Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ditas Rietumas kino izlase: 21. III - 28. III

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas

Nicinājums

Režisors Žans Liks Godārs. Seanss kinoteātrī Splendid Palace 26.III plkst. 19

Atļaušos sākt ar vecu, izcilu filmu – Žana Lika Godāra 1963. gada Nicinājumu. Šis ir viens no kino modernisma kanoniskajiem darbiem – filma, kurā Godārs apzināti gan atsedz kino veidošanas tehnoloģiju aizkulises, gan preparē cilvēku attiecības. Nicinājumā filmējušās divas leģendāras personības – Brižita Bardo un Frics Langs. Kaut arī Nicinājumā virtuozi tiek demonstrētas dažnedažādas atsvešinājuma tehnikas, kam būtu jārada distance starp skatītāju un uz ekrāna notiekošo, šī filma spēj radīt arī emocionālu katarsi.

 

Pelni sniegā

@@@@

Režisors Marjus Markevičs. Lomās Līsa Lovena Kongslija, Martins Valstrēms, Darjus Meškausks u. c.

Vēsturiska drāma, kas pērn Lietuvā ir kļuvusi par kases rekordisti un vienu no visvairāk skatītajām filmām Lietuvas kino vēsturē, sapulcinot 240 880 skatītāju. Pelni sniegā ir Lietuvas Melānijas hronika, ja vēlamies vilkt paralēles ar nesen LV tapušo filmu. Tā ir Sibīrijas izsūtījumu drāma – skaidri un skaudri izstāstīts likteņstāsts, kurā atspoguļoti ne tikai konkrētā indivīda – deportētās 15 gadu vecās Līnas – pārdzīvojumi, bet arī tautas vēsturiskā traģēdija. Filmas pamatā ir dokumentāli fakti un Rūtas Šepetis grāmata Starp pelēkiem toņiem.

 

1906

Režisors Gatis Šmits. Lomās Mārtiņš Kalita, Inese Pudža, Kaspars Zvīgulis, Kaspars Dumburs u. c.

Režisora Gata Šmita filma 1906, kas noslēdz simtgades filmu programmu, ir vērā ņemama gan kā mēģinājums izkopt pēdējās desmitgadēs Latvijas kino krietni aizlaisto "aso žanru" – trillera, spriedzes filmas – tradīciju, gan kā no stereotipiem brīva pieeja nepopulāram un parasti ideoloģiski tendenciozi pasniegtam Latvijas vēstures posmam pēc tā dēvētās 1905. gada revolūcijas. Filmas lielākās veiksmes ir gan organiskais aktieru ansamblis, gan leknā vides un valodas faktūra, kas raksturo XX gs. sākuma Rīgu un tās multinacionālismu.

 

Mēs

@@@

Režisors Džordans Pīls. Lomās Elizabete Mosa, Tims Heidekers u. c.

Atsvaidzinošs pienesums šausmu filmu žanrā! Jauku afroamerikāņu ģimeni, kura dodas vasaras atpūtā, sāk terorizēt svešie – viņu šausminošie dubultnieki. Režisors un scenārists Džordans Pīls ir atradis dubultnieku motīvam visai asprātīgu pielietojumu. Viņš filmā ir pamatīgi strādājis ar labām aktrisēm – oskaroto Lupitu Njongo (12 gadi verdzībā) un seriālu zvaigzni Elizabeti Mosu. Filmas intelektuālo "zemējumu" nodrošina gan Bībeles citāti, gan dažādi vizuālie kodi, kas šo eleganto šausmu filmu ļauj analizēt veiksmīgāko šī žanra paraugu kontekstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja