Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dumpis, vilkatis un mūžīgi jaunie. Iepazīstina ar deviņiem seriāliem un filmām, kas iznāks, sākot no 2024. gada pavasara

Ko gaidīt? – ar šādu jautājumu pagājušajā nedēļā Nacionālais kino centrs un kino veidotāji iepazīstināja ar deviņiem projektiem, kas tapuši atsevišķā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma programmā un pie Latvijas skatītājiem nonāks jau pavisam drīz.

Viens no tiem ir daudzsēriju filma Pansija pilī, kas top pēc rakstnieka Anšlava Eglīša 1962. gadā Losandželosā sarakstītā atmiņu romāna motīviem ar aizraujošiem un komiskiem notikumiem un daudziem Latvijā pazīstamiem aktieriem spilgtās lomās. Tas ir stāsts par vienas vasaras notikumiem kādā Rīgas inteliģentu ģimenē, kurai negaidīti piešķirta provinces muižiņa ar visiem tās neparastajiem iemītniekiem un kurai nākas izlemt, ko ar nolaisto īpašumu iesākt. «Tas ir stāsts par ģimeni, kuras locekļi atrod ceļu cits pie cita un pie jaunas ģimenes, par kuru kļūst pansijā ienākušie cilvēki," stāsta režisore Marta Elīna Martinsone, kura šī seriāla aktierkino sērijas veido kopā ar kolēģiem Andi Mizišu un Dāvi Sīmani (seriālu noslēgs režisora Ginta Grūbes veidota dokumentālā sērija). Pirmizrāde – janvārī.

Septiņdesmitie gadi Režisors Andrejs Ēķis ir uzņēmis daudzsēriju filmu Dumpis. Tā ir uz patiesiem notikumiem balstīta vēsturiskā drāma par viena cilvēka cīņu pret valdošo iekārtu, izraisot dumpi uz padomju bruņukuģa Modrais. Tās darbība norisinās 1975. gada novembrī Baltijas jūrā. "Aktiera Daiņa Grūbes atveidotais varonis vēlas šo bruņukuģi iegūt savā varā, aizstūrēt līdz Ļeņingradai, nostāties blakus bruņukuģim Aurora un izraisīt vēl vienu revolūciju, jo uzskata, ka padomju sistēma ir sapuvusi," atklāj režisors. Tas ir tāds Dona Kihota stāsts, kurā vēršanās pret varu ir cīņa ar vējdzirnavām, raksturo scenārija līdzautors Ivo Briedis, kurš šim stāstam ir radījis īpašu Rīgas sižeta līniju. Seriāla pirmizrāde ir gaidāma nākamā gada pavasarī.

Nākamā gada pavasarī pie skatītājiem nonāks arī režisoru Staņislava Tokalova un Jura Kursieša daudzsēriju filma Padomju džinsi, kuras darbība norisinās 70. gadu izskaņā. Laikā, kad visā Padomju Savienībā ir izvērsta pati sīvākā propaganda pret Rietumu kultūru, kādā Latvijas psihiatriskajā slimnīcā kvēls rokenrola fans ir izveidojis veiksmīgu, bet nelegālu pagrīdes džinsu ražotni. "Zilajos džinsos un rokenrolā ir vairāk spēka nekā visā Sarkanajā armijā," S. Tokalovs citē franču filozofu Režī Debrī. Seriāla veidotāji ir radījuši atraktīvu dramēdiju uz rūpīgi izpētītu vēsturisko materiālu bāzes. "Mēs runājām pat ar cilvēku, kurš 80. gados tika iesēdināts par džinsu furnitūras ražošanu Siguldā, jo viņa kniedes un pogas bija izplatītas visā Padomju Savienībā," atklāj J. Kursietis.

Daudzsēriju filmu vidū ir arī režisoru Alises Zariņas un Lienes Lindes seriāls Asistente (vairāk par to var lasīt 28. novembra laikraksta Diena rakstā Padarīt pasauli par labāku vietu).

 

Pieaugšanas stāsti

Dokumentālā kino klasiķis Ivars Seleckis ir uzfilmējis kinodarbu Pieaugšana, kurā viņš atgriežas pie dokumentālās filmas Turpinājums galvenajiem varoņiem – pieciem bērniem, kuri 2015. gadā uzsāka skolas gaitas. Tagad šiem varoņiem ir 14 gadu. "Mēs saskārāmies ar pilnīgi citiem cilvēkiem, kuri mums bija jāiepazīst no jauna, jo viņi ir auguši sarežģītā laikā: piedzīvojuši pandēmiju un patlaban dzīvo kara ēnā un saasinājušos sociālajos apstākļos," norāda režisors. Dokumentālās filmas Pieaugšana pirmizrāde ir plānota nākamā gada septembrī, kad I. Seleckis svinēs 90 gadu jubileju.

Nākamā mācību gada sākumā uz ekrāniem nonāks Latvijā pazīstamā seriāla Tutas lietas veidotāju režisoru Martas Seleckas un Andras Doršs spēlfilma bērniem un jauniešiem Bum!. Stāsta centrā ir Hugo (12), kurš nedēļu pirms skolas talantu konkursa nokrīt no skeita dēļa un salauž degunu, bet iegūst maģiskas superspējas, kas viņu padara par populārāko čali klasē, tomēr jauniegūtā slava iedragā attiecības ar labāko draugu Tomu (13). "Mēs pašas esam bijušās klasesbiedrenes," par pazīšanos ar A. Doršs saka M. Selecka, kura kopā ar kolēģi ir radījušas piedzīvojumiem pilnu kinodarbu par draudzību un brīnumiem mūsdienīgā valodā bez neviena pieaugušā kadrā.

Debijas spēlfilmu Mūžīgi jauni ir izveidojis režisors Armands Začs. Tā vēsta par divdesmitgadnieku draugu kompāniju, kas vēl meklē savu īpašo vietu pasaulē. Viņu šķietami mūžīgi bezrūpīgā dzīve sāk šķobīties mūzikas festivāla laikā. Viens no kompānijas pāriem tikmēr ir slimnīcā un sagaida nākam pasaulē pirmdzimto. "Stāsts, kas iesākas kā ironisks portretējums, sabiezē psihodēliskā bedtripā," raksturo režisors, kurš kinodarbu ir balstījis personiskajā pieredzē un radījis spēlfilmu par vajadzību uzņemties atbildību par sevi un savu dzīvi. Tās pirmizrāde notiks nākamā gada rudenī vai 2025. gada pavasarī.

 

Divas leģendas

Vietējā kases grāvēja Dvēseļu putenis autori atgriezīsies ar vēsturisku biogrāfisku drāmu Lācis un Cālis. TTT Leģendas dzimšana, kurā netrūks ne konfliktu, ne augstu likmju. Tā vēsta par meiteni no Staļina laika Rīgas, viņa cer kādudien atkal satikt emigrācijā mītošo brāli, spēlējot basketbolu. Viņas apņēmība iedvesmo ne tikai komandu, bet arī visu nāciju – tā rodas leģendārākā sieviešu basketbola komanda Eiropas vēsturē TTT Rīga. "Šī filma ir par brīdi, kad latvieši iemācījās klusēt un neuzticēties, bet vienlaicīgi lasīt starp rindām un pretoties veidos, kas bijuši tik slēpti, ka patiesību neesam zinājuši līdz pat šim brīdim," akcentē režisors Dzintars Dreibergs, kurš galveno lomu ir uzticējis aktrisei Agnesei Budovskai. Šīs spēlfilmas pirmizrāde ir iecerēta 2025. gada martā.

Savukārt Lauris un Raitis Ābeles ir radījuši kinodarbu Dieva suns pēc 1692. gadā Zaubē notikušās tiesas protokoliem, kas saglabājuši Tīsa no Kniediņiem atzīšanos par to, ka viņš esot vilkatis, kurš nokāpjot ellē un cīnoties ar nelabajiem. "Tā būs izklaidējoša, spraiga, dramatiska un reizē arī nešpetna," norāda L. Ābele, kurš kopā ar radošo komandu šo filmu ir veidojis rotoskopijas tehnikā, kad tā tiek nofilmēta ar aktieru dalību, bet pēc tam pārzīmēta ar roku. Galvenajos tēlos varēs atpazīt Einara Repšes, Regnāra Vaivara, Jurģa Spulenieka un citu aktieru vaibstus. Pirmizrāde – 2024. gada otrajā pusē.

Vairāk informācijas var lasīt internetvietnē Nkc.gov.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja