Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Venēcijas straumes

Vasaras izskaņa ir savāds laiks. Saulīte vēl lutina, taču arvien neatgriezeniskāka ir drīzā vasaras gala sajūta, kam sekos dzestra tumsa. Tiem, kuri par savu profesionālo darbības lauku uzskata kino, šķietami nav vaļas ļauties sezonālajai depresijai

Rudens Latvijā ir kinofestivālu laiks. Maratonu sāk profesionāli orientētais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, kas septembra sākumā piedāvās seansus Rīgā, Cēsīs, Talsos, Liepājā un Rēzeknē. Septembra beigās savu auditoriju uzrunās Baltijas pērle, oktobra vidū – Rīgas Starptautiskais kinofestivāls Riga IFF. Kinoteātros būs vairāku Latvijas filmu pirmizrādes, un jau šajā nedēļas nogalē pie skatītājiem nonāks Latvijas animācijas starptautiskā sensācija – filma Straume, kura kopš pirmizrādes Kannu festivālā intensīvi vāc balvas dažāda mēroga un tāluma pasaules kinoskatēs. Svaigākā no tām ir balva Austrālijā, nākamajā nedēļā Straume piedzīvos Ziemeļamerikas pirmizrādi Toronto festivālā un sāks sarežģīto Amerikas iekarošanas ceļu. Tā galā vilina ASV Kinoakadēmijas balva Oskars.

Kamēr Straume dodas iekarot Ameriku, Eiropā ir pienākusi kārta vienam no būtiskākajiem festivāliem – 81. Venēcijas kinofestivālam, kas turpināsies līdz 7. septembrim. Tas tika atklāts 28. augustā ar leģendārā režisora Tima Bērtona filmu Bītldžūss Bītldžūss/Beetlejuice Beetlejuice. Venēcijas festivāls ir pasaulē senākā un tradīcijām bagātākā kinoskate (festivāls dibināts 1932. gadā), un tas joprojām var lepoties ne tikai ar filmu sacensību formāta izveidotāja godu, bet arī ar stabilu pasaules kino procesu ietekmētāja statusu.

Pēdējos gados Venēcijas festivāls bija mērķtiecīgi nostiprinājis sadarbību ar globālajām straumēšanas platformām, kuras savus prestižākos autorkino tradīcijās balstītos projektus mēdza pirmizrādīt tieši Venēcijā uz lielā ekrāna. Šogad festivāla sadarbībā ar Netflix ir pauze, Venēcijā neizrādīs nevienu no šīs kompānijas producētajām filmām, un to var traktēt arī kā sliktu ziņu. Proti, platforma ir zaudējusi interesi par prestižu un balvām un pārorientējusies vienīgi uz komercprodukcijas ražošanu. Festivāla ilggadējais mākslinieciskais vadītājs Alberto Barbera apgalvo, ka tā esot pagaidu situācija. Viņš paredz, ka ietekmīgais kino biznesa spēlētājs atgriezīsies Venēcijā nākamajā gadā.

Festivāla programmā ir vairākas Holivudas studiju filmas, kas drīz nonāks kinoteātru repertuārā. To vidū ir Bītldžūss Bītldžūss, trilleris Vilki/Wolfs ar Džordžu Klūniju un Bredu Pitu, vēsturiskā drāma Brutālists/The Brutalist un psiholoģiskais trilleris Džokers. Neprāts diviem/Joker: Folie à Deux ar Lēdiju Gāgu un Vākīnu Fīniksu. Atšķirībā no pagājušā gada, kad amerikāņu aktieri streika dēļ faktiski nepiedalījās Venēcijas festivālā, šogad par zvaigžņu klātbūtni var neiztraukties. Būs arī daudz izcilu režisoru: Pedro Almodovars ar filmu Istaba kaimiņos/The Room Next Door, kurā spēlē Tilda Svintone un Džūliana Mūra, Pablo Larēns ar biogrāfisko drāmu Marija par operdīvu Mariju Kallasu – titullomā Andželīna Džolija –, kā arī Luka Gvadanjīno ar filmu Kvīrs/Queer, kurā galveno lomu atveido bijušais Džeimss Bonds Daniels Kreigs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja