Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +27 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Ikvienu aicina filmēties filmā par leģendārā basketbola kluba TTT izveidošanos

Filmas Tīklā. TTT leģendas dzimšana pirmizrāde ir gaidāma 2025. gadā, kad Latvijā notiks Eiropas čempionāts basketbolā. Tikmēr ikvienam, ne tikai basketbola vai kino fanam, ir unikāla iespēja nofilmēties Dzintara Dreiberga jaunajā filmā par latviešu leģendārās sieviešu basketbola komandas TTT izveidošanos

Filmas veidotāju komanda ir radusi iespēju kinomākslas darbu, kas skaidro un izgaismo tik sarežģīto Latvijas pēckara, 50.–60. gadu, periodu un atgādina par nepiekāpīgajiem, spītīgajiem, uzņēmīgajiem latviešiem, papildināt ar jaunām basketbola spēļu epizodēm.

Ar privātu atbalstu tiks inscenētas vēsturiski nozīmīgas papildu ainas, tajā skaitā TTT meistarvienības spēle pret PSRS stiprāko konkurentu ASK. Kā Egons Slēde savā 1964. gada Aprakstā par TTT basketbola meistarkomandu raksta: “Izšķirošo Eiropas kausa finālspēli pārraida vairums PSRS televīzijas centru (izņemot Rīgas!), to noskatās arī tūkstošiem skatītāju Polijā, Čehoslovakijā un Ungārijā.” Vara, kas tolaik “organizēja” tautas domu, nevarēja pieļaut, ka mūsu nācija masveidā uzzina, ka veiksme ir mūsu pusē un basketbola spēles vērtību nosaka tieši latviešu komanda.

“Kino ir spēcīgs medijs, un šajā tik sarežģītajā laikā un informatīvajā telpā mēs katrs varam palīdzēt izgaismot stipro stāstus un atgādināt gan sev, gan skandēt pasaulei un kaimiņam, ka Latvija varēja, var un varēs. Ikviens, kurš gatavs atbalstīt šī stāsta paplašinājumu ar savu laiku, aicināts piedalīties vēsturisko sacīkšu inscenējumā kā masu skatu aktieris – basketbola spēles skatītājs un līdzjutējs, lai realizētos E. Slēdes 1964. gadā rakstītais: “TTT zaļajā stadionā skatītāju tribīnes pārpildītas līdz pēdējai iespējai”,” aicina filmas ģenerālsponsora DEPO mārketinga direktors Rimants Jugans.

Papildu spēles iestudēšana un filmēšana notiks divās pēdējās maija nedēļas nogalēs: 18., 19. maijā un 25., 26. maijā. Pieteikšanās, aizpildot anketu: https://ej.uz/gribubūtkinoardepo

Jau ziņots, ka filmas galveno varoni – latviešu basketbolisti un treneri, vienu no “TTT” zelta meitenēm Dzidru Uztupi-Karamiševu – atveido aktrise Agnese Budovska. Filma ir par brīdi, kad latvieši iemācījās klusēt un neuzticēties, bet vienlaikus lasīt starp rindām un pretoties veidos, kurus iespējams izprast, tikai atskatoties caur laika un notikumu slīpētu kontekstu. Šī filma ir veltījums visiem cilvēkiem, kuru vārdus nezinām līdz pat šim brīdim padomju laikmeta slāpētās informācijas telpas dēļ, bet kuru ieguldījums latviešu nācijas un gara saglabāšanā ir nenovērtējams. Filma ir aukstā kara drāma par Staļina un Hruščova laikiem Latvijā un basketbolistēm, kuras spēja “nolikt pie vietas” visu PSRS sistēmu. Stāsta centrā – vien retajam zināmā Dzidra Uztupe-Karamiševa, ilgstoši vienīgā latviete Staļina laika PSRS izlasē, TTT pirmā kapteine, daudzkārtēja čempione. Viņai basketbols ir kā instruments, lai “piečakarētu” gan VDK, gan visu PSRS sistēmu.

Filmu veidojusi studija KULTFILMA: režisors un producents Dzintars Dreibergs, galvenais operators Valdis Celmiņš, Emmy un Grammy balvu ieguvēja komponiste Lolita Ritmanis, filmas māksliniece Laura Dišlere, producentes Arta Ģiga un Inga Praņevska, starptautiskā producente Marta Romanova-Jēkabsone. Kostīmu māksliniece – Sandra Sila, grima māksliniece – Aija Beata Rjabovska, aktieru atlases režisore – Gunita Groša, attēla fokusa meistars – Jānis Reinfelds.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja