Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jāņa Akuratera muzejā svinēs Akuratera mājas deviņdesmitgadi

Jāņa Akuratera muzejs 30. novembrī plkst. 18.00 aicina uz pasākumu Akuratera mājai – 90, kurā gaidāms gan atskats uz dažiem notikumiem mājas vēsturē, gan viesu uzrunas un veltījumi, gan arī pirmizrāde, informēja Jāņa Akuratera muzeja vadītāja Maira Valtere.

1933. gada ziemā dzejnieka Akuratera ģimene iegādājas gruntsgabalu Torņakalnā. Pavasarī arhitekts Verners Vitands izstrādāja koka savrupmājās projektu. 18. maijā Rīgas pilsētas būvju nodaļas komisija projektu apstiprināja, un 1. jūnijā būvdarbu iesākšana tika pieteikta būvinspektoram. Sešus mēnešus noritēja mājas celtniecība. 1933. gada 30. novembrī Akuratera ģimene atzīmējas Rīgas Prefektūras 10. iecirknī, ka sāk dzīvot jaunajā Torņakalna mājā. Zenta Mauriņa atmiņās rakstīja: "Savu māju pie Māras ezera viņš nebija paspējis pabeigt, bet ar savu saimnieku tā saderēja kā vāks ar gliemezi. Nebija ne tapešu, ne balsinātu griestu: kā sienas, tā griesti bija apšūti ar bērza finieriem. Telpās vēl juta svaigā koka un sveķu smaržu: viņš savu māju mēdza salīdzināt ar Latgales vecticībnieku baznīcu, kur visas ēkas daļas darinātas kokā."

Šogad 30. novembrī Akuratera mājas 90. gadu jubilejas reizē būs gan atskats uz dažiem notikumiem mājas vēsturē, gan viesu uzrunas un veltījumi, gan arī pirmizrāde. Pasākuma dalībnieki tiks iepazīstināti ar jauno audiogidu bērniem, kurā ar Akuratera muzeja ekspozīciju iepazīstina kaķis Ķipars un suns Argus. Savulaik šādi vārdi bija abiem mājas mīluļiem, kuri ir redzami arī fotoattēlā 1935. gadā, pozējot kopā ar dzejnieka ģimeni kabinetā žurnālam Atpūta. Tagad tās ir mākslinieces Gitas Petas radītas lelles, kuru darbi, "nedarbi" un stāsti ir iemūžināti videosižetos audiogidā bērniem. To radīja Akuratera muzejs sadarbībā ar SIA Runcis Rudais, režisori Ināru Čaksti un operatoru un montāžas režisoru Aldi Šēnbergu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja