Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Biļetes pārdotas

Ievērojamais maestro Vladimirs Fedosejevs atkal ieradies Rīgā. Viņš diriģēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncertu 14. maijā

Pāri afišai jau labu laiku klājas uzraksts "Biļetes pārdotas". Nav brīnums, jo Vladimirs Fedosejevs ir viens no dziļākajiem, viedākajiem, saviļņojošākajiem mūzikas interpretiem pasaulē un mums ir zinoša, mūzikai atvērta publika. Tāpēc vēl lielāks ir prieks, ka Vladimirs Fedosejevs ar LNSO muzicēs atkārtoti: 2013. gada rudenī lielmeistars diriģēja LNSO sezonas atklāšanas koncertu, kurā solists bija basbaritons Egils Siliņš. Šis vakars tika novērtēts ar Lielo mūzikas balvu un ir palicis spilgtā personiskā atmiņā ar neaizmirstamu Modesta Musorgska Nāves dziesmu un deju lasījumu. Zīmīgi, ka līdzās Sergeja Rahmaņinova Otrajai simfonijai tovakar skanēja mūsdienu latviešu mūzika – Jura Karlsona opuss El Cid. Dzīves un nāves dejas. Tātad vecmeistars vēl arvien ir ieinteresēts apgūt kaut ko pilnīgi jaunu un neaprobežojas ar iemīļoto, sen perfekti izdreijāto repertuāru – jājamzirdziņu. Šoreiz programmā ir Aleksandra Skrjabina Trešā simfonija Dievišķā poēma un Sergeja Rahmaņinova Otrais klavierkoncerts, kurā solists būs Latvijas pianisma zvaigzne Andrejs Osokins.

LNSO sadarbību ar Vladimiru Fedosejevu iemantojis, pateicoties mūsu Valsts akadēmiskajam korim Latvija un Egilam Siliņam, kurus diriģents pastāvīgi aicina dziedāt lielo oratoriālo opusu atskaņojumos. Diriģenta sadarbība ar Latvijas mūziķiem ir viens no piemēriem, kas apliecina: kultūra iet savu ceļu, nevis to, kas politisko manipulāciju izdangāts un histēriski uzslietām barjerām nosprostots. Izcilais diriģents ir ne tikai Krievijas XX un XXI gadsimta mūzikas interpretācijas lielmeistars, bet visas pasaules figūra. Krievijā viņš kopš 1974. gada vada Pētera Čaikovska Lielo simfonisko orķestri Maskavā, savukārt Vakareiropā no 1997. līdz 2004. gadam bijis Vīnes simfoniskā orķestra galvenais diriģents, Milānā diriģē Verdi simfonisko orķestri un ir gaidīts viesdiriģents pie labākajiem Eiropas, Ziemeļamerikas un Āzijas orķestriem.

Gluži tāpat pasaules cilvēks ir maestro Mariss Jansons, kurš jau 13 gadu ir lieliskā Bavārijas Radio simfoniskā orķestra galvenais diriģents un Amsterdamas Karaliskajā Concertgebouw orķestrī ir diriģenta emeritus godā. Arī viņš savos ceļabiedros mēdz aicināt akadēmisko kori Latvija. Ilgus gadus Mariss Jansons dalīja enerģiju un mīlestību starp ievērojamākajiem orķestriem Rietumos un Krievijā, kur kādreizējais Ļeņingradas (tagad – Sanktpēterburgas) filharmonijas orķestris 1973. gadā kļuva par diriģenta pirmo darbavietu un tramplīnu pasaules karjerai. Un vēl joprojām Sanktpēterburgā viņš atgriežas mājās, kur rūpīgi glabā partitūru kolekciju. Viņa dzimtās, bērnības mājas ir Rīgā.

Šā gada 16. septembrī Mariss Jansons pie LNSO diriģenta pults atklās orķestra 90. jubilejas koncertu sēriju. Programmā – Hektora Berlioza Fantastiskā simfonija un sen ilgotā sastapšanās ar Raimondu Paulu – solistu Džordža Gēršvina Rapsodijā blūza stilā un savā mūzikā. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja