Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Tikšanās ar izstādes Ceļā uz latviešu tautu veidotājiem

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina tikties ar izstādes Ceļā uz latviešu tautu veidotājiem – LNVM Arheoloģijas departamenta speciālistiem Vitoldu Muižnieku, Baibu Vasku, Baibu Dumpi un Iritu Žeieri. Kopš pagājušā gada oktobra beigām muzejā bijusi apskatāma izstāde Ceļā uz latviešu tautu. Tā veltīta latviešu tautas veidošanās vēsturei, kas aptver laika posmu no 13.

līdz 19. gs. un ir turpinājums LNVM ciklam Latviešu saknes, aptverot Latvijas sentautu (kuršu, zemgaļu, lībiešu, latgaļu un sēļu) vēsturi. 18. septembris ir izstādes pēdējā diena.Tās veidošanā izmantoti muzeja arheoloģijas un etnogrāfijas krājuma materiāli, rakstīto avotu liecības un valodniecības materiāli. Lielāka uzmanība veltīta arheoloģiskajām liecībām, kuras ļauj izsekot izmaiņām materiālajā un garīgajā kultūrā, kā arī atklāj etnisko procesu norisi apskatāmā periodā.Izstādes kurators LNVM Arheoloģijas departamenta pētnieks Dr. hist. Vitolds Muižnieks palīdzēs apmeklētājiem izprast tos aspektus, kas raksturo latviešus kā etnisku kopienu un atspoguļo tautas  veidošanās gaitu – kā formējusies latviešu vēsturiski apdzīvotā teritorija, kādas pārmaiņas skārušas materiālo kultūru, kā mainījušās tradīcijas un valoda. Par jaunajām, tieši šai izstādei izgatavotajām 14.–17. gs. apģērbu rekonstrukcijām – apģērba sastāvdaļām un raksturīgām tā detaļām – stāstīs LNVM Arheoloģijas departamenta pētniece Irita Žeiere. Ar laikmetam raksturīgā ornamenta veidošanos un attīstību iepazīstinās LNVM Arheoloģijas departamenta pētniece Dr. art. Baiba Vaska. Šo tēmu izstādē var iepazīt, apskatot rotu, īpaši 16.–17. gs. saktu attīstību.LNVM Arheoloģijas departamenta pētniece Baiba Dumpe palīdzēs ielūkoties dažās viduslaiku un jauno laiku sadzīves detaļās, apskatot saimniecībā lietotos keramikas darinājumus, muzicēšanas prasmes un galda kultūru, kā arī iepazīties ar podniecības attīstību laikā no 13. gs. līdz pat 19. gs. Ieejas maksa – 0.75 eiro skolēniem, 1.50 eiro studentiem, pensionāriem, 3 eiro pieaugušajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja