Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

LMA studenti aicina uz grupas izstādi Neviens to nelūdza

Pirmdien, 26. augustā plkst. 18 bijušajā tekstilrūpnīcā Boļševička Ganību dambī 30 Latvijas Mākslas akadēmijas studenti - jaunie mākslinieki Kristīne Upīte, Jānis Šneiders, Agate Bernāne, Paula Zvane, Liene Rumpe, Līva Blumfelde un Agnese Piziča aicina uz izstādes Neviens to nelūdza atklāšanu, informēja izstādes pārstāve Marta Krivade.

“Studenti reti, kad paši uzņemas iniciatīvu. Vispirms viņi gaida, kad augstskolā kāds lūgs kaut ko darīt un visu iemācīs, pēc tam viņi gaida, kad piezvanīs galerijas vadītājs vai pieteiksies kurators, kurš viņam uztaisīs izstādi. Bet mēs darīsim paši. Neviens to nelūdza. Paši izdomājām taisīt izstādi, paši iztīrījām telpu, paši to iekārtosim un pieskatīsim un paši arī gaidīsim uz izstādes atklāšanu, ” stāsta jaunie mākslinieki.

Atklāšanā notiks mākslinieces Paulas Zvanes performance ar jēra cepšanu, par vakara muzikālo noformējumu rūpēsies T5.

26. augusts ir pirmā skolas diena un izstādes rīkotāji priecātos, ja Neviens to nelūdza būtu arī kā iedvesma jaunajiem Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem sākt studijas ar attieksmi, kurā cilvēks iet un dara pats.

Izstādes veidotāji savā mākslinieciskajā darbībā ir atšķirīgi, taču visus vieno kopēja vilkme darboties, vēlme pretoties studijās ierastajam formātam, kā arī runāt tieši un atklāti. “Neviens to nelūdza” izstādītajos mākslas darbos ir izmantoti ļoti dažādi formāti - video darbi, instalācijas, objekti, lielformāta gleznas, kolāžas, fotogrāfijas un citi. 

"Neviens man nelūdza iet mežā un lasīt sēnes, tad savērt virtenē,žāvēt tās, gaidīt un aizmirst, pēc gadiem atrast, ar putekļiem klātas, bez stāsta un krāsas. Joprojām, sekojot instinktiem un gribai būt nodabā, radu to, kas nav prasīts “nolikumā”, lai būtu citādi un rastu domas, ko no sevis gaidu," stāsta māksliniece Līva Blumfelde.

"Neviens man nelūdza aiztikt zaļos, gļotainos burbulīšus upē. Tie savā nodabā turējās pie akmeņiem. Neviens man nelūdza viņus bakstīt ar kājas īkšķi un kociņu, vai mēģināt satvert plaukstās. Varbūt tie negrib, lai viņus atdarina, baksta un filmē. Tie vienkārši eksistē savā ekosistēmā. Bet es gribu aiztikt, uzgleznot un filmēt. Tie man atgādina embrijus un tik skaisti plivinās upes straumē," stāsta māksliniece Kristīne Upīte.

Mākslinieks Jānis Šneiders par izstādi: "Varēju jau arī aiziet uz sveču veikalu un nopirkt tādu parastu, ap 30 cm garu, jebkurā no piedāvātajām krāsām, varbūt arī smaržīgu, vai arī to želejveida, kurā kā dzintarā jūras sūdiņi - dekoratīvas jūraszvaigznītes un gliemežvāki. Varēju arī nopirkt plošku sešpaku vai kapu sveci rimi, būtu krietni lētāk, un čakars arī mazāks. Neviens man nelūdza taisīt pašam savu sveci - tādu trīsmetrīgu, ko pat aizdedzināt grūti, ne spožāku par plošku un ar tik pat mazu liesmiņu."

Māksliniece Agate Bernāne: "Neviens man nelūdza klausīties citu “pasaciņās”, bet reizēm tām naivi ticēju. Ap šo laiku manā vēderā jau vajadzētu būt izaugušiem arbūziem un no košļenēm aizlipis dibens. Bērnības spoku stāstiņi un pasaciņas jeb pekstiņi ir kā mūsdienu fake news. Mana drauga draugs stāstīja, ka.... kalpo kā ticamības apliecinājums un liek mums noticēt iztēlotajam."

"Neviens man nelūdza skatīties uz beigtiem dzīvniekiem. Neviens man nelūdza redzēt melnu un baltu. Izdomāju, ka to man iemācīja sabiedrība. Neeksistē viens cilvēks. Neviens nevienam nekad nav lūdzis saredzēt, kur ir ļaunais un kur ir labais? Neviens man nekad nav lūdzis kaut ko nodalīt, bet varbūt ir, agrā bērnībā , un es neko no tā neatceros. Es nezinu, kas ir nedzīvs, jo visur mājo dzīvība. To es ieraudzīju. Es nezinu, vai man agri bērnībā lika nodalīt dzīvo un nedzīvo, es neatceros, tas ir sens ieradums. Domāt par Bībeli un nākošo maltīti, mūžīgi šūpojoties savās pārdomās," stāsta māksliniece Paula Zvane.

Māksliniece Liene Rumpe: "Neviens man nelūdza gleznot lielus, smagnējus darbus. Tāpat neesot kur likt, kā tikai šķūnī. Ar smagām, tumšām lietām vispār neesot ko krāmēties. Lūdz vieglumu, bezrūpību, bet negrib redzēt sviedrus, piepūli. Grib izvilktu uz virsmas. Grib ātri, tūlīt, būt noteicēji. Grib, lai viņiem atveras, bet paši veras kā čīkstošas, neieeļļotas durvis. Baidās sabrukt, baidās ciest. Labāk no grūtībām izvairīties, neveiksmes nerādīt, nomaskēties. Nelūdz neko, kas par to atgādina, tam nav vietas."

Māksliniece Agnese Piziča: "Neviens man nelūdza muldēt, runāt par sevi, neiecietīgi un pašmērķīgi, var redzēt – nekā nav, ko rādīt, vienkārši un nepatīkami Nr.1."

Izstāde ir atvērta no 26. augusta līdz 8. septembrim, no otrdienas līdz svētdienai, pirmdienās tā ir slēgta. Darba dienās jaunie mākslinieki apmeklētājus gaidīs no plkst. 17. līdz 20, bet sestdienās un svētdienās no plkst. 14. līdz 20. Tajā plānota arī dažādu notikumu programma, par kuriem uzzināt varēs izstādes Facebook lapā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja