Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Paņemt pauzi

Es bieži paskatos uz mājām un domāju, ka varēja arī taču neko nebūvēt. Skatos uz izremontētām istabām un jaunām mēbelēm un domāju, ka varēja arī neko te nemainīt. Skatos uz tukšu vietu un domāju, cik labi, ka tā ir tukša...

Es pašķirstu grāmatu un domāju, ka par šo tēmu un cilvēku taču varēja arī nerakstīt. Lūkojos gleznā un domāju, ka kādu brīdi kāds var arī negleznot. Es sēžu sarīkojumā un domāju, ka svētkus dažreiz var nerīkot. Tāpat es skatos uz ēdienu šķīvī un domāju, ka šo ar kuģiem un lidmašīnām te uz nomali varēja arī nemaz nevest. Ieeju internetā un bieži domāju, ka tikpat labi būtu varējusi arī tajā neieiet. Es klausos mūziku un domāju, ka ir iespējams arī nekomponēt un nedziedāt. Es paņemu rokās lietu, un ir skaidrs, ka ļoti daudz ko varētu arī neražot. Es paēdu un saprotu, ka būtu varējusi šo ēdienreizi arī izlaist. Es pasaku vārdus un tad saprotu, ka jēdzīgāk būtu bijis paklusēt. Vai jums negribas paņemt pauzi?

Šodien pauzi jums ieteiks paņemt gan draudzene, gan māsa, gan dzīvesbiedrs un viedais bērns, gan arī psihologs, psihoterapeits, ģimenes ārsts, personīgais fitnesa treneris, izaugsmes koučs, priekšnieks darbā vai jogas skolotājs. Kāds ieteiks arī mīcīt mālu, pakrāsot, pameditēt, adīt, uzmeistarot kaut ko ar savām rokām, grābt lapas, šķūrēt sniegu, izvest suni pastaigā, aizvest barību patversmes kaķiem. Taču tikpat labi varētu nedarīt neko, ir tik daudz darītāju un sadarīto darbu, tik liels troksnis, ka nav iespējams dzirdēt savas domas un redzēt ar skaidrām, nenogurušām acīm, bet to ļoti vajag. Savu pauzi vajag paņemt lielu un pavisam tukšu.

Es mēģinu to darīt gada sākumā, ar katru gadu pauze kļūst arvien garāka vai vismaz krietni tukšāka, un tur nav ne darba līdzi, ne saraksta ar lietām un vietām, ko apskatīt, ne arī kādas konkrētas norunas un dažreiz pat ne dzīvesvietas, jo tikai tāds tukšs bez saraksta tu vari būt brīvs ieraudzīt pats sevi. Vari meditējot pavērst skatienu uz trešo aci un ieskatīties sevī, vari padzīvot pie okeāna un ļaut viļņiem sabangot tavu iekšējo emociju ūdeni, vari ietīties palagā un iekrist dziļā tropu nakts sapnī, vari uzkāpt kalnā un negaidīti tur atrast savas mājas, savu lielo mieru un stabilitāti.

Pauze nekad neizdodas ar pirmo mēģinājumu, jo iegūšanas vai radīšanas reflekss ir varenāks par mieru un tukšumu, bet ar laiku pat izdodas piefiksēt pirmo tukšuma brīdi. Ir patīkami, ja tas ievelkas. Ir patīkami, ja pauze ieņem vietu mājās un turpinās. Tu sāc zināt arvien mazāk, bet kaut kur jūti un saproti, ka kļūsti gudrāks, stiprāks un labāks. Pauze ļauj satikt sevi un atrast jaunus draugus, sākt jaunas nodarbes un prakses, sadzirdēt jaunas skaņas un uztvert citus vārdus.

Pauze iemāca ieraudzīt savas iekšējās mājas, ko varētu nebūvēt, grāmatas, ko varētu nerakstīt, krāsas, ko labāk atstāt neizkrāsotas, fizisko un garīgo telpu, ko ar sevi neaizpildīt. Nākamreiz pastiepšu pauzi vēl garāku un paņemšu vēl tukšāku. Ļaušu ūdenim saskalot vēl vairāk emociju un kalniem tās remdēt. Vēl dziļāk paskatīšos sevī, jo arī šo pavisam mierīgi varēja arī nerakstīt.

Top komentāri

j
jā, ja nav ko teikt un darīt, der paklusēt arī tad, ja galva tukša...
prokurors Vioriks
p
Bildi nomaini
kapēc ne
k
kam vajadzīgi pietupieni pietupienu pēc? visi tik spazmo bezjēgā, pat komentāru rakstītāji, dažreiz nedarīt ir daudz vairāk par darīt vai izdarīt
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja