Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ar stāstu Breiveiba konkursā Latgales prozas lasījumi 2023 uzvar Ilze Sperga

Ceturtdien, 7. decembrī, Rēzeknē un tiešraidē internetā notika literārā konkursa Latgales prozas lasījumi 2023 noslēguma pasākums Proza i karbonadis, kas bija viens no literatūras festivāla Prozas lasījumi notikumiem. Šī gada konkursā vislielāko žūrijas punktu skaitu saņēma un par uzvarētāju kļuva literāte, literatūrzinātniece Ilze Sperga ar stāstu Breiveiba.

Latgaliešu kultūras kustība Volūda (biedrība LgSC), sadarbojoties ar festivālu Prozas lasījumi, ceturto reizi izsludināja konkursu Latgolys prozys skaitejumi, kura mērķis ir veicināt literāro procesu Latgalē. Šogad par uzvarētāju 21 rakstītāja konkurencē tika atzīta literāte, literatūrzinātniece Ilze Sperga ar stāstu Breiveiba. Otro vietu ieguva Vita Briška ar stāstu Kolteņa teiksmainais CV, trešajā – Sarmīte Trūpa ar stāstiem Par gūvi i marcipanu un Par zyrgim i uobelim, bet atzinības saņēma autoru Ilzes Aizsilas, Dāvida Rubena, Alda Bukša un Egitas Kancānes darbi. Konkursa noslēguma pasākums notika 7. decembrī Rēzeknē, IGGI bārs un karbonādes, to bija iespējams vērot gan klātienē, gan tiešraidē. Pasākumā, ko vadīja Kārlis Taranda, izskanēja pieci no septiņiem konkursa laureātu darbiem. Muzikāli konkursa noslēgumu papildināja grupa Gandreiž 10nīkā.

Ilze Sperga ir literāte, literatūrzinātniece un publiciste, stāstu krājuma Dzeiveiba, bērnu dzejoļu grāmatas Vuškeņa iz pļovys un citu darbu autore. Bijusi Latvijas Literatūras gada balvas nominante LALIGABA, latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks vairākkārtēja saņēmēja. 2021. gada noslēgumā stāstu krājuma Dzeiveiba stāsti aktrises Ingas Misānes-Grasbergas lasījumā izskanēja audio formātā arī Latvijas Radio 1 ēterā. Uzvaru konkursā Ilze komentē: "Es negaidīju, jo katru gadu, arī šogad, darbu iesūtīju, lai atbalstītu konkursa rīkotājus un uzturētu latgaliski rakstošo autoru statistiku. Tas ir mazākais, ko es kā autore varu darīt, ja man ir svarīgi, lai Latgales radošā telpa dzīvotu!"

Konkursā Latgolys prozys skaitejumi 2023 bija aicināti piedalīties visa vecuma Latgales kultūrtelpai piederīgi autori, kuri raksta prozu. Konkursā, kura devīze bija Es rakstu, bet vai tu lasīsi? tika saņemts 21 dažādu autoru darbs kā latviešu literārajā, tā latgaliešu rakstu valodā. Konkursam darbus iesūtīja gan Latgales kultūrtelpā jau zināmi autori, gan debitanti. Iesūtītos darbus vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija literatūrzinātniece Ilga Šuplinska, rakstniece un redaktore Jana Egle, literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs, konkursa Latgales prozas lasījumi trīs iepriekšējo gadu uzvarētāja Annele Slišāne, kā arī grāmatu blogere Inga Gedžūne. Konkursa žūrija, vērtējot uzvarētājas Ilzes Spergas stāstu Breiveiba, komentē: "Darbam ir liela enerģija, tā ievelk lasīšanā un būšanā. Ilzes stāsts ir viela pārdomām par mūsu pašu kā lasītāju sašķelto, traumēto un pazaudēto identitāti. Šī darba spēks: it kā caur absolūti ierastu, sadzīvisku ainu parādīt vairāku paaudžu nolemtību, atkarību, iedomāto brīvību. Lieliska ir autores spēja likt lasītājam iejusties gan mātes liktenī un bailēs, gan meitas nespējā pārkāpt mātes iezīmēto robežu, pat fiziski aizbēgot no visa, kas par to atgādina." Ilzes Spergas stāstu var izlasīt un noklausīties te: https://ej.uz/IlzeSperga_Breiveiba

Konkursu “Latgales prozas lasījumi 2023” organizē latgaliešu kultūras kustība Volūda (biedrība LgSC), to atbalsta literatūras festivāls Prozas lasījumi (Latvijas Rakstnieku savienība), Valsts kultūrkapitāla fonds, SIA IGGI, Valodu māja, latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv un žurnāls Domuzīme.

Latgolys prozys skaitejumi 2023 konkursa noslēguma pasākuma ieraksts noskatāms te: 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja