Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lasītāja iekšējās galvas uzmundrinājums

ŠĪ gada Jāņa Baltvilka balvu rakstniecībā ir ieguvis dzejnieks Žebers par dzejoļu krājumu Ejas un asakas, ko 2022. gadā laidusi klajā izdevniecība Liels un mazs, laikrakstu Diena informēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra pārstāve Silvija Tretjakova. Mākslinieces Ineses Brants veidotā porcelāna laiviņa ar balto vilku iekšpusē un zemeni mastā aizceļojusi pie dzejnieka par rotaļīgi uzrakstītu domāt rosinošu grāmatu, kas uzmundrina lasītāja "iekšējo galvu" un sapurina latviešu bērnu dzejas apvāršņus, teikts žūrijas pamatojumā.

Tajā šogad darbojās literatūrzinātnieces Ilze Stikāne un Sandra Okuņeva, mākslas pētniece Līna Birzaka-Priekule, mākslinieks Roberts Koļcovs, kā arī sabiedrības pārstāvji Māris Pavlovs no Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēkas un Gusts Ābele no jauniešu studijas Kāpnes

Jāņa Baltvilka balvu grāmatu mākslā vakar Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā notikušajā ceremonijā saņēma Ernests Kļaviņš par ilustrācijām Juliana Tuvima grāmatai Pans Trallalnieks (Liels un mazs, 2022) un Ineses Zanderes grāmatai Kamoliņš un kastīte (Liels un mazs, 2022). Viņa radīto darbu spēks slēpjas spējā ar lakoniskiem vizuālās mākslas izteiksmes līdzekļiem, lieliem krāsu laukumiem panākt maksimālu tēlu tipoloģiju. Vai tas būtu kaziņas, apļa vai taisnstūra tēls, tiem visiem ir atrasts raksturojošais un īpašais, norāda žūrija. 

Savukārt balvu Jaunaudze par debiju bērnu literatūrā izpelnījās Laura Melne par attēlstāstu Sunāns breiveibā, kas tapis sadarbībā ar ilustratori Viviannu Mariu Staņislavsku (Latgalīšu kulturys kusteiba Volūda, 2023). Tā galvenais varonis Rīgas suns Sunāns saskaras ar aizspriedumiem un blēdību sev nepazīstamajā vidē Latgales laukos. Vienkāršajā stāstījumā risinās situācija, kas pazīstama katrā vecumā – ierastajā "teritorejā" ienācis atšķirīgs jauniņais. 

Žūrijas speciālbalvu par latviešu bērnu folkloras krāšņu un iedvesmojošu aktualizāciju un nemateriālās kultūras radošu izziņu veicinošas grāmatas radīšanu saņēma skaitāmpantu un ķircināmpantu krājuma En den dīno šoko loko tīno (Liels un mazs, 2023) radošā komanda. Jāņa Baltvilka balvas lasītāju balsojumā uzvarēja Aijas Lisovskas grāmata Dullā diena Dundurzālē (Zvaigzne ABC, 2022) par meža vidū esoša ciemata iemītnieku pūķa, rūķa, zaķu meitenes, āpša un citu varoņu piedzīvojumiem. 

Kā jau ziņots iepriekš, par Jāņa Baltvilka balvas starptautisko laureāti ir nosaukta lietuviešu rakstniece Igne Zarambaite ar garstāstu Melndzelmji (Jāņa Rozes apgāds, 2022) un tā tulkotāja Dace Meiere. Šī ir lietuviešu autores pirmā grāmata jauniešiem un saņēmusi augstu novērtējumu gan lasītāju, gan arī kritiķu vidū. Tas ir stāsts par sešpadsmitgadīgo Aniku, kura atgriežas dzimtajā, nomācošu bērnības atmiņu piepildītajā pilsētiņā. Dziļi iekšienē sūrst senās pārestības, bet ārēji meitene ir pārvērtusies, viņu neviens vairs neatpazīst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja