Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Maza betona miskastīte

Ir burvīgs jūnija vakars, kad cits citu pārsvilpo putni, dārzā viss lekni zaļo un zied.

Karstums uz brīdi pierimis, esmu ārā no netīrās, gribas pat teikt angliski, jo tas ietilpīgāk un tiešāk raksturo notiekošo, dirty Rīgas un domāju, kas būtu tik liels – nozīmīgāks par dārzu un tuvākajiem, lai par to rakstītu, zinot, ka to savukārt citi lasīs un tādējādi padarīs par vēl nozīmīgāku.

Arhitektus mediji, citi interesanti un pat ceļā nejauši sastapti cilvēki atkal apvaicā par Rīgas koncertzāli, un mani bieži pārsteidz neracionālā kaislība, ar kādu tiek pausti viedokļi. Ir XXI gadsimts, un jebko var uzcelt jebkur. Uz ūdens, zem ūdens, debesīs un pazemē no stikla, metāla, betona, koka, akmens vai plastmasas, ja vien ir skaidra arhitektūras pasūtītāja vīzija, ja pietiek naudas un projektu veido jaudīgi radošie un tehniskie prāti. Ja projekts ir svarīgs cilvēkiem un top par mūsu kopīgo naudu, ambīcijām līdzās liekams lietderīgas resursu izmantošanas un kolektīvā ieguvuma apsvērums.

Runas par vietu, kur viena ir labāka par citu, ir pat absurdas, jo neviena būve Rīgu nepadarīs skaistāku un neizglābs no kolektīvā, stipri straujā posta, ko raksturo putekļu un smilšu vērpetes, nokaltušas puķes un krūmi podos, nehigiēniski taksometri un līdzpilsoņi, nespēja iestādīt nevienu koku un kaut necik parūpēties par cilvēku komfortu un labsajūtu. Lai to darītu, ir vajadzīga vēlme strādāt cilvēku labā, vienmēr empātiski iejusties un nostāties viņu pusē un, protams, nenozagt citu nopelnīto naudu.

Uzvelt koncertzāles projekta atbalstītājiem un virzītājiem, un potenciālajiem autoriem pienākumu atrisināt nolaistās pilsētas un visas nācijas problēmas, to vidū korupciju un izšķērdību, nemākulīgu saimniekošanu, ir egoistiska atbrīvošanās pašiem no savas atbildības. Visi ir eksperti, visi zina labāk. Valda neiedomājams viedokļu troksnis, bet būtiskais netiek pateikts.

Ne velti par pasaules populārāko līderi ir kļuvusi nepilngadīgā vides aktīviste Grēta Tūnberga, kura ne tikai ar skaidriem un sirsnīgiem vārdiem, bet arī pavisam konkrētiem darbiem ir iekarojusi uzmanību un izkonkurējusi pat jaunos, sportiskos valstu vadītājus. Ir sajūta, ka šajos juku laikos – vismaz Rīgas gadījumā noteikti – nav neviena, kurā būtu vērts klausīties, kur nu vēl ticēt un gūt mieru. Ir tikai šie mazie bērni un jaunieši, kuri savādā kārtā stiprina un mierina mūs, pieaugušos.

Oficiālās valsts vadītāju, ministriju, iestāžu, organizāciju un pat ekspertu balsis radījušas tādu piesārņojumu, kas skan tikpat baisi kā sprakšķošais dozimetrs kulta minisērijās par Černobiļu. Kā tādā troksnī lai klausās mūziku, man nav ne jausmas, tāpēc nevaru atbildēt, kur, kā un vai būvēt koncertzāli. Varbūt Viļņā, kur tikko biju un kur kultūra vienkārši ir. Par to nepļāpā, vairāk dara un izdara. Vismaz tāds iespaids palika. Gan Viļņā, gan Tallinā ir sajūta, ka esmu modernā pilsētā. Mūs vieno XX gadsimta vēsture, bet, redz, kā arī padomju laika mikrorajons noderēja filmēšanai. Citi izmanto iespējas un lepni sitas uz priekšu, arī ar jauniem koku stādiem, bet mēs tālāk par mazu betona miskastīti publiskā transporta pieturā netiekam. Tā mūsu jaunais arhitektūras kanons. Kļuvis pavisam neērti piedalīties sapulcēs un komisijās, jo nevienu projektu nevaram pieklājīgi īstenot.

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Uz acīmredzamo jau mēs visi protam norādīt. Bet tā tomēr gluži nav, ka "jebko var būvēt jebkur," jo ir 21. gadsimts. Latvijā tomēr ir četri gadalaiki, ar ko jārēķinās. Bet pirms būvēt koncertzāli uz ūdeņiem, der painteresēties, kā dzīves īstenībā klājas ekstravagantajai, okeāna plūdmalē uzceltajai Sidnejas operai. Un par gadsimtiem runājot - Latvijā 18.-ajā vai 19.-ajā gadsimtā, kad nebija ceļamkrānu, tikai stalažas un strādnieku muguras, varēja uzcelt baznīcu ar visu zvanu torni divarpus līdz trīs gados, kamēr Dailes jauno ēku 20.-ajā gadsimtā būvēt būvēja veselus 19 gadus, bet "Gaismas pili" jau 21. gadsimtā - (nu, mazliet ātrāk) - 17 gadus! Ir, par ko aizdomāties, ne?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja