Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Lēnā pasta māksla ar sveicienu un stāstu. Strenču fotodarbnīca aicina uz meilārta izstādi

Trīs mēnešus ilgas vēstuļu apmaiņas rezultāts – tā var nosaukt savdabīgu izstādi Vienādā attālumā no Saules, kas salīdzinoši neilgu brīdi, no 25. augusta līdz 1. septembrim, apskatāma Strenčos, Rīgas ielā 5

Izstādē apkopoti meilārta jeb pasta mākslas darbi – fotogrāfiski un zīmēti vēstījumi, kurus veidojuši un uz Strenčiem nosūtījuši korespondenti no Latvijas, Igaunijas, Polijas, Francijas, Portugāles, Beļģijas, Grieķijas un ASV.

Izstādi iniciējusi Strenču fotodarbnīca, kura uzsāka darbību 2023. gadā, aktualizējot savas vēsturiskās priekšteces – arī Strenču fotodarbnīcas – mantojumu. Meistarklasei, kas bija veltīta analogajiem fotoprocesiem un stikla fotoplašu izgatavošanai, sekoja izstāde Pirms nokrīt egle Strenču vēsturiskās fotodarbnīcas telpās Rīgas ielā 17. Šogad organizētie fotodarbnīcas pasākumi vēlas atdzīvināt meilārta tradīcijas, uzsverot "lēnas" un mākslinieciski izkoptas komunikācijas ideju, kas ļauj veidot smalkākas, niansētākas un pārsteidzošākas saskarsmes formas. Pasta māksla ir nelieli mākslas darbi, kuri radīti ar tīru, cilvēcīgu nolūku kādu iepriecināt, pasveicināt, izstāstīt stāstu. Uz vēstījumiem vienmēr ir atzīmes, kas liecina par tālu ceļojumu, – pastmarkas un pasta nodaļu zīmogi.

Viens no Strenču fotodarbnīcas kuratoriem Vladimirs Svetlovs stāsta, ka šīgada pavasarī, atsaucoties fotodarbnīcas aicinājumam, beļģu fotogrāfs un meilārta entuziasts Tomass Vandenberhe uzsāka vizuālu sarunu ar Latvijas māksliniekiem. Tiekoties Strenčos, sarakstes dalībnieki – galvenokārt fotogrāfi – eksperimentēja ar dažādām fotogrāfijas tehnikām un sagatavoja savus personiskos vēstījumus. Pēc aizbraukšanas no Strenčiem sarakste turpinājās, tajā iesaistoties arvien jauniem dalībniekiem. "Ja izsakāmies fotogrāfu valodā, viņi visi darbā izmantoja vienu un to pašu fotoprocesa pamatsubstanci – gaismu – vienādā attālumā no Saules," teic V. Svetlovs. Izstādē iekļauti visi trīs mēnešu laikā uz darbnīcas adresi iesūtītie vēstījumi.

Meilārts kā mākslas žanrs izvairās no tradicionālām kuratoru stratēģijām, piemēram, no subjektīva sprieduma par to, kas ir "interesants" un kas – "neinteresants". Ja kaut ko uzskatāt par pietiekami svarīgu un interesantu, lai tajā dalītos ar citiem, tad tas tāds arī ir. "Dažreiz es visievērojamākos darbus saņemu no cilvēkiem, kuri nav mākslinieki, jo viņi tiem pieiet citādi, savukārt profesionāli mākslinieki nereti pārāk daudz domā par saviem darbiem. Uzskatu, ka vislabākais meilārts rodas tad, kad pārāk daudz nedomājat un vienkārši radāt," saka Tomass Vandenberhe.

Izstāde Strenčos atvērta katru dienu no plkst. 12.00 līdz 18.00. Sīkāka informācija – Fotodarbnica.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja