Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kim? Laikmetīgās mākslas centrā būs skatāmas Miķeļa Mūrnieka un grupas izstādes

Kim? Laikmetīgās mākslas centrā (Sporta iela 2, Rīga) no 16. marta līdz 19. maijam būs skatāmas divas jaunas izstādes – Miķeļa Mūrnieka personālizstādes Behavioral Sink un grupas izstādes Siers ir laiks, laiks ir nauda, nauda ir monopols, informēja centra pārstāvji.

No 16. marta līdz 19. maijam Kim? Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar VV Foundation piedāvā līdz šim apjomīgāko mākslinieka Miķeļa Mūrnieka personālizstādi Behavioral Sink.

Jau kopš šī gadsimta sākuma mūsu uzmanība tiek pievērsta vajadzībai būt plūstošākiem – tiek pravietots, ka dinamisko pārmaiņu laikos tas kļūs par noderīgu instrumentu ikdienas vadīšanai. Kapitālistiskajam darba ritmam diktējot ikdienas takti, var tikt sasniegts hipnotisks stāvoklis, kā veroties nerimstošā ūdens plūsmā. Tieši tēlniecība ar šo bezformas substanci ir centrālais izstādei tapušo darbu materiālais kopsaucējs. Ierauts dažādu likumu, patērētāju ilūziju un sistēmu pinumu virpulī, skatītājs tiek aicināts izzināt vidi, kurā mākslinieks šķetina dziļi personiskus, taču tajā pašā laikā sabiedrību raksturojošus pārdzīvojumus, kas apslēpti aiz sapņaina, bet trausla priekškara.

Pretrunu un neizpratnes pavedieni atspoguļosies ne tikai ideju pasaulē, bet arī acīm redzamā – pārsteidzošā ūdens stāvokļu dažādībā. Fikcionāli atgadījumi vai neērtas patiesības aicinās noķert pašrefleksijas un citu pārdomu viļņus. Mūrnieka daiļradei raksturīgajā sociāli kritiskajā garā arī šajā darbu sērijā tiks šķetināti un pārskatīti apziņas automatizētie uztveres īsceļi. Pagājušā gada vasarā Miķelis Mūrnieks ieguva maģistra grādu Sandberg institūtā, Amsterdamā ar darbu Fountain. Šis darbs kalpos par izstādes kodolu, ap kuru izveidota jauna skulpturālo noveļu sērija un apjomīga scenogrāfija.

Miķelis Mūrnieks (1995) dzīvo un strādā Amsterdamā. Kopš 2017. gada piedalās grupas izstādēs un sarīkojis divas personālizstādes Rīgā galerijā LOOK! un kultūrtelpā Tur. Dalība nesenās izstādēs: Tēlniecības kvadriennāle Demokrātijas brīnums ar darbu Aurora; grupas izstāde Sintēze. Īstenības pētīšana caur kustību, attīstību un pretrunām; MABOCA festivālā; duo izstādē Security Patterns galerijā LOW u.c. Jaunais mākslinieks radošajā darbā atsaucas uz ready-made mākslas žanru, veidojot objektus un instalācijas no atpazīstamiem materiāliem un formām. Par vienu no galvenajiem Mūrnieka izteiksmes līdzekļiem kļuvusi laikmetīgajai kultūrai atbilstoša sociālā kritika, kuru caurstrāvo ironisks un sabiedrību analizējošs raksturs.

 

Galerijā būs skatāma arī grupas izstāde Siers ir laiks, laiks ir nauda, nauda ir monopols. Mākslinieki: Mohameds Boruisa, Stefs Kamaris, Marī Vedela. Organizē: Laikmetīgās mākslas centrs Signal (Malme).

Dzīve maksā naudu. Dažiem tirgus pārvērtīs biznesa ideju no sapņa īstenībā. Citiem durvis ir atvērtas tikai paralēlām aktivitātēm, kuras balstītas uz tieši to pašu biznesa modeli – pieprasījumu un piedāvājumu. Šo atšķirību dēvē par izslēgšanu. Izslēgšanu no tirgus, no sabiedrības, no tiesībām uz līdzvērtīgu dzīvi.

Mohameda Boruisas videodarbs La valeur du produit (Produkta vērtība) ir sava veida īsais kurss biznesa vadībā. Uzņēmējdarbības stratēģija – pārdot preci par pareizo cenu un saglabāt līdzsvaru starp piedāvājumu un pieprasījumu – ir kopīga visai komercdarbībai. Tas pats mērķis un vārdu krājums, tikai cita prece – "organisku" produktu tirdzniecība, lai pelnītu “kviešus” (franču sarunvalodā – "naudu").

Siers ir laiks, laiks ir nauda, nauda ir monopols. Precīzi to izsaka Stefa Kamara tēlnieciskie objekti un eksperimenti ar materiāliem. Tie pil aiz pārmērības kā visas materializācijas pilnība. No Ementāles un Babybel siera izgatavoti Pakmeni, kūkas no Danablu siera, spēļu automāti un kredītakmeņi – nemitīgi patērēšanas dziņas meklējumi. Brīvā tirgus demokratizācijas loģika ir šķība, un monopols ir tā ekonomiskās sistēmas netaisnība, ar kuras palīdzību uzvarēt spēlē.

Marī Vedelas pigmentētās vaska mēles darbā Dziedoņa mēle sniedzas augšup no zemes un šķietami izdzied savas sēras, iekāri un zaudēto mīlu. Mīts par Orfeju un Eiridīki iemieso stāstu par mīlētājiem, tomēr dungojošajam Orfejam neizdodas izglābt mīļoto no pazemes valstības. Pakļāvies mirkļa iekārei, viņš to pazaudē uz mūžu. Viņas vārds, Eiridīke, nozīmē dziļu taisnīgumu.

Personīgos sasniegumus mēra naudā. Skanot franču hiphopa ievērojamā personāža Booba kompozīcijai Foetus, Parīzes kaltuvē La Monnaie de Paris notiek eiro monētu izgatavošana. Mohameda Boruisas versijā uz monētām iespiests repera portrets. Sabiedrības skaudrās rīmes tiek pārvērstas naudā, un peļņas aplis ir noslēdzies.

Mohameds Boruisa (Mohamed Bourouissa, 1978, Blida, Alžīrija), dzīvo un strādā Parīzē, Francijā.

Stefs Kamaris (Stef Kamaris, 1977, Iraklija, Grieķija), dzīvo un strādā Atēnās, Grieķijā.

Marī Vedela (Marie Vedel, 1990, Kopenhāgena, Dānija), dzīvo un strādā Kopenhāgenā un Sēnderho, Dānijā.

Signal Laikmetīgās mākslas centrs (1998), ir neatkarīga mākslas telpa Malmē, Zviedrijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja