Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ļoti, ļoti dīvainas lietas

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas.

Pilsēta pie upes

Režisors Viesturs Kairišs. Lomās Dāvis Suharevskis, Agnese Cīrule, Gundars Āboliņš u. c.

Režisora Viestura Kairiša filma Pilsēta pie upes ir poētisks, temperamentīgs, traģikomisks, smeldzīgs un daudzšķautņains Latvijas vēstures stāsts. Filmas spēks sakņojas tās drosmīgajā, pārsteidzošajā, ekspresīvajā vizuālajā tēlā (operators Gints Bērziņš, māksliniece Ieva Jurjāne) un lieliskajos aktierdarbos – veiksmīgs ir mīlas trīsstūris Dāvja Suharevska, Agneses Cīrules un Brigitas Cmuntovas atveidā. Filmai piemīt jaudīgs plūdums – kā filmā skanošajai latgaliešu valodai un upei, kurā realitātes atspulgs iegūst daudznozīmīgu tēlainību.

 

Anjēze par Vardu

@@@@@

Režisore Anjēze Varda

Izcila dokumentālā filma, unikālas personības radošais testaments. Franču kino režijas granddāma, talantīgā un pašironiskā māksliniece Anjēze Varda šo filmu izveidoja 2019. gadā īsi pirms nāves, nodēvējot to par "filmu kā runu" – viņas pašas atskatu uz savu dzīvi un filmām. Teju divas stundas garajā, virtuozi veidotajā filmā var ne tikai detalizēti iepazīt Vardas radošo devumu – fotogrāfijas, filmas, dažādas performances –, bet arī uzzināt plašu Francijas un pasaules kultūras kontekstu, kurā Anjēzes Vardas devums ir novērtēts ar nozīmīgām balvām.

 

Skandāls

@@@

Režisors Džejs Roučs. Lomās Nikola Kidmena, Šarlīze Terona, Margo Robija u. c.

Holivuda nesnauž, un pavisam neseni skandāli, kas satricināja vienu no ietekmīgākajām ASV mediju kompānijām Fox, ir kļuvuši par materiālu filmai Skandāls. Darbība risinās Trampa vēlēšanu kampaņas laikā, kad par Trampa vulgāri seksisko izteikumu upuri kļuva Fox žurnāliste Megina Kellija (Šarlīze Terona). Taču šis ir tikai viens no trim sieviešu – Fox žurnālistu – pazemojumu stāstiem, kas kulminēja skandālā, tiesvedībā pret Fox vadību un desmitiem miljonu lielās kompensācijās. Filma ļauj ieskatīties vidē, kurā radās #MeToo eksplozija. 

 

1917

@@@@

Režisors Sems Mendess. Lomās Kolins Fērts, Marks Strongs u. c.

Viena no Holivudas filmām, kas pretendē uz sezonas augstākajiem apbalvojumiem. 1917 kontā ir gan saņemtais Zelta globuss, gan Oskara nominācijas. Šis britu režisora Sema Mendesa un izcilā superprofesionāļa operatora Rodžera Dīkinsa darbs ir jau ierakstīts kinovēsturē. Iemesls ir nevis tēmas unikalitāte (Pirmā pasaules kara traģika), bet gan tehniskā perfekcija, ar kādu ir veidota filma. Tā nodrošina šķietami nepārtrauktu kameras kustību, sekojot diviem britu karavīriem, kuri tiek sūtīti neiespējamā misijā ienaidnieka aizmugurē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja