Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Aspazijas mājā būs skatāmas Vilhelma Purvīša Jūrmalā tapušās gleznas

Aspazijas mājas izstāžu zālē 22. augustā plkst. 18.00 tiks atklāta izstāde Krāsu dzejnieks. Vilhelms Purvītis – Aspazijas kaimiņš Dubultos, informēja muzeja pārstāvji

Pēc kļūšanas par Mākslas akadēmijas rektoru 1922. gadā, gleznotājs Vilhelms Purvītis (1872–1945) vasaras sāka pavadīt Dubultos. Purvīšu ģimenes īrētā vasarnīca Gončarova ielā (tagad Aspazijas iela) atradās kaimiņos Aspazijas 1933. gadā iegādātajai dzīvesvietai. Purvītis nebija parasts atpūtnieks no Rīgas, kurš laiskojās pludmalē un baudīja kūrorta saviesīgo dzīvi. Viņš katru dienu strādāja, kļūstot par Jūrmalas vasaras ainavas daļu. Izstāde Krāsu dzejnieks. Vilhelms Purvītis – Aspazijas kaimiņš Dubultos sniegs ieskatu Purvīša vasarās Jūrmalā, mākslinieka iedvesmas avotos slavenajā Latvijas kūrortpilsētā un attiecībās ar savu ne mazāk slaveno kaimiņieni – dzejnieci Aspaziju.

Izstādē apskatāmi Purvīša Jūrmalā tapušo darbu oriģināli no Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja un Mākslas centra Zuzeum Zuzānu kolekcijas. Pirmo reizi izstādītas kvalitatīvas Jūrmalā tapušo gleznu reprodukcijas, kuru liktenis vēl pirms pāris gadiem bija nezināmas, vai ar tām varēja iepazīties tikai melnbaltajās fotogrāfijās. Izstādes zinātniskā konsultante, mākslas vēsturniece Baiba Guste norāda, ka Purvītis atklājas emocionāli priecīgs un sajūsmināts kūrorta atbrīvotās atmosfēras, jūras un priežu svelmainā gaisa ietekmē: “Ekspozīcijas unikalitāte izpaužas, gūstot ieskatu arī Vilhelma Purvīša mazāk zināmajā rokrakstā, kad 20.gadsimta 20.-30.gadu gleznās parādās ekspresīvāks triepiens un vibrējoša daudzkrāsainība. Vasarīgais košums, dzīvesprieks, kā arī vētras nojausmām raksturīgais raibais krāsu ņirbums atspoguļojas vairākās gleznās.” Izstādes mākslinieciskās koncepcijas autore, māksliniece Linda Jurķe izstādes scenogrāfijā izcēlusi vasaras plenēra atmosfēru: “Lai tiešām sajustu “priecīgo” Purvīti Jūrmalā, telpā bija jāienes pilsētu raksturojošās formas, tā padarot izstāžu zāli kā gaišu lapu uz kuras izcelt izcilā meistara krāsu “dzejoļus”."

Izstāde Krāsu dzejnieks. Vilhelms Purvītis - Aspazijas kaimiņš Dubultos tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo Mākslas muzeju un mākslas centru Zuzeum, Budapeštas Tēlotājmākslas muzeju, Zviedrijas Modernās mākslas muzeju un Benešovas Mākslas un dizaina muzeju Čehijā. Vilhelma Purvīša Jūrmalā radītie darbi Aspazijas mājā būs apskatāmi līdz 2024. gada 9. novembrim. Izstādes atklāšana 22. augustā pl. 18.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja