Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Drupinot priekšstatus par kino un dzīvi. Riga IFF nostāda skatītāju plašas izvēles priekšā

Ceturtdien, 12. oktobrī, sākas Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kas norisināsies jau desmito gadu pēc kārtas.

"Tā ir bijusi unikāla pieredze, ko mums izdevies piedzīvot," sarunā ar laikrakstu Diena saka Riga IFF mākslinieciskā direktore Sonora Broka un piebilst, ka festivāls pamazām pieaudzis gluži kā bērns, attīstoties komandas profesionalitātei un skatītāju uzticībai programmai, bet Riga IFF pamatuzstādījumi laika gaitā ir palikuši tie paši. "Tā ir pasaules filmu izrādīšana Latvijā, lai vietējiem skatītājiem rastos priekšstats par to, kas šobrīd notiek šajā nozarē, un Latvijas kino ainavas parādīšana ārvalstu viesiem un starptautisku projektu veicināšanas platformas nodrošināšana, tādējādi piedaloties nacionālā kino attīstībā," uzsver mākslinieciskā direktore.

Vēju valstība

Rīgas Starptautiskais kino festivāls tiks atklāts ar igauņu režisora Rainera Sarneta virtuozo kungfu komēdiju Neredzamā cīņa, kuras ievērojamākā daļa uzņemta Latvijā ar vietējo producentu līdzdalību (studija White Picture). Iepriekš pie mums ir tikuši izrādīti divi no jaunās filmas stipri atšķirīgi igauņu režisora kinodarbi Novembris un Veino Vahinga dienasgrāmata. "Neredzamā cīņa ir kā zibens spēriens no skaidrām debesīm, enerģisks, huligānisks un atsperīgiem jokiem piepildīts darbs," raksturo Sonora Broka.

Šī gada Riga IFF tiks piedāvāts vēl viens Igaunijas un Latvijas sadarbības piemērs. Tā ir režisora Ilmara Rāga pilnmetrāžas animācijas filma Ēriks Akmenssirds ar pirātiem un brīnumiem, kuru izpildījums neatpaliek no Holivudas studiju piedāvājuma, un saturiski tā pat pārspēj dažu labu no šiem kinodarbiem. "Tas ir virziens, kādā mēs varam doties kvalitatīva izklaides kino piedāvājuma radīšanā jaunākajai skatītāju paaudzei, lai viņi iepazītos ar Eiropas kino un jau vēlāk kļūtu par pastāvīgiem Eiropas kino skatītājiem," akcentē mākslinieciskā direktore.

Ēriks Akmenssirds tiks izrādīta sadaļā Kids’ Reel, kurā šogad ir vērojams franču kino pārsvars ar divām pilnmetrāžas animācijas filmām. To vidū ir Siroko un vēju valstība, kas prestižajā Ansī festivālā pretendēja uz labākās pilnmetrāžas filmas balvu un ieguva skatītāju godalgu. "Tas ir rādītājs, ka filma spēj uzrunāt gan bērnus, gan arī pieaugušos, drupinot priekšstatu par to, ka animācija ir domāta tikai jaunākajiem skatītājiem," norāda Sonora Broka. To pašu dara arī otrs franču kinodarbs Nina un eža noslēpums. Tā vēsta par bezbailīgu meiteni, kas nolemj panākt taisnīgumu situācijā, kurā viņas tētis kopā ar citiem saviem kolēģiem ir atlaisti no rūpnīcas un nav saņēmuši samaksu.

Latvijas klātbūtne

Atgriežoties pie Latvijas kino pārstāvniecības Rīgas Starptautiskajā kino festivālā, mākslinieciskā direktore atzīst, ka tā šogad nav liela. "Šobrīd notiek intensīvs kino veidošanas process un daudzas filmas vēl nav gatavas, līdz ar to nākamajā gadā var gaidīt bagātīgu Latvijas kino birumu," esošo situāciju ieskicē Sonora Broka un piemetina, ka, turpinot tradīciju, vienu no Latvijas kino darbiem varēs redzēt pilnmetrāžas filmu konkursā. Tā būs režisora Aika Karapetjana filma Bezkaunīgie, kas piedzīvos pasaules pirmizrādi un ko viņa definē kā psiholoģisku drāmu ar komēdijas un šausmu elementiem.

Nacionālajā īsfilmu konkursā savas nacionālās pirmizrādes piedzīvos desmit kinodarbi. "Tā ir iespēja iepazīties ar jaunajām balsīm Latvijas kino, jo vairāki no šiem režisoriem jau sākuši strādāt pie savām debijas pilnmetrāžas filmām, piemēram, Armands Začs tajā turpinās attīstīt jau savā īsfilmā iesākto tēmu par drauga zaudējumu un mentālās veselības saasinājuma tēmu," atklāj mākslinieciskā direktore. Par pēdējā brīža pārsteigumu Riga IFF programmā ir kļuvusi jaunās režisores Ievas Aleksas hibrīdfilma Suņa skatiens, kas eksistē starptelpā starp mūzikas video un spēlfilmu. Tas būs īpašs seanss, kurā elektroniskās mūzikas dueta Bel Tempo mūzika būs dzirdama nevis ierakstā, bet izpildīta klātienē gluži kā mēmā kino izrādīšanas gadījumos.

Ar pajūgu

Kā katru gadu Rīgas Starptautiskais kino festivāls piedāvās vairākas tematiskās sadaļas. Ziemeļvalstu kino veltītajā sadaļā Nordic Highlights viena no galvenajām tēmām būs pirmiedzīvotāju atainošanas izsekošana no restaurētās 1926. gada filmas Ar pajūgu un ziemeļbriežiem Inkas Lentas ziemzemē līdz spēles pilnmetrāžai Ļaujiet upei plūst, kuras pamatā ir vēsturiskas liecības un dalībnieku atmiņas par Altas protestu 1979. gadā, un dokumentālajam kino Divreiz kolonizēta par dažādu vardarbības formu pēctecību un inuītu tiesību aizstāves Āju Pīteres nesalaužamo stāju. Šajā sadaļā tiks atzīmēta arī pasaulslavenā zviedru režisora Roja Andersona jubileja ar viņa īsfilmu un reklāmu seansu.

Riga IFF svinēs arī amerikāņu neatkarīgā kino meistara un mūziķa Džima Džārmuša jubileju sadaļā In Kino Veritas ar četriem viņa darbiem, kas parāda dažādus mākslinieka daiļrades posmus.

Šī gada Vācijas kino sadaļu ir veidojusi kuratore Dženija Cilka, kas Berlinālē pārraudzījusi vācu kino veltīto skati Perspektive Deutsches Kino. "Viņa tur roku uz vācu kino pulsa un izceļ saulītē arī jaunos filmu veidotājus, kuru vārdi nav zināmi plašākai sabiedrībai," stāsta Sonora Broka. Līdzās klasiķes Margarētes fon Trotas elegantajai retrodrāmai Ingeborga Bahmane – ceļojums tuksnesī ar brīnišķīgo Vikiju Krīpsu galvenajā lomā varēs noskatīties arī jaunā talanta Lūkasa Natrata kinodarbu Pēdējais vakars, kas zīmē mileniāļu paaudzes aprises, un citas filmas.

Izvēles priekšā

Runājot par festivālu izlasi, kurā satiekas citu festivālu hiti, mākslinieciskā direktore pauž gandarījumu par nejauši izveidojušos plašo filmu izcelsmes vietu amplitūdu no Meksikas līdz Dienvidkorejai un, tāpat kā vācu kino gadījumā, skatītāju nolikšanu izvēles priekšā, vai iet uz zināmiem autoriem vai jaunajiem talantiem – uz Kena Louča karjeru noslēdzošo filmu Vecais ozols vai Selīnas Songas debijas darbu Pagājušās dzīves, kuram jau šobrīd tiek prognozēta Amerikas Kinoakadēmijas balva Oskars.

Savukārt jau pieminēto pilnmetrāžas filmu konkursa kopējo noskaņojumu Sonora Broka raksturo ar vienu vārdu – melanholisks. "Tās ir filmas, kas domā par šodienas pasauli, vai tas būtu ģimeniskā, politiskā vai kādā citā kontekstā. Šodien ir tāda sajūta, ka viss notiek ārkārtīgi ātri, bet filmās redzamie varoņi it kā izkāpj no šī ātrvilciena, piemēram, filma Melnās pirts māsība ir stāsts par kopienu, kurā tu vari justies drošs un pasargāts," norāda mākslinieciskā direktore.

Līdzās filmu izrādīšanai Rīgas Starptautiskajā kino festivālā notiks arī dažādi pasākumi. To vidū būs divu grāmatu atklāšanas svētki – izdevniecība Aminori sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju ir noslēgusi darbu pie franču filozofa Žila Delēza hrestomātiskā divdaļīgā darba Kino pirmās daļas tulkojuma un laiž klajā arī provokatīvā kinorežisora Bernardo Bertoluči grāmatu Mana brīnišķīgā apsēstība, kas turpina pagājušajā gadā aizsākto itāļu diženo kino veidotāju darbu sēriju.

Ar visu programmu var iepazīties interneta vietnē Rigaiff.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja