Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Mākslas centrā Noass atklās zinātnes un mākslas projektu Bezgalīgo atklājumu laboratorija

Apvienojot vizuālās mākslas un zinātnes iespējas, 16. jūlijā plkst. 18.00 peldošajā mākslas centrā Noass tiks atklāts projekts Bezgalīgo atklājumu laboratorija.

Noass sadarbībā ar RTU Ūdens sistēmu un biotehnoloģiju institūtu (ŪSBI) radījis starpdisciplināru un inovatīvu projektu, kas atspoguļo mūsdienu aktualitātes ekoloģiskas vides veidošanā un ietver sevī perspektīvu vairāku radošu disciplīnu saplūšanai un bezgalīgai mijiedarbībai.

Projekta zinātniskā un mākslinieciskā daļa būs vērojama procesā, kurā zinātniskie pētījumi vērsti uz konkrētu rezultātu sasniegšanu, izmantojot fotobioreaktoru, savukārt projekta mākslas sastāvdaļa sevī ietver telpiskās perspektīvas pētījumu izmantošanu, kas ir loģisks turpinājums mākslinieku Kriša Zilgalvja un Dzintara Zilgalvja jau iepriekš realizētajām izstādēm Ūdeņi stāsta – Daugava un Kosmiskā migrācija.

Projekta galvenā darbība risināsies improvizētā laboratorijā, pētot tehnoloģiju fosfora piesārņojuma pārvēršanai otrreiz izmantojamā biomasā un tālākā resursu atgūšanā (barības vielas, enerģija, ūdens), izmantojot mikroalģes. Projekta zinātniskais vadītājs ir RTU docents un vadošais pētnieks Aigars Lavrinovičs. Pētījumu veikšanai tiek izmantots fotobioreaktors, kas ir viens no instrumentiem, kuru izmanto arī citu valstu kosmisko pētījumu aģentūras un polāro staciju zinātnieki mikroorganismu dzīvības cikla uzturēšanai. Projektā izmantotā iekārta izgatavota Rīgas Tehniskajā universitātē, un tās dizaina autori ir RTU ŪSBI pētnieks Mārtiņš Strods (projektēšana, dizains) un RTU ŪSBI zinātniskais asistents Arvīds Būmanis (elektronika).

Pēc atklāšanas 16. jūlijā apmeklētājiem ekspozīcija būs skatāma trešdienās (17.07., 24.07., 31.07., 07.08.) no 15.00 līdz 18.00, kā arī festivāla Tēlniecības kvadriennāle Rīga 2024 ietvaros no 15. līdz 23. augustam.

Projektā piedalās un projektu atbalsta: Mākslinieki Krišs Zilgalvis un Dzintars Zilgalvis, vadošais pētnieks Aigars Lavrinovičs, pētnieks Mārtiņš Strods, zinātniskais asistents Arvīds Būmanis.

Organizē Mākslas centrs Noass sadarbībā ar RTU Ūdens sistēmu un biotehnoloģiju institūtu (ŪSBI). 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja