Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mākslinieks ir klātesošs. Laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit pēta attāluma draudzības

Vidzemes tirgū Rīgā pagājušajā nedēļā tika atklāts laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit, kas norisināsies līdz 8. oktobrim. Jau četrpadsmito gadu pēc kārtas tas piedāvās saviem apmeklētājiem alternatīvas izdzīvošanas iespējas un alternatīvus nākotnes scenārijus šajā mainīgajā pasaulē, kurā dzīvojam.

Iesācies 2009. gadā kā spontāna reakcija uz Latvijas ekonomisko krīzi, tas joprojām atrod jaunas tēmas un tukšas ēkas, kuras iedzīvināt uz laikmetīgās mākslas festivāla Survival Kit laiku, piepildot ar radošo enerģiju.

 

Ideju apmaiņa

"Mēs mēģinām uz šīm tukšajām ēkām paskatīties arī no kultūrpolitiskās perspektīvas un parādīt vai iepriekš paredzēt to jaunās funkcijas, kā arī ierosināt tālākas kultūras aktivitātes šajās tukšajās ēkās," akcentē Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore, festivāla dibinātāja Solvita Krese un piebilst, ka vairākos gadījumos tas patiešām arī izdevies.

Šajā reizē kārta ir pienākusi Vidzemes tirgum, kas kopš XIX gadsimta nogales daudzus gadu desmitus kalpojis kā tirdzniecības vieta. Laika gaitā, mainoties pārvaldības formātiem un iedzīvotāju iepirkšanās paradumiem, mainījās arī Vidzemes tirgus nozīme kā tirgotāju, tā pircēju acīs, un reiz modernais tirgus jau vairākus gadus gaida savu atdzimšanu.

"Tirgus vienmēr ir bijusi ne vien tirdzniecības, bet arī satikšanās, pieredzes un ideju apmaiņas vieta un telpa, un abas izstādes un arī festivāla publiskā programma savā ziņā tiešām ir saistītas ar satikšanos – starp cilvēkiem, kopienām, paaudzēm," raksturo Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vadītāja. Vecajā Piena paviljonā ir skatāma centrālā izstāde Attāluma draudzības, bet kioskos ir eksponēta izstāde Mākslinieks ir klātesošs. Projekts tiek īstenots ar EEZ grantu atbalstu.

 

Divdaļīga izstāde

Jau vairāku gadu garumā laikmetīgās mākslas festivāla Survival Kit organizatori par centrālās izstādes kuratoriem aicina kļūt ārvalstu profesionāļus, kuri piedāvātu skatījumu no malas un savienotu lokālo mākslas scēnu ar starptautisko. Šī reize piedāvā ne tikai divu kuratoru, bet arī divu starptautisku mākslas forumu sadarbību – centrālo izstādi ir veidojusi Inga Lāce un Alīsija Noka, kura ir Pompidū centra Laikmetīgās mākslas nodaļas kuratore, kas strādā pie muzeja projektiem un kolekcijas paplašināšanas Āfrikas un Centrāleiropas reģionos. Abas kuratores ir radījušas divdaļīgu izstādi: viena daļa ir skatāma laikmetīgās mākslas festivālā Survival Kit, bet otra – 14. Kauņas biennālē (atvērta līdz 29. oktobrim – I. A.). Attāluma draudzības un vispār draudzība nav tikai šīs centrālās izstādes tēma, bet arī daļa no viņu pašu dzīves un darba procesa, akcentē A. Noka. "Mākslinieki, kuri šodien ir šeit, zina, ka mūsu darba metodes ir sarunas, satikšanās un dinamiska izpēte, kas balstīta starptautiskos starppaaudžu tīklojumos, tādēļ draudzība vienmēr ir bijusi klātesoša," paskaidro kuratores.

Aplūkojot savstarpējās attiecības un to mikrovēstures, viņas kopā ar māksliniekiem iedziļinājušās arī vēsturiskajos kontekstos, pētot individuālu pagātnes pieredzi un pārvērtējot to no šodienas skatpunkta.

 

Tepat līdzās

Savukārt projektā Mākslinieks ir klātesošs tapušās izstādes pamatā ir Latvijas Laikmetīgās mākslas centra jau vairākus gadus lolotā izglītības programma, kuras mērķis ir stiprināt attiecības ar jaunāko paaudzi un parādīt bērniem un jauniešiem mākslinieku darbu tuvplānā. "Tā bija ambicioza ideja, jo mēs izvēlējāmies sešas skolas, kurās vairāku mēnešu garumā mākslinieki kopā ar skolēniem īstenoja mākslas projektus, kuru galarezultāts bija neprognozējams," atklāj projekta Mākslinieks ir klātesošs vadītāja Māra Žeikare. Tajā iesaistījās septiņi mākslinieki: Kristīne Brīniņa, Vika Eksta, Gundega Evelone, Anda Lāce, Eva Vēvere, Artūrs Punte un Maksims Šenteļevs.

Laikmetīgās mākslas festivālu Survival Kit papildinās arī plaša publisko pasākumu programma Vistālākās draudzības ir tepat. Tās kuratore Sofija Kozlova pastāstīja, ka tās laikā notiekošās diskusijas lielākoties būs Latvijā dzīvojošo afrolatviešu, baltkrievu, ukraiņu un krievu kopienu pārstāvju līdzveidotas. "Mēs strādājam arī ar šo kopienu jauniešiem, taču tas nav vienkārši, jo arī mēs paši jūtam distanci, jo nekad neesam centušies sasniegt šos cilvēkus. Un tas nav ne robežu, ne fiziskas distances dēļ, bet vien tāpēc, ka mūsu pasaules tik daudzus gadus ir eksistējušas paralēli," norāda kuratore.

Publiskajā programmā 16. septembrī notiks diskusija "Melnums" kā pieredze, identitāte vai apstākļu kopsumma? un koncerts, 21. septembrī norisināsies saruna jauniešiem un ne tikai Krievijas iebrukuma Ukrainā ekoloģiskās sekas, 23. septembrī ir ieplānota diskusija Vai "mūsējie"? Krievvalodīgo kopienu pieredze neatkarīgajā Latvijā, 30. septembrī notiks diskusija Paralēlās dzīves. Citas Baltkrievijas pieredze, kā arī vairāki citi notikumi. Ar visu publisko pasākumu programmu Vistālākās draudzības ir tepat un citu informāciju var iepazīties Latvijas Laikmetīgās mākslas centra interneta vietnē Lcca.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja