Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 12. jūnijs
Nora, Lenora, Ija

LMA modes skatei izraudzītas 19 jauno mākslinieku kolekcijas

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Modes dizaina katedras pasniedzēji un uzaicinātie nozares profesionāļi 10. maijā pulcējās kopā, lai novērtētu un atlasītu Modes dizaina specialitātes studentu veidotās kolekcijas gadskārtējajai LMA modes skatei. Atlasē piedalījās pilnīgi visi specialitātes studenti, sākot no bakalaura programmas 1. kursa līdz maģistra programmas 2. kursam. Modes skatei tika atlasītas 19 kolekcijas – tās izcēlās ar radošumu, ievērojamu kvalitāti un inovatīvu dizainu.

Studenti šajā atlases procesā prezentēja ne vien tērpus un aizraujošus stāstus par darba tapšanas procesu, bet arī kolekcijas ideju, iecerēto grimu un matu sakārtojumu modeļiem, papildinošos aksesuārus, apavus, un izvēlēto skates mūziku.

Jauno modes mākslinieku darbos šogad izspoguļojās tādas tēmas kā bērnības atmiņas un dziļi personiski stāsti, kā arī līdztiesības jautājumi un ilgtspējīga dizaina risinājumi. Kolekcijās ir redzami dažādi eksperimenti – materiālu, izšuvumu, adījumu un rakstu risinājumi, kā arī netradicionālu tehniku pielietojums.

"Šī gada modes skatē mēs piedzīvosim jaunā modes dizainera atvēršanos jebkuras formas iespējamībai – kā tā izriet tieši no dialoga, procesa un neskaitāmiem eksperimentiem, jo, lai atrastu dizainu, ir jādodas ārpus tā. Tā būs iespēja pārsteigt, nevis apstiprināt!" uzsver LMA Modes dizaina katedras vadītāja Agnese Narņicka.

Skatē varēs redzēt kolekcijas, ko veidojuši: Dārta Sprukule BA4, Pāvels Žeļezņaks BA2, Ieva Mālmeistere MA2, Elizabete Meisīte BA2, Annija Pauzere, Estere Līva Logina un Marta Laure BA1, Santa Kirmuža – Svilāne BA2, Alberts Žitņevs un Elvis Keišs BA1, Alise Sedliņa – Brūdere BA2, Līva Ejuba BA3, Džeina Lubāne BA4, Nils Alencevičš BA3, Asnāte Ildze Egle BA3, Krišjānis Brasliņš BA2, Artūrs Skurstenis BA3, Jurģis Emīls Liepiņš BA2, Zaiga Brutāne MA2, Letīcija Orlova BA2, Krišjānis Pērkons BA3, Alise Paškovska BA4.

"Pasaulē, kur mode bieži vien tiek asociēta ar ātru patēriņu un vienreizēju lietošanu, LMA un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma AJ Power Recycling sadarbības projekts un konkurss Atdzimšana modes dizaina studentiem vēlas piedāvāt alternatīvu pieeju, kur studentu eksperimenti, intensīvā radošā prakse ietver emocionālu saikni ar skatītāju. Tieši caur šo prizmu mode var kļūt par spēcīgu pašizpausmes un pozitīvu pārmaiņu rīku tekstila ilgtspējas risinājumu jautājumos. Veidojot saikni starp valkātāju un apģērbu, mode kļūst par kaut ko vairāk nekā tikai virspusēju tendenci. Tā kļūst par veidu, kā indivīds var paust savas vērtības, uzskatus un identitāti. Daloties ar stāstiem par apģērba tapšanas iemesliem, dizaineri veido saikni ar lietotāju, veicinot arī savstarpēju empātiju," norāda LMA modes dizaina katedras vadītāja Agnese Narņicka.

Aktualizējot ilgtspējīgu mākslas darbu un dizaina radīšanu, šogad īpaša uzmanība tiek pievērsta tekstilizstrādājumu otrreizējai izmantošanai. Konkursa Atdzimšana ietvaros, radošākā, ilgtspējīgākā un inovatīvākā tērpa autors iegūs īpašo AJ Power Recycling balvu. Balvā – iedvesmas un pieredzes ceļojums uz starptautisko konkursu International Festival of Fashion, Photography and Accessories Jērā (Hyères), Francijā šī gada oktobrī. Konkursa dalībnieku: Zaigas Brutānes, Vitālija Kondraščuka, Nila Alenceviča, Krišjāņa Brasliņa, Letīcijas Orlovas, Martas Laures kolekcijas tērpi tiks prezentēti modes skates noslēgumā. Kolekcijas Atdzimšana ietvaros, tērpi ir 100% radīti no tekstila konteineros nodotajiem izejmateriāliem.

LMA Modes skate notiks 30. maijā VEF kvartāla Vasarnīcā plkst. 19.00. Skate ir viena no lielākajām un nozīmīgākajām jaunās modes un dizaina platformām Latvijā, kas veicina modes nozares attīstību un norisināsies jau 31. reizi. Biļetes uz pasākumu pieejamas šeit. 

Savukārt labākos dizaina darbus no LMA Dizaina nodaļas grafikas, produktu, interjera un metāla dizaina specialitātēm varēs skatīt LMA galvenās ēkas (Kalpaka bulvāris 13) 1. stāvā no 6. jūnija līdz 14. jūlijam izstādē Dizaina dienas. Dizaina dienu ietvaros notiks modes dizaina studentu šovrūms, kurā tuvplānā būs iespēja apskatīt šī gada kolekciju tērpus un noskatīties arī divas filmas, kas veltītas studentu radošuma, darba procesa aizkulisēm un pārsteidzošajiem rezultātiem.

Dizaina dienas tiek rīkotas kopš 2007. gada. Tās organizē Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļa, kurā ir piecas specialitātes: grafikas, produktu, interjera, metāla un modes dizaina, un šajā nodaļā bakalaura un maģistra programmās studē 208 studenti. Izstādē šogad piedalīsies arī LMA īstenotās starptautiskās maģistra programmas Pakalpojuma dizaina stratēģijas un inovācijas programmas – SDSI –studenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miris rakstnieks Alberts Bels

Otrdien 85 gadu vecumā miris rakstnieks Alberts Bels, informēja rakstnieka meita Ieva Prunte.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja