Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dāvja Sīmaņa filma Tēvs Nakts piedalās festivālos Maskavā, Vašingtonā un Toronto

Ceturtdien, 18. aprīlī sākas 41. Maskavas Starptautiskas kino festivāls, kurā galvenā konkursa programmā iekļauta Dāvja Sīmaņa filma _Tēvs Nakts ( The Mover). Filmas starptautiskās pirmizrādes seanss būs sestdien 20. aprīlī plkst. 15 festivāla centrā Oktjabrj, kur pirms filmas notiks tikšanās ar filmas režisoru Dāvi Sīmani un producnetu Gintu Grūbi, informēja filmas pārstāvji.

Šogad Maskavas Starptautiskā kinofestivāla žūrijas priekšsēdētājs ir starptautisko atzinību guvušais dienvidkorejiešu režisors Kims Kiduks un festivāla galvenā konkursa skatē iekļautas 13 filmas no Francijas, Irānas, Somijas, Turcijas, Itālijas, Krievijas, Japānas, Ķīnas.

Maskavas Starptautiskais kinofestivāls ir A klases festivāls un  ir viens no vecākajiem pasaulē, tas pirmoreiz sarīkots 1935. gadā, kad žūrija strādāja Sergeja Eizenšteina vadībā, tomēr regularitāti festivāls iedibinājis tikai kopš 60. gadu sākuma un 1999. gadā kļuva par ikgadēju pasākumu.

“Esmu gandarīts, ka filma Tēvs Nakts nonāks pie skatītājiem ārpus Latvijas. Pirmizrāde Maskavas starptautiskajā kino festivālā – vienā no senākajiem un nozīmīgākajiem A klases filmu festivāliem pasaulē - kā arī turpmākā filmas izrādīšana festivālos man ir svarīga ne tikai starptautiska novērtējuma dēļ, bet arī kā iespēja nodot to humānistisko vēstījumu, ko ietver stāsts par Žani un Johannu Lipkēm. Filma vēršās pret antisemītismu un citām tolerances trūkuma izpausmēm, kas viltus ziņu un neokonservatīvā autoritārisma laikmetā paliek arvien biežākas. Tā kalpo par atgādinājumu vēstures katastrofai, ko var radīt pavisam tumsonīgi priekšstati daļā sabiedrības,” tā filmas režisors Dāvis Sīmanis par filmas Tēvs Nakts starptautisko interesi. Pirms trim gadiem Dāvis Sīmanis ar savu debijas spēlfilmu Pelnu sanatorija jau piedalījās Maskavas Starptautiskā kinofestivāla Spektrum programmā.  

Filmas Tēvs Nakts  starptautiskā izplatīšana turpināsies maijā un jūnijā,  kad  apstirpināta jau filmas dalība vairākos nozīmīgos festivālos Kanādā, ASV, Dānijā un Vācijā,  Austrālijā un Ķīnā. Jau maijā sākumā filma Tēvs Nakts (The Mover) piedalīsies 27. Toronto Starptautiskajā ebreju filmu festivālā,  kur filmu varēs noskatīties 6. maijā (Innis Town Hall)   un 8. maijā (Cineplex cinemas).  Toronto JFF festivals tiek uzskatīts par lielaķo ebreju fimu festivālu pasaulē, kas šogad notiks jau 27. Reizi.

Savukārt ASV filma būs redzama 9. maijā (E Street Cinema) un 19. maijā (Bethesda Row Cinema) Vašingtonas Ebreju filmu festivāla oficiālajā programmā.  Vašingtonas festivāls ir viens no lielākajiem  un respektablākajiem ebreju filmu festivāliem Ziemeļamerikā, kas norisisnās jau 29. Reizi. Maija sākumā filmu demonstrēs Kopenhāgenā Baltijas filmu festivāla ietvaros, bet jūnijā gaidāma Vācijas pirmizrāde.

Spēlfilma Tēvs Nakts ir vēsturiskos notikumos, atmiņās un liecībās balstīts stāsts par leģendāro rīdzinieku Žani Lipki, kurš kopā ar savu ģimeni  Otrā pasaules kara laikā Rīgā savā mājā Ķīpsalā izglāba vairāk nekā 50 ebrejus.

Žani un Johannu Lipkes filmā  atveido aktieri Artūrs Skrastiņš un Ilze Blauberga. Filma uzņemta studijā Mistrus Media  un  tā tapusi Nacionālā Kino centra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei ietvaros.

2018. gadā Nacionālās Kino balvas ietvaros filmas saņēma  četras Lielā Kristapa balvas -  par labāko režiju, par labāko operatora darbu, lābāko filmas mākslinieces darbu, labāko aktrises darbu otrā plāna lomā. Filmu Latvijā noskatījušies jau vairāk nekā 45 000 skatītāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja