Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ievainotā atmiņa muzeja Kupola zālē. Lauras Veļas izstāde vēsta par deportāciju traumas ietekmi uz šodienas ļaudīm

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Kupola zālē no 28. septembra līdz 17. novembrim būs aplūkojama mākslinieces personālizstāde Ievainotā atmiņa, kas ir refleksija par to, kā cilvēks jūtas sabiedrībā, kurā viens no identitāti formējošajiem elementiem ir iegūtā kultūrtrauma no deportācijām uz Sibīriju

Izstāde ir arī rosinājums dziedināt ievainoto kolektīvo atmiņu.

"Pirms vairākiem gadiem es uzgāju fotogrāfiju, kuru mana vecāsmātes mamma bija sūtījusi no Sibīrijas," stāsta māksliniece. Šis atradums veicinājis interesi par šo tēmu, kurai viņa pievērsusies jau savā Latvijas Mākslas akadēmijas bakalaura diplomdarbā. Pēc tam Laura Veļa strādājusi vēsturnieces Vitas Zelčes komandā par grāmatu maketētāju, un tas ir pastiprinājis interesi par kolektīvo atmiņu un licis uzdot jautājumu: kāpēc sabiedrībā lietas notiek tā, kā tās notiek. Šai tēmai māksliniece pievērsusies arī Latvijas Mākslas akadēmijas profesionālās doktorantūras diplomdarbā, kas rezultējies izstādē Ievainotā atmiņa. Šī projekta pamattēma ir saruna par kultūrtraumas mantošanu no paaudzes paaudzē gan ģenētiski, gan caur audzināšanu ģimenē un sociālo telpu. Tās izpausmes var būt ļoti dažādas.

"Savas paaudzes kontekstā es gribētu salīdzināt šo kultūrtraumu nevis ar milzu akmeni, kas jāveļ ik dienas, bet ar mazu akmentiņu kurpē, kas ietekmē tavu dzīvi," norāda Laura Veļa, kura uzskata, ka ir svarīgi pārtraukt klusēšanu un neiestigt upura vai izdzīvotāja lomā, pārlieku identificējoties ar ciešanām un pagātni, kas neļauj virzīties uz priekšu. Tādēļ ir nepieciešams izprast, atzīt, atcerēties un pārtraukt traumas nodošanu tālāk. Šo uzdevumu māksliniece risina glezniecībā, skulptūrā, instalācijā un video. "Ideja rodas kopā ar formu, kurā to būtu visprecīzāk izteikt, pat ja tā būtu izaicinājums man kā māksliniecei. Šie darbi nav viegli ne mentālajā, ne arī fiziskajā ziņā. Es nedaudz jūtos kā svarcēlājs," raksturo Laura Veļa.

Lai arī šī izstāde nav par deportācijām, bet par to izraisītajām sekām, viņa ir daudz domājusi par vēsturi: cik dažādi cilvēki ir uztvēruši to, kas ar viņiem ir noticis, cik bieži ir vainojuši kaimiņus par nodevību bez jelkāda pamatojuma un cik atšķirīgi cilvēki izturas pret šīs tēmas aktualizēšanu mūsdienās: "mēs neko neesam aizmirsuši, mēs joprojām ienīstam" un "atkal šī sērošana"... "Mums pietrūkst viduča arī atceres pasākumu izteikumos. Kad es lasīju stāstus, tajos bija apbrīnojama labestība un cilvēcība citam pret citu, piemēram, kā kāda nabadzīga sieviete nokāvusi savu vienīgo dējējvistu un atdevusi to aizvestajiem. Man šķiet, ka šādi stāsti ir būtiski," uzsver māksliniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Baltijas pērles programmas pieturpunkti

Līdz 5. oktobrim Rīgas kinoteātrī Splendid Palace turpināsies festivāla Baltijas pērle filmu skates. Šā festivāla sīkstums un izturība ir skaidrojama ar savas auditorijas pazīšanu un prasmi piemekl...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja