Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atzīmēs Latvju dainu izdošanas 130. gadadienu

Latvju dainu izdošanas 130. gadadienai veltītā pasākumā notiks priekšlasījumi un literāri lasījumi. Pasākums notiks piektdien, 22. martā, pulksten 10 Augusta Dombrovska mūzikas skolā Rīgā, Ziemeļblāzmas ielā 38.

Pasākumā piedalīsies Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves krājuma glabātāja Māra Vīksna, kura vēstīs par Latvju dainu avotiem un leģendāro Dainu skapi. Vidzemes Augstskolas students Kārlis Barons atklās Latvju dainu 2. izdevuma pasaules ceļus, savukārt Rīgas 31. vidusskolas skolotāja Daiga Berķe dalīsies pārdomās par folkloras apguvi skolā.

Tāpat ar priekšlasījumiem uzstāsies Krišjāņa Barona muzeja speciālisti Rūta Kārkliņa, Andris Ērglis un Dita Butule. Tiks pavērts skats uz Dārtas un Krišjāņa Baronu sadzīvi Burtnieku namā, iepazīti Barontēva kaimiņi šajā dzīves posmā un viņu devums literatūrā, kā arī pieminēts Līnas Baronas ieguldījums Barona piemiņas saglabāšanā un darbu publicēšanā. Aktiera Gundara Āboliņa lasījumā skanēs paša Barona rakstītie vārdi Latvju dainu ievadā, kā arī latviešu rakstnieku atmiņu fragmenti. Par muzikāliem priekšnesumiem rūpēsies Augusta Dombrovska mūzikas skolas audzēkņi.

Šogad aprit 130 gadi kopš pirmās Latvju dainu burtnīcas iznākšanas. Vairāk nekā 30 gadu ilgais Krišjāņa Barona un viņa līdzgaitnieku, īpaši Friča Brīvzemnieka un Henrija Visendorfa, darbs 1915. gadā vainagojās ar 217 996 apkopoto dainu variantu izdošanu sešos sējumos (8 grāmatās).

Ceļš līdz sējumu iznākšanai nebija viegls – piemēram, 1. sējums 10 atsevišķās burtnīcās iznāca četru gadu laikā, savukārt turpmākie sējumi tika iespiesti Pēterburgā, tādējādi apgrūtinot darbu ar manuskriptiem. Vēl jo sarežģītāku situāciju padarīja arī līdzekļu trūkums.

Pasākuma norises vieta – Augusta Dombrovska mūzikas skola – nav izvēlēta nejauši. Te Krišjānis Barons sagatavojis lielu daļu Latvju dainu manuskripta, strādājis ar korektūrām un, galvenais, saņēmis sengaidīto ziņu par pēdējo sējumu izdošanu un lielā darba noslēgumu.

Notikums folkloristikā ir arī Latvijas Valsts prezidentes (1999–2007), zinātnieces, folkloras pētnieces dr. Vairas Vīķes-Freibergas angļu valodā izdevniecībā Pētergailis iznākušais pētījums The Logic of Poetry. The Structure and Poetics of Latvian Dainas/Dzejas loģika. Latviešu dainu struktūra un poētika. Dzejas loģika. Latviešu Dainu struktūra un poētika. Tas ir veltījums joprojām aktīvās politiķes un nerimtīgās latvju dainu pētnieces ilggadējam dzīvesbiedram, darbabiedram Imantam Freibergam 90. jubilejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja