Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvija izvirzīs savu spēlfilmu Oskara balvai

Nacionālā Kino centra (NKC) izveidotā ekspertu komisija savu lēmumu par to, kas no Latvijas pretendēs uz nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars, paziņos 17. septembrī, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Atbilstoši ASV Kinoakadēmijas balvas nolikumam, uz nomināciju kategorijā Labākā ārzemju filma var pretendēt pilnmetrāžas filma, kas pirmizrādi savā valstī piedzīvojusi laika periodā no 2014. gada 1. oktobra līdz 2015. gada 30. septembrim, ir vismaz nedēļu pabijusi kinoteātru repertuārā un tās pamatvaloda nav angļu valoda. Šogad Latvijā balvas kritērijiem atbilst divas spēlfilmas, abas 2014. gada Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps bija nominētas balvai par labāko debiju – Izlaiduma gads (rež. Andris Gauja) un Modris (rež. Juris Kursietis).

Filma Izlaiduma gads stāsta par attiecību samezglojumu kādas vidusskolas absolventu klasē, kur jauna skolotāja ļaujas sava skolnieka uzmanības apliecinājumiem. Oriģinālas un intensīvas reklāmas kampaņas rezultātā filma kļuva par 2014. gadā kinoteātros visvairāk apmeklēto Latvijas filmu un ar panākumiem izrādīta daudzviet Latvijā.

Savukārt Latvijas, Grieķijas un Vācijas kopražojuma filma Modris balstīta uz patiesiem notikumiem, tā stāsta par jauna puiša konfliktu ar māti un šī konflikta dramatiskajām sekām, kas puisi noved cietumā. Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps 2014. gadā filma Modris saņēma septiņas nominācijas un tika apbalvota kā labākā debija, Modris izpelnījās arī portāla DELFI Skatītāju balvu. Filma saņēmusi vairākas balvas starptautiskos festivālos un divas nominācijas Grieķijas kinoakadēmijas balvai (Hellenic Film Academy Award).

Lēmumu par vienas filmas virzīšanu pieņems Nacionālā Kino centra izveidotā ekspertu komisija - NKC vadītāja un kinokritiķe Dita Rietuma, kinorežisors un teorētiķis Jānis Putniņš, Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes locekle un kinomāksliniece Ieva Romanova, Rīgas Kino muzeja vadītāja un kinozinātņu maģistre Zane Balčus, Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš, kino žurnāliste un žurnāla Kino Raksti galvenā redaktore Kristīne Matīsa un filmu producents Roberts Vinovskis, kura līdzproducētā Signes Baumanes filma Akmeņi manās kabatās tika virzīta Oskara nominācijai 2014. gadā un sasniedza atzīstamus rezultātus, iekļūstot pirmsnomināciju saraksta divdesmitniekā.

No Latvijas Oskara nominācijai par labāko ārzemju filmu iepriekš izvirzītās filmas - 1992. gadā Cilvēka bērns (Jānis Streičs), 2008. gadā Rīgas sargi (Aigars Grauba), 2010. gadā Amaya (Māris Martinsons). 2011. gadā Seržanta Lapiņa atgriešanās (Gatis Šmits), 2012. gadā Golfa straume zem ledus kalna (Jevgēņijs Paškevičs), 2013. gadā - Jāņa Norda filma Mammu, es tevi mīlu.

88. Oskara balvas pasniegšanas ceremonija, kurā godinās labākos 2015. gada kinodarbus, notiks 2016. gada 28. februārī Losandželosā, nominantus paziņos 2016. gada 14. janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja