Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Sisties un atsisties. Režisore Marta Elīna Martinsone uzņem filmu Vecāku sapulce

Režisore Marta Elīna Martinsone uzņem komēdiju par kādas Rīgas skolas klases vecāku sapulci, attiecībām, pārpratumiem un konfliktiem

Mēs varam beidzot no pīrādziņiem pāriet pie būtiskā?! Jūlija pirmajā pusē vienā no Rīgas mācību iestādēm notika jaunās spēlfilmas Vecāku sapulce uzņemšana. Tā iecerēta kā aktieru ansambļa komēdija par kādas Rīgas skolas klases vecāku sapulci. "Vecāku sapulce izvēršas absurdā savstarpējo konfliktu eskalācijā," darbu raksturo tā veidotāji. Filmas idejas autori ir studijas Mistrus Media producenti, kuri pieaicinājuši scenāristi Lindu Rudeni un režisori Martu Elīnu Martinsoni realizēt šo ieceri uz lielā ekrāna.

Patiesības pierādīšana 

"Mēs vēlējāmies radīt filmu par vecāku sapulci ironiskā toņkārtā, kas aizpeld no diskutējamām tēmām un pakāpeniski pārvēršas par dažādu viedokļu sadursmi, savas patiesības pierādīšanu un neieklausīšanos citam citā," saka komēdijas producente Inese Boka-Grūbe. Vecāku sapulce ir viens no pieciem šī gada martā Valsts kultūrkapitāla fonda mazbudžeta spēlfilmu ražošanas konkursā atbalstītajiem projektiem.

"Sveicināti, 9.c klases vecāki!" uz bioloģijas kabineta tāfeles ir uzrakstījusi jaunā klases audzinātāja Dārta (Sandija Dovgāne), ievadot šo stāstu kā spoguļattēlu gan izglītības reformu peripetijām mūsdienu Latvijā, gan sabiedrības vērtību maiņai, noslāņošanās problēmām un paaudzēs sakņotiem stereotipiem par skolu, vecākiem un skolotājiem. Te viņi visi ir – devītklasnieku pārstāvji, visi tik dažādi, un tas soli pa solim atklāsies filmā.

Savā Instagram kontā režisore Marta Elīna Martinsone ir publicējusi fotogrāfiju no uzņemšanas laukuma ar aktieru Antas Aizupes un Gata Malika atveidotajiem varoņiem, kuri uz šo satikšanos ir atnākuši ar baltvīnu Midnight Rain, lai slepus to iemalkotu, bet, kā zināms, viss slēptais vienā mirklī kļūst acīmredzams. "Kristīne un Lauris uz vecāku sapulci nāk sagatavojušies," pierakstījusi režisore un papildinājusi šo ierakstu ar Teilores Sviftas dziesmas Midnight Rain fragmentu par to pašu tēmu – cilvēku dažādību.

Atpakaļ skolas solā

Marta Elīna Martinsone pirms dažiem gadiem ir uzņēmusi pusaudžu komēdiju Tizlenes (2021) par triju meiteņu piedzīvojumiem šā gadsimta sākumā kādā Rīgas skolā. "Nekādi netieku no tās laukā," smejas režisore pirms kārtējās filmēšanas dienas. Uzņemšanas laukumā viņai galvā ir melna cepurīte ar uzrakstu I am the eldest boy. Tas ir citāts no ASV televīzijas kanāla HBO seriāla Pēctecība/Succession par Roju ģimeni, kas kontrolē vērienīgu mediju un izklaides uzņēmumu.

"Es tik ļoti smējos, kad Kendals Rojs izkliedza šo tekstu, ka sapratu – man ir vajadzīga šāda cepurīte kā talismans ar cerību, ka man ies labāk nekā šim varonim," skaidro Marta Elīna Martinsone, kura kontrolē savas komēdijas filmēšanas procesu pie skolas gaitenī saliktiem monitoriem un jau pēc tam dod norādījumus aktieriem un citiem iesaistītajiem.

Visi kā viens atzīst, ka tas ir izaicinājums – filmēt vienu un to pašu notikumu vienā un tajā pašā telpā – dažādu iemeslu dēļ, sākot ar to, ka jāpanāk, lai visi varoņi filmas uzņemšanas laikā izskatītos vienādi un kādā brīdī kāds no aktieriem nenovilktu žaketi vai neizdarītu kaut ko tamlīdzīgu šajos patiesi vasarīgajos apstākļos (ir karsti!), un beidzot ar to, kā izstāstīt šo kamerstāstu tekstuāli un vizuāli aizraujošā veidā. To palīdz īstenot pieredzējušais operators Aigars Sērmukšs.

"Man ir interesanti vērot, kā pieauguši  cilvēki atgriežas savā skolas laika identitātē, līdzko apsēžas skolas solā," saka režisore. Filmā viņa ne tikai koncentrējas uz skolu, bet arī šķetina plašāku tēmu loku par konstruktīva dialoga vai diskusijas teju neiespējamību mūsdienu sabiedrībā – jebkura šāda veida sapulce ļauj satikt cilvēkus ārpus sava sociālā burbuļa un saprast, ka tas, kas mums šķiet pašsaprotami, nav pašsaprotami citiem, kuri domā un dzīvo citādi.

"Mēs visi esam tik ļoti pārņemti paši ar sevi: ja man tā nav, nevienam tā nav, un vispār tas viss ir muļķības. Tieši tāpēc jebkurš konstruktīvs dialogs vai diskusija tiek nocirsta saknē," skaidro Marta Elīna Martinsone. Viņas komēdijas varoņi risina sarunu kā pingpongā – sit un atsitas.

Tikt pie vārda 

"Pagājušo gadu mani izlaidumā gandrīz ķēra infarkts, kad es ieraudzīju pusi klases kaut kādos saplēstos džinsos un pliku nabu krekliņos, mīļie vecāki, tas bija vienkārši perversi!" norāda aktrises Elitas Kļaviņas atveidotā varone Žanete, ģērbusies zīmola Chanel stila – varbūt ne tikai stila? – kostīmā un puķainā blūzītē. Viņa vienmēr zina, kā labāk.

"Žanetei par visu ir viedoklis. Viņa visur jaucas iekšā un nerēķinās ar citiem. Viņa visiem krīt uz nerviem. Vecāku sapulcē Žanete ierauga šo sāpīgo patiesību par sevi un viņā kaut kas salūst," uzsver Elita Kļaviņa un atklāj, ka filmēšanas process ir bijis līdzīgs iešanai skolā ar agro celšanos, nepārtrauktu disciplīnas ievērošanu (visi aktieri ir redzami kadrā) un neskaitāmu stundu pavadīšanu skolas solā kopā ar kolēģiem gandrīz no visiem Latvijas teātriem.

"Martai Elīnai Martinsonei un studijai Mistrus Media ir izdevies savākt interesantu dažāda vecuma aktieru ansambli. Atšķirīga izpratne par dzīvi ir ne tikai varoņiem, bet arī to atveidotājiem," piebilst Elita Kļaviņa. Līdzās viņai un citiem iepriekš pieminētajiem aktieriem komēdijā būs redzams Lauris Dzelzītis, Sandra Kļaviņa, Mārtiņš Meiers, Dārta Daneviča, Mārtiņš Kalita, Inese Pudža, Lelde Dreimane, Inga Siliņa, Anna Putniņa, Ieva Pļavniece, Marija Grauba, Evija Martinsone, Reinis Suhanovs, Indra Burkovska un citi.

Aktieru ansamblī ir arī Inta Tirole. Vairāk nekā sešdesmit gadu viņa ir nostrādājusi Latvijas Nacionālajā teātrī, kurā, pateicoties savai humora izjūtai, uzmirdzējusi tieši komiskajās lomās. Topošajā filmā aktrise spēlē devītklasnieka Emīla vecmammu Elitu. "Mani neviens nelaiž pie vārda! Vecākiem galvenais ir tas, ko likt galdā un kuru grupu uzaicināt uzstāties izlaidumā. Man tās visas ir svešas. Es sēžu, klausos un domāju: būtu skaisti, ja uzdziedātu Žoržs Siksna!" stāsta Inta Tirole. Viņas atveidotā varone vienā brīdī neiztur un atklāti pasaka visu, kas uz sirds. Ko viņa pati domā par mūsdienu skolām un sabiedrību? "Mani satrauc valdošā virspusība un ārišķība," saka aktrise.

Plānots, ka komēdija Vecāku sapulce pirmizrādi piedzīvos nākamā gada janvārī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunpienesumi latviešu garīgajā kormūzikā

Jaundarbu pasūtīšana pašmāju komponistiem un to izpildīšana pirmatskaņojumu koncertā ir viena no galvenajām Valsts akadēmiskā kora Latvija rīkotā Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla tradīcijām

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja