Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Rīgas Lutera draudzes mākslinieku un Jāņa Akuratera muzeja izstāde Dārzs

Izstādē aplūkojami Rīgas Lutera draudzes mākslinieku darbi un īsi videostāsti par darbu tapšanu, dārza tēmu Jāņa Akuratera dzīvē un daiļradē, kā arī iemūžināts stāstījums par Dobeles ceriņu dārzu.

Izstādē Dārzs piedalās mākslinieki: Daiga Aže, Liene Ratnika, Irīda Lazdiņa, Gunta Ploka, Sandra Utāne, Zinta Miezaine, Baiba Ūlande, Laima Akmentiņa, Māra Kalnišķe, Gundega Zikmane, Dins Kopštāls, Helmuts Āķis, Ieva Nagliņa. Izstādē aplūkojami darbi, kas veidoti dažādās tehnikās: gan gleznas un tekstila darbi, gan keramikas un metāla māksla, gan arī instalācijas. Visus māksliniekus vieno piederība Rīgas Lutera draudzei un ilggadēja radoša sadarbība ar Jāņa Akuratera muzeju, kas ik gadu vainagojas ar izstādi muzejā Ziemassvētku laikā. 2023. gadā Ziemassvētku laikā tā bija izstāde Dārzs, kas tagad nedaudz papildināta ir pārceļojusi uz Pētera Upīša Dārzkopības muzeju – uz vietu, kas iedvesmoja izstādes ideju.

Izstādi papildina videoapraksts, kura režisors un operators ir Aldis Šenbergs un kurā ir gan dokumentēti mākslinieku komentāri par savu darbu tapšanu, gan iekļauts vēstījums par dārza tēmu un nozīmi Jāņa Akuratera daiļradē un dzīvē, gan arī iemūžināts stāstījums par Dobeles ceriņu dārzu.

«Es esmu tikai puķe, Tikai puķe / Jūs, lilijas un rozes, nakts dārzā. Es svētu jūs / Ar manām zīmēm: Ar asinīm jums ziedēt būs!» raksta Akuraters savā dzejoļu krājumā Astras, kur viņa dzejas pasaule ir pārvērtusies par dārzu ar ziedošām rozēm, krizantēmām, lilijām un saulespuķēm. Dabas brīnumainā daudzveidība Akuratera daiļradē atspoguļojas krāšņi un neparasti. Dzejnieks sevi sajūt kā Saules dēlu, kā Dabas elpu, elpojienu. Daba viņam ir mūžīgās iedvesmas avots.

Nemirstīgā daba, mūžīgās dzīvības skaistums, Akuratera atziņas un dzīves stils allaž iedvesmojuši Rīgas Lutera draudzes māksliniekus. Par to runā izstādē apskatāmo darbu nosaukumi: Dārzs ziemā, Ziedēšanas laiks, Eņgeļtaures, Sniega rozes u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Pētera Upīša Dārzkopības muzejs, Ceriņi, Graudu iela 1, Dobele

Kad?

25. septembris – 31. maijs, 2025

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja