Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bauskas pils tornī vēros zvaigznes un krāsu eksperimentus

Sestdien, 18. augustā, Bauskas pilī norisināsies otrais zvaigžņu vērošanas pasākums. Mazie un lielie apmeklētāji atraktīvā veidā – ar praktiskiem gaismas, krāsas un skaņas eksperimentiem – iepazīsies ar astronomijas un fizikas pasauli, varēs aplūkot hologrammu un ar teleskopu aplūkot Mēnesi un Jupiteru, pastāstīja Bauskas pils sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Bitēna.

Pasākumā būs iespēja uzzināt, kādas izskatās zvaigznes un kāpēc tās mirgo, kā rodas melnie caurumi, kāpēc debesis ir zilas, kāda ir Saules krāsa un kāpēc tā mainās, kā tieši krāsas redzam atkarībā no apgaismojuma un kā pasauli redz cilvēki ar dažādiem krāsu redzes trūkumiem, piemēram, daltonismu, varēs izpētīt kā gaisma apliecas ap šķērsli, uzzināt par difrakcijas gredzeniem, gaismas viļņveida dabu un viļņu pārklāšanos – interferenci, praktiski iepazīties ar atstarotāju darbības principu, uzzināt, ka ūdenī var peldēt par ūdeni krietni blīvāki ķermeņi un uzzināt, kas ir Doplera efekts.

Pasākumu vadīs pieredzējuši astronomi Arnis Ginters un Aivis Meijers, kurš ar fizikas eksperimentiem, kas atšķiras no ierastajiem skolu mācību materiāliem, nodarbojas jau vairāk kā astoņus gadus. Šis pasākums būs interesants un izglītojošs ikvienam – gan pieaugušajiem, gan bērniem. Lai radītu īpašu atmosfēru, tumsā pils torni izgaismos ar lukturiem un svecēm.

Pērn senā dzīvesveida skolas projektā notika pirmais astronomijas tēmai veltītais pasākums, kas guva lielu publikas atsaucību. Apmeklētāji vēroja zvaigznes, uzzināja, kā laika gaitā mainījusies cilvēku izpratne par Zemi, tās vietu Saules sistēmā un Visumā.

Zvaigžņu vērošanas pasākums Bauskas pilī plānots sestdien, 18. augustā plkst. 22.30. Bet nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā pasākums tiks pārcelts uz šī gada 15. septembri. Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Bauskas pils muzeja kasē un mākslas salonā Meistars Gothards. Plašāka informācija: www.bauskaspils.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja