Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Augustā norisināsies ikgadējās Baltijas filmu dienas

Turpinot Baltijas kaimiņu sadarbības tradīcijas, jau astoto reizi augustā tiek rīkotas Baltijas filmu dienas – bezmaksas kinoseansi, kuros skatītājiem katrā no trim Baltijas valstīm tiek piedāvātas īpaši atlasītas kaimiņvalstu filmas. Rīgā Baltijas filmu dienas šogad notiks 21.08. un 22.08. kinoteātrī K.Suns, programmā iekļautas divas filmas no Lietuvas un divas – no Igaunijas, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa

Baltijas filmu dienas ir iniciatīva, kuru kopš 2017. gada kopīgi realizē trīs valstu kinoinstitūcijas – Nacionālais Kino centrs, Lietuvas Kino centrs un Igaunijas Filmu institūts –, stiprinot Baltijas valstu sadarbību un vairojot skatītāju zināšanas par aktuālajiem kinoprocesiem kaimiņvalstīs. Visā Baltijā filmu dienas norisinās vienā laikā, katra valsts demonstrē četras filmas – pa divām no katras kaimiņvalsts. No Latvijas filmām Lietuvas kinoskatītāji šogad redzēs divus Latvijas un Lietuvas kopražojumus – Ilzes Kungas-Melgailes spēlfilmu Mana brīvība (2023, studija Tasse Film) un Ivo Brieža un Ritas Rudušas dokumentālo filmu Homo Sovieticus (2021, studija Mistrus Media), bet Igaunijā, kur Baltijas filmu dienas šogad notiek Eiropas kultūras galvaspilsētā Tartu, tiks demonstrēta Ināras Kolmanes spēlfilma Mātes piens (2023, studija Deviņi) un Latvijas kinoklasikas pērle, Jāņa Streiča Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981); igauņu kolēģus īpaši uzrunājis fakts, ka filmā tik svarīga vieta ierādīta Igaunijas kalnam Munameģim.

Baltijas filmu dienas šogad sākas trešdienā, 21. augustā, un Latvijā tā būs Lietuvas diena – divas lietuviešu spēlfilmas. Pirmajā seansā 18.00 – režisores Marijas Kavtaradzes spēlfilma Tu man neko neatgādini/Tu man nieko neprimeni (2023), kas ar starptautisko nosaukumu Slow iekarojusi pasaules ievērību, izpelnoties jau vairāk nekā 20 balvu un nomināciju dažādos festivālos, šī filma bija arī Lietuvas 2023. gada pretendente ASV Kinoakadēmijas balvai par labāko ārzemju filmu.

Otrajā seansā 20.00 arī lietuviešu kolēģi piedāvā filmu no savas kinoklasikas – 1969. gadā uzņemto bērnības drāmu Skaistule/Gražuolė (režisors Arūns Žebrūns), šī filma 2021. gadā tika iekļauta Baltijas modernisma izlasē, ko demonstrēja kultūras pasaulē nozīmīgais Anthology Film Archives Ņujorkā, ASV.

Ceturtdien, 22. augustā, kinoteātrī K.Suns paredzēta Igaunijas diena – divas laikmetīgas, jaunu režisoru veidotas spēlfilmas. Pirmajā seansā 18.00 – filma Dzīve un mīla/Elu ja armastus (2024), tās pamatā ir tāda paša nosaukuma romāns, kuru 1934. gadā sarakstījis igauņu literatūras klasiķis Antons Hansens Tammsāre (1878–1940), uz sarežģīta laikmeta fona tēlojot jaunas sievietes un pusmūža vīrieša attiecības un varas spēles. Filmas režisore Helēna Takina (1988), kura pēc seansa atbildēs uz skatītāju jautājumiem, studējusi Baltijas Filmu un mediju skolā un pamatā strādā kā reklāmu režisore; šī ir viņas debija pilnmetrāžas formātā. Otrajā seansā 20.30 paredzētā spēlfilma Tumšā paradīze/Tume paradiis ieteicama skatītājiem no 18 gadu vecuma, režisore Trīna Rūmeta veidojusi drosmīgu un skarbu mileniāļu drāmu par hēdonisku dzīvesveidu un nihilistiskiem mīlestības un tuvības meklējumiem.

Baltijas filmu dienas Latvijā organizē Nacionālais Kino centrs, atbalsta Lietuvas Kino centrs un Igaunijas filmu institūts. Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Ieeja uz visiem seansiem – bez maksas, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja