Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

2016. gads pasludināts par Jāņa Streiča kinogadu

2016. gadā izcilais latviešu kinorežisors, scenārists, aktieris, rakstnieks un gleznotājs Jānis Streičs svin 80 gadu jubileju. Lai gan dzimšanas diena tikai 26. septembrī, Rīgas Kino muzejs un Nacionālais kino centrs (NKC) visu 2016. gadu pasludinājuši par Jāņa Streiča kinogadu, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Gada laikā iecerēti daudzi un dažādi notikumi jubilāra godināšanai, viņa radošā darba izpētei un iedzīvināšanai mūsdienu kultūras kontekstā. 

Pirmais no šiem pasākumiem – Jāņa Streiča meistarklases kinoteātrī Splendid Palace – sākas jau 13. aprīlī. Trīs vakaros (13., 20., 27. aprīlī) režisors stāstīs par savām filmām, tiks demonstrēti filmu fragmenti ar režisora komentāriem, ļaujot arī auditorijai iesaistīties ar jautājumiem. Meistarklašu moderatore būs kinokritiķe Daira Āboliņa, kura saka: "Kamēr mums vēl nav Jāņa Streiča vārdā nosauktās kino augstskolas, varam baudīt mūsu kino vecmeistara profesijas smalkumus "dzīvajā" un ieiet viņa radošajos labirintos kopā. Jāņa Streiča meistarklases tik plašai auditorijai ir nebijis notikums Latvijā. Režisors Jānis Streičs, kura filmas tautā folklorizējušās, pirmo reizi publiski dalīsies savos profesionālajos noslēpumos."

26. septembrī Pēterbaznīcā tiks atklāta gleznu izstāde Jānis Streičs un draugi. 27. septembrī Galerijā Centrs, stiklotajā Rīdzenes ielā atklās mobilu ceļojošo izstādi par jubilāra dzīvu un radošo darbu Jāņa Streiča kinogads: filmas, cilvēki, laikmets; tālāk izstāde ceļos uz Jāņa Streiča dzimtajiem Preiļiem un arī ārpus Latvijas. Septembrī Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps ietvaros notiks jubilāra godināšana, pirmizrādot divas ar Nacionālā kino centra iniciatīvu šogad restaurētas Jāņa Streiča filmas – Mans draugs – nenopietns cilvēks (1975) un Svešās kaislības (1983).

1. oktobrī Latgales vēstniecībā Gors koncerts – Jāņa Streiča aktieri un komponisti spēlē un dzied mūziku no Streiča filmām. Koncertu režisēs Jāņa Streiča meita, Kauņas muzikālā teātra aktrise Viktorija Streiča. Savukārt Rīgas starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) ietvaros oktobrī – starptautiska zinātniska konference par Jāņa Streiča radošo darbu.

18. novembrī Preiļos notiks Jāņa Streiča godināšana ar vakarēšanu un dziesmām. Jubilejas gada noslēgumā iznāks kinokritiķes Dairas Āboliņas grāmata par visām Jāņa Streiča filmām, balstīta intervijās ar autoru un filmu analīzē.

Jāņa Streiča kinogada zīme ir vizuālais tēls, ko veidojis mākslinieks Ervins Broks.

Vairāk informācijas: www.kinomuzejs.lv, www.splendidpalace.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja