Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ar performancēm atklās Kim? Laikmetīgās mākslas centra šī gada pirmo izstāžu ciklu

Ceturtdien, 15. februārī plkst. 19, Kim? Laikmetīgās mākslas centrs atklās 2018. gada pirmo izstāžu ciklu, informēja centra pārstāve Renāte Prancāne.

Izstāžu cikla atklāšanas laikā plkst. 20 norisināsies Linas Lapelītes performance Piruete, kurai plkst. 20:30 sekos sekos Fēliksa Kalmensona performance Vienmēr sāksies šovakar.

Kim? programmas direktors Valentinas Klimašauskas par gaidāmajām izstādēm saka: “Kim? ir patiesi priecīgs šī gada programmu aizsākt ar latviešu un starptautisko mākslinieku izstādēm, kuras reprezentē dažus no iespējamajiem laikmetīgās mākslas izstāžu formātiem, tēmām un izmantotajiem medijiem - no fotogrāfijas līdz video, no instalācijas līdz performancēm.” 

Izstāžu ciklā būs skatāma 2018. gada Open Kim? Call ieguvēja Toma Harjo personālizstāde Patiesībā. Žūrija komentē uzvarētāja izvēli: “Mākslinieka projekts, kura pamatā ir fotogrāfiju sērija, veiksmīgi balansē starp portreta, modes un arhitektūras sfērām. Fotogrāfijas ir precīzas savā kompozīcijas risinājumā un tajās ir labi atrisināts krāsu un stila sajaukums.” Harjo par savu projektu pats saka, ka “Fotogrāfiju instalācija Kim? pievēršas stāstam par cilvēka attiecībām ar reliģiju pasaulē, kas lielā mērā ir sekulāra.” 

Fotogrāfiju sērijas pamatā ir autora vairāku gadu ilgā pieredze kā Jehovas lieciniekam, kas savukārt sniedz iespēju runāt par mākslas robežām un mūsu toleranci pret citādo ne formāli, bet pēc būtības. Lokatīvā izmantotais lietvārds “patiesība” Jehovas liecinieku sarunvalodā apzīmē nemateriālu telpu, kurai pieder ticības biedri. Piemēram, ar jautājumu “vai viņa ir patiesībā?” tiek domāts - “ vai viņa ir Jehovas lieciniece?” 

Zemdziesma ir lietuviešu mākslinieču Linas Lapelītes un Indres Šerpitītes izstāde, kas tiek organizēta kopā ar rezidenču centru Rupert . Lai arī Lapelītes un Šerpitītes līdzšinējā darbība ir atšķirīga un savstarpēji neatkarīga, abas mākslinieces no jauna izvērtē pieņēmumus par kulturālo un personīgo identitāti un kolektīvo un individuālo atmiņu. Zemdziesma parāda, kā mākslinieces šīs idejas pārvērš mākslas darbos, kuros svarīgs ir rituāls, ritms un atkārtošanās. Lapelīte savā performancē pievēršas disciplīnai – vienlaikus spēcinošai un nogurdinošai -, kas nepieciešama, lai atkārtoti izpildītu kustības, un radošajām iespējām un grūtībām, kas parādās, izaicinot rituālus un stereotipus. Šerpitīte pēta to, kā austu jostu, kas atrodamas viscaur Baltijas valstīs, radīšana, apmaiņa un rituālais pielietojums vienlaikus ietekmē un tiek ietekmēts no mainīgajām kulturālajām un politiskajām dinamikām. 

No ķermeņa, ko iztērēju ir pirmā Krievijā dzimušā un Toronto dzīvojošā mākslinieka Fēliksa Kalmensona izstāde Baltijas valstīs. Tās kuratore ir Maja Tunta no Grieķijas. Izstādi veido video darbi, kas radīti kopš 2012. gada līdz šodienai, un skulptūras, kas radītas no uz vietas savāktiem materiāliem, māksliniekam atrodoties Rīgā. Fēlikss Kalmensons ir “bezsakņu kosmopolīts”, kura mākslinieciskā prakse ceļo starp tādiem medijiem kā instalācija, video un performance. Kalmensona darbi nepastāvīgi stāsta par robežtelpu, kurā pētnieks un mākslinieks sastopas ar ainavu un arhīviem. Atklājot ikdienas dzīvi un caur saviem darbiem notverot privāto un kolektīvo pagātņu trauslākās pēdas, mākslinieks atdod sevi dzejas pulsam, kas allaž mainās. 

Izstādes būs apskatāmas līdz š.g. 1. aprīlim un tapušas ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts kultūrkapitāla fonda, Lietuvas kultūras padomes un Kanādas vēstniecības Latvijā atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja