Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Dzejnieku milzīgs bars

Dzejnieki gan paši mēdz pavīpsnāt, ka par viņiem runājot un interesējoties vienreiz gadā. Pat ja kāds Dzejas dienās ierauga kampaņveidīgumu, nevis tradīciju, tā pilnīgi noteikti ir viena no saturīgākajām "kampaņām".

Šogad Anetes Enikovas un domubiedru rīkotais Starptautiskais dzejas festivāls Dzejas dienas 2017 notiks no 7. līdz 17. septembrim. Tā oficiālā programma centrējas Rīgā, bet, protams, ka Dzejas dienas pieder visai Latvijai.

Šogad Dzejas dienās vairāki notikumi izgaismos Eduarda Veidenbauma nemirstīgo personību, dzejniekam 3. oktobrī atzīmējama 150 gadu jubileja. Tieši viņš izteicies, ka "mums, latviešiem, dzejnieku milzīgs bars". Dzejnieks varētu būt priecīgs (Veidenbaums un priecīgs?), jo viņa dzeju, kas tika publicēta tikai pēc viņa agrīnās nāves, tiešām nemaitā rūsa un kodes. Laiku pa laikam to atkal kāds uzmeklē un sajūt atbalsi dzejnieka pasaulei mestajam izaicinājumam. Jaunākais Veidenbauma dzejas krājums Par spīti grūtiem laikiem iznāca šogad izdevniecībā Jumava, tajā apkopoti panti, kuri iedvesmojuši komponistus Juri Kulakovu, Jāni Lūsēnu, Imantu Kalniņu un citus. "Galēji nospriegotais jūtu un sajūtu lādiņš neļauj šai dzejai novecot (..) acīs trāpīta ironija ir paliekoša. Par to Veidenbaums cauri laikiem arī ticis cienīts," uzskata priekšvārda autors Knuts Skujenieks.

Veidenbauma daudzināšanas ieskaņas pasākums notika jau 1. septembrī, kad Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tika atklāta audioierakstu studija Veidenbauma studija. Līdz novembrim audioieraksta kabīnē varēs izvēlēties kādu Veidenbauma dzejoli, nolasīt to skaļi un ierakstu saglabāt kā simbolisku atzinību XIX gadsimta beigu latviešu dzejas zvaigznei. Akciju organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts ES ERAF finansētā projekta Stiprinot zināšanu sabiedrību ietvaros. Piedalīties akcijā iespējams ne tikai apmeklējot Veidenbauma studiju. Ikviens var veikt audioierakstu savā datorā vai mobilajā ierīcē un augšupielādēt akcijas vietnē Lasi.literatura.lv. Šajā vietnē būs iespēja arī sekot statistikai, lai noskaidrotu akcijas populārāko Eduarda Veidenbauma dzejoli, un balsot par sev tīkamāko dzejas skandējumu.

9. septembrī dzejai draudzīgais radio NABA maršrutā Ausekļa iela–Otrie meža kapi palaidīs savu Eduarda Veidenbauma elektriskās dzejas tramvaju, bet 16. septembrī LNB būs skatāma vēsturiska fantāzija Mehāniskais Veidenbaums – trīs filozofu – Andra Baloža, Aināra Kamoliņa un Andra Hirša – skatījums uz Eduarda Veidenbauma darbu Apcerējumi iz mehānikas (1894), papildināts ar dzīvās animācijas un skaņu etīdēm.

Anetes Enikovas sastādītā programma ir sabalansēta, un nav pamata bažām, ka bez viedierīcēm Dzejas dienu pasākumus labāk neapmeklēt. Gribas izcelt veltījumu dzejniekam Pēteram Brūverim (7. septembrī plkst. 18 Zirgu ielā 1). Pasākumā piedalīsies Uldis Bērziņš, Amanda Aizpuriete, Kornēlijs Platelis, Indra Brūvere-Daruliene, Māris Salējs, Daiga Lapāne, Jānis Elsbergs.

9. septembrī jau četrpadsmito reizi notiks Ceļojums ar dzejniekiem. Šoreiz pastaiga vedīs pa Ķīpsalu kopā ar Rihardu Bargo, Ingmāru Balodi, Pēteri Dragunu, Valtu Ernštreitu, Ingu Gaili, Raimondu Ķirsi, Edvīnu Raupu, Aivaru Madri, Krišjāni Zeļģi un Arvi Vigulu.

10. septembrī plkst. 17 laba iespēja gūt kopskatu par jaunāko dzejā, aizejot uz randiņu pie lauvām ar jaunajiem dzejniekiem. Savas Dzejas dienas būs arī bērniem ar gadagrāmatas Garā pupa atvēršanu Latvijas Botāniskajā dārzā (8. septembrī). Pašpietiekamībā neļaus ieslīgt viesu balsis, bet Esplanādē stabils un dzejas Olimpā neizkustināms gaidīs Rainis, šoreiz – 10. septembrī plkst. 14. Pilna programma: www.dzejasdienas.lv.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja