Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Valdis Brože. Baltais pauris

Baltais pauris ir tēls no Valda Brožes kopdarba ar režisoru Ivo Briedi – šī gada sākumā tapušās animācijas filmiņas Laiks iet, par kuru Valdis kopā ar igauņu mākslinieci Anu-Laura Tuttelberg ieguvis „Lielā Kristapa” balvu nominācijā „Labākais animācijas filmas mākslinieks”. Filmas tēma ir laiks, kuru nevar apturēt, bet kurš aptur mūs. Filmas galveno tēlu – veco vīru, ir radījis Valdis tikai sev raksturīgā rotu dizaina stilistikā, izmantojot sudrabu un mamuta ilkni, tēlam piešķirot zelta zobu un kristāla acis. Laiks iet un vecais vīrs ir nolēmis pamest savu istabu. Taču ir kāds, kas to neļauj pamest šo telpu, kura ir pilna ar atmiņām.

Darbs pie šī projekta izprovocēja mākslinieku uz jaunām idejām, radās vēlme tās materializēt jaunās, jau atkal unikālās rotās. Te arī ir izveidojies loģisks turpinājums iepriekšējai Valda Brožes izstādei Plāns, plāns (2012. g.), kurā mākslinieks spēlējās ar virsmām, tik plānām kā papīrs, kuras savienotas ar smalkām eņģēm, tā piešķirot rotām kinētisku dzīvīgumu. Nu tas viss pārtapis par ko daudz dzīvāku – vairāk simbolu, vairāk stāstu.

Valdis Brože par izstādi saka: „Šī ir tā reize, kad gribas atkāpties no vienkāršas formas. Radīt ko vairāk simboliem pildītu, lai būtu tā, ka katrs, kurš skatīsies šos darbus, varētu viegli pats savu stāstu izstāstīt.”

Valdis Brože ir Latvijas Mākslas akadēmijas vizuālās komunikācijas nodaļas absolvents. Strādā ar zeltu, sudrabu, dažādiem dārgakmeņiem un pusdārgakmeņiem. Mākslinieka spēks ir darbs ar emalju un spēle ar krāsu intensitāti, savienojot tās pārsteidzošās kombinācijās. Valda darbos spilgta iezīme ir sirreālisms. Viņš ilgu laiku ir pavadījis pie anatomijas grāmatām, lai izstudētu un saprastu cilvēka plaukstu un varētu izgatavot gredzenus, valkājumus uz diviem pirkstiem. Juveliermākslu Valdis pielīdzina skulptūru radīšanas procesam. Iedvesmas avotu viņš meklē pats sevī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Mākslas galerija Putti, Mārstaļu iela 16

Kad?

6. novembris, 2015 – 24. novembris, 2015

P.–Pt. 10–18 S. 11–17

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja