Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Noslēdzies Starptautiskais dokumentālo filmu festivāls Artdocfest/Riga 2024

4. Starptautiskais dokumentālo filmu festivāls Artdocfest/Riga, kas norisinājās no 1. līdz 8. martam, ir noslēdzies. Kopumā festivāla laikā bija iespēja noskatīties 62 filmas no 28 valstīm, kurās tika atspoguļots aktuālākais dokumentālā kino pasaulē.

Festivālā 8 dienu laikā tika izrādītas 28 filmas divās konkursa programmās: Baltic Focus un Artdocfest Open, 29 ārpuskonkursa filmas 3 tematiskās programmās - Ukraina pāri visam, Miers kara laikā un ArtDoc & ProArt, kā arī 5 filmas īpašajos seansos. Festivālā piedalījās 53 filmu veidotāji un producenti, no kuriem 20 klātienē prezentēja savas filmas un tikās ar auditoriju. Turklāt festivālu kopumā apmeklēja vairāk nekā 3500 cilvēku gan k/t Splendid Palace, gan mākslas centrā Zuzeum. Artdocfest/Riga festivālā, kā ierasts, tika rīkots filmu projektu konkurss un dokumentālā kino simpozijs: saruna starp žurnāla Rīgas Laiks redaktoru, filozofu Uldi Tīronu un izcilo vēsturnieku Ādamu Mihņiku, kā arī filmu režisoru debates par svarīgo dokumentālā kino veidošanā, kuru temati izkristalizējās pēc ikrīta režisoru brokastīm, kurās savstarpēji aci pret aci tika pārrunātas iepriekšējās dienas filmas. Šogad festivāls piedzīvoja arī savu pirmo Kino nakti, kurā izrādīja 5 spilgtas filmas, starpbrīžos skanot dīdžeja mūzikai līdz pat plkst. 5.00 no rīta. Īpaši jāatzīmē, ka tika piedzīvotas divas pašmāju pirmizrādes: Antras Cilinskas un Annas Vidulejas filmai Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks un Ivara Zviedra filmai Kaprači.

Šogad konkursa programmas Baltic Focus galveno HERCS balvu piešķīra filmai Reiz bijām ogļrači (Vācija, Šveice) par dziļu un vērtīgu ieskatu intriģējošā lūzuma punktā, kas iestājas piecu cilvēku likteņos, kad vairs nepastāv industrijas nozare, ar kuru viņi līdz šim saistījuši savas dzīves, tostarp Artdocfest Open Grand Prix saņēma Atpakaļskata spogulī (Polija, Francija, Ukraina) par apbrīnojamu cilvēcīgu rīcību, kas pāraug pārlaicīgā mākslas ceļojumā. Kopumā žūriju pārstāvji piešķīra astoņas dažādas balvas, tai skaitā, labākā režija, īpašā balva un žūrijas īpašā atzinība.

Festivāla noslēdzošajā dienā, 8. martā, k/t Splendid Palace skatītājiem bija iespēja atkārtoti noskatīties filmu Mazliet svešā un trīs uzvarētāju filmas: Baltic Focus uzvarētāja filma Reiz bijām ogļrači, Artdocfest Open uzvarētāja filma Atpakaļskata spogulī un labākās režijas balvas ieguvēja Pēdējā relikvija.

Artdocfest/Riga filmu seansi notika tradicionālajās festivāla mājvietās – kinoteātrī Splendid Palace un mākslas centrā Zuzeum.

Vairāk informāciju par festivāla norisi varat iegūt festivāla Facebook un Instagram lapās, kā arī mājaslapā www.artdocfest.com/lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja