Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Liels un mazs izdod grāmatu bērniem Un tad neviens nav dusmīgs?

Bērnu grāmatu izdevniecībā Liels un mazs iznāk Tona Telehena grāmata bērniem Un tad neviens nav dusmīgs?, kuru ilustrējis franču mākslinieks Marks Butavāns. Grāmatu no nīderlandiešu valodas tulkos Inese Paklone, tā piemērota jaunākā skolas vecuma bērniem

Telehena īsajos, it kā vienkāršajos stāstiņos ir gudrība, kas svarīga visiem un saprotama katram. Bērni to redz savas sapratnes augstumā, pieaugot parādās citi līmeņi. Grāmata “Un tad neviens nav dusmīgs?” sastāv no 12 īsiem stāstiem, un katrā no tiem galvenais varonis ir kāds dzīvnieks, kurš jūtas dusmīgs. Daži vēlas savas dusmas izprast vai pierast pie tām, citi – ļauj dusmām sevi pārņemt.

Tons Telehens (1941) ir starptautiski pazīstams nīderlandiešu dzejnieks un bērnu grāmatu autors. Latviešu valodā līdz šim izdots viņa skarbais stāsts par emocionālu vardarbību skolā – „Skolotāja Krāsne” (2015) Ineses Paklones tulkojumā. Vislielāko atzinību dzimtenē un pasaulē viņš iemantojis ar saviem poētiskajiem un filozofiskajiem stāstiņiem par dažādiem dzīvniekiem, kuri mēģina izprast savādo, neparedzamo pasauli un atrast tajā savu ceļu.

Tulkotāja Inese Paklone (1954) studējusi latviešu valodu un literatūru Latvijas Universitātē, pēc tam Latvijas un Nīderlandes augstskolās arī angļu un nīderlandiešu valodu, tulko un arī pati raksta stāstus un dzejoļus bērniem. Viņas tulkojumi veido jau veselu izcilas bērnu literatūras grāmatplauktu. Tajā ir flāmu un holandiešu bērnu folklora, dažādu autoru dzeja, tur mīt slaveni prozas grāmatu varoņi: Annijas M. H. Šmites (Annie M. G. Schmidt) Niks no Naģeņnama, Maksa Felthausa (Max Velthuijs) Vardulēns, Sīmona van der Hēsta (Simon van der Geest) Zirrenis, Barta Mūjārta (Bart Moeyaert) brāļi, Paula van Lona (Paul van Loon) „Šausmu autobusa” pasažieri, Hīsa Kaujera (Guus Kuijer) Madara, Žaka Frīnsa (Jacques Vriens) skolotājs Jāps. Nesen Bērnu žūrijas balvu ieguva viņas tulkotā Žaka Frīnsa grāmata „Sestklasnieki neraud” (2021).

Franču mākslinieks Marks Butavāns (1970) dzīvo Parīzē, bet plaši sadarbojas ar dažādu valstu izdevējiem. Viņa darbi veltīti bērniem – Butavāns veido ne tikai emocionālas ilustrācijas dažādu autoru grāmatām, žurnālu bilžu stāstus un savas bilžu grāmatu sērijas, bet arī spēles, puzles un dažādas rotaļlietas, reklāmas un labdarības kampaņu vizuālo identitāti. Latviešu bērni jau pazīst viņa slavenāko varoni – lācīti Muku, jo animācijas seriāls „Lācītis Muks” rādīts arī Latvijas Televīzijā.

Grāmatas “Un tad neviens nav dusmīgs?” izdošana ir daļa no izdevniecības īstenotā projekta “Bērnu Eiropa”, kas saņēmis atbalstu ES programmā "Radošā Eiropa". Šī projekta laikā latviešu valodā tiks tulkots un izdotas 15 grāmatas, savukārt Jura Kronberga dzejoļu krājums “Mākoņu grāmata” ar Anetes Meleces ilustrācijām tiks tulkots un izdots spāņu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja