mūzikā un Haruki Murakami romāna Skarbā brīnumzeme un pasaules gals motīvos. Futūristiskā izrāde demonstrē sirreālu pasauli, kur nav vietas dabiskām jūtām un cilvēki labprātāk slēpjas aiz maskām. Horeogrāfe un teātra vadītāja Marija Simona Šimulinaite (Marija Simona Šimulynaitė) stāsta, ka šis ir unikāls, ambiciozs un ļoti inovatīvs projekts. Izrāde ir gan dejotāju, gan tehnikas – gaismas, lāzeru un skaņas – nedalāms savienojums.

Vēl festivāla programmā no 4. līdz 13. oktobrim iekļauta foto izstāde – Eiropas kultūras galvaspilsētas Tartu 2024 programmas projekts Dejas lidojums – Vanemuines baletam 85 fotogrāfijās atainotas personiskas attiecības, stāsti caur deju. Kā arī 12. oktobrī Rīgas biržā Antonio Andrades flamenko baleta kompānija (Compaía Flamenca) sniegs flamenko meistarklasi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja