Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mīļie Latvijas cilvēki

Mīļie Latvijas cilvēki! – tā savu pirmo runu iesāka nākamais Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, kuru amatā ievēlēja 29. maijā.

Es biju tikko pamodusies, kad to uzzināju. Pirmā sajūta, kas mani pārņēma, to uzzinot, bija drošības sajūta. Otrā sajūta bija šampanietis. To arī tūdaļ aizskrēju nopirkt. Es tiešām skrēju, un tagad domāju, kāpēc torīt tā steidzos.

Iespējams, ne vien mani, bet daudzus Latvijas iedzīvotājus bija pārņēmis ne tikai atvieglojums, bet arī zināma svētku sajūta, kas Latvijas politiskajos notikumos tik bieži negadās. Sociālos tīklus pārpludināja laba novēlējumi un tīrs prieks. Tā bija vienreizēja sajūta, kuru negribējās nokavēt, tāpēc steidzīgi nopirku bodē šampanieti Cosmopolitan Diva, jo cita tur nebija, un gribējās, atkorķējot pudeli, saskandināt ar tuvākajiem cilvēkiem un sevī klusi nočukstēt: mīļie Latvijas cilvēki, paldies, ka jūs esat.

Enerģija nemelo. Egila Levita ievēlēšana kaut vai uz dažām dienām bija atnesusi pār Latviju gaišas gaismas masas, kuru mums visiem tik ilgi ir pietrūcis. Zem lietussargiem varbūt nāksies stāvēt vēlāk, bet tagad ir jāļauj strādāt skaidrajam saprātam un gaismai. Līdzīgas sajūtas mani bija pārņēmušas, kad Latvijā viesojās pāvests Francisks. Tajā dienā Aglonas bazilika atgādināja gaismas lodi un cilvēkiem acīs varēja manīt iekšēju mirdzēšanu. Tā ir kā daudzu cilvēku iekšēja vienošanās bez vārdiem. Šādu sajūtu bieži nācies just arī Dziesmu un deju svētkos. Iespējams, šo sajūtu prot radīt tikai tas, kas prot uzrunāt nevis tikai sevi, bet arī citus cilvēkus.

Enerģija nemelo. Ja pastāv politiskais egocentrisms, Latvijas politiķu vidū tas ir ļoti spēcīgs. Varbūt tieši politiskais egocentrisms traucē veidot dialogu, uzklausīt, dzirdēt un palīdzēt. Politiķi ar laiku kļūst tik aizņemti ar savu personu, ka daži no viņiem nemaz neatceras, kāpēc tikuši ievēlēti un kādus solījumus devuši tautai.

Enerģija nemelo. Drošības sajūta ir viena no svarīgākajām sajūtām, kādu grib izjust cilvēks. Ne tikai politikā. Arī dzīvē. Taču visbiežāk tā ir nedrošība un bailes. Valstī, kurā iedzīvotāji cits no cita baidās, kaut kas nav kārtībā. Nedrošības un baiļu piemērs ir pati Eiropa. Tikai neviens nav tik drošs, lai to atzītu pats sev. Spēcīgs prezidents Latvijai pašlaik ir vajadzīgs vairāk nekā jebkad agrāk. Jo arī Latvija ir Eiropa.

Dalailama ir sacījis, ka mūsu ķermenis ir radīts, lai mīlētu, nevis sistu. Cilvēka dabai tuvāks ir maigums. Mūsu ķermenis vairāk ir piemērots apskāvieniem nekā fiziskām sāpēm. Vēl svarīgāk par fiziskajām sāpēm ir neradīt emocionālās sāpes, vēl svarīgāk par visu ir arī domās citam citu mudināt uz apskāvieniem, ir tik svarīgi cits citam biežāk teikt: mīļie Latvijas cilvēki. Tāpat vien teikt, jo Latvijas cilvēks esi arī tu pats. Modinātājpulksteņa vietā ieslēgt apskāvienus. Apskaut cilvēku. Nav nekā vieglāka un reizē grūtāka par to.

Top komentāri

Andris
A
Laiks rādīs. Bet gribas, lai Tēvzemes mīlestības ceļa gaismu dedz godīgi, gudri, inteliģenti, talantīgi un drosmīgi līderi, kas šo spēju un uzdevumu saņēmuši kā paša Dieva dāvanu - bez aizkulišu darījumiem, personības kulta kultivācijas, mietpilsoniskas dievināšanas un glaimošanas nelāgās dabas. Lai atzinīgs vārds neiemanto pielūgsmi un savam elkam piešķirto īpašību dēļ par ķīlnieku nevērš pašu elku. Glorificēšana nav liela nelaime, liela sākas tad, kad citu zīmētai izredzētībai notici pats..
kgb
k
Kāda eksaltācija! Šķiet, šīs rakstošās jaunkundzes mūža sapnis - ieņemt bērniņu no Levita kunga...
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Autore dzimusi 1988.-ajā gadā. Bet izklausās kā veca, rūdīta padomju laiku propagandiste, kurai uzticēts sveikt Staļinu vai Brežņevu vai Mao ar "ievēlēšanu" amatā! Saule uzlēca; nē, gaismas bumba pārvēlās pasaulei - līdzīgi kā kad Latvijā ieradies pāvests Francisks. Viena histēriķe Levitu nodēvē par "nācijas tēvu"; otra to pielīdzina Saulei, Gaišas gaismas*** masai, Gaismas lodei un katoļu pāvestam. Vai nabaga Levits, kurš tikai to vien gribēja, kā kļūt par kādas, vienalga kādas, valstiņas prezidentu, lai nodrošinātu sev siltu, bezatbildīgu, bet prestižu postenīti, ko ierakstīt biogrāfijā - - - vai viņš spēs attaisnot sev uzliktās histēriskās cerības? [*** Ievērojiet: nevis TUMŠAS gaismas, bet GAIŠAS gaismas masai. Tā sacīt, dubults neplīst.]
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja