Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Miers un spriedze kā nemitīga kustība

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs atzīmē sesto jubileju

"Gadi skrien ātri," saka Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks, mākslinieks Māris Čačka. "Faktiski tos sešus gadus varētu reizināt ar trīs, ja mērām pēc padarītā. Bet mākslai Eiropā un pasaulē seši gadi ir ļoti mazs nogrieznis, lai vērtētu paveikto."

Diena pirms sešiem gadiem, kad centrs tika atklāts, M. Čačkam ir spilgtā atmiņā. Pasākumā piedalījās Marka Rotko meita, klāt bija Saeimas spīkere un kultūras ministre, daudz lūgto viesu. Todien bija ļoti auksts laiks, pat sniga un vējš pūta tā, ka podesti pēc Daugavpils teātra uzveduma nogāzās. "Tāda kā dabas inspirēta performance, kas turpināja to krāsu eksploziju, kas bija atvēršanas svētku izstādēs. Jādomā, ka Rotko akcepts tika dots, jo izstāžu dinamika centrā ir intensīva," saka M. Čačka. Centra koncepts līdz šim bija tāds, ka gadā ir piecas izstāžu sezonas: februārī, tad centra atvēršanas mēnesī aprīlī, jūlijā sākas vasaras sezona, septembrī izstāžu atklāšana piesaistīta paša Rotko dzimšanas dienai, un piektā sezona – novembrī, valsts svētku sakarā. "Nākamgad pāriesim uz četrām sezonām," piebilst M. Čačka, jau zinot, ka ir iezīmēti lielāki, Latvijas kultūras telpai nozīmīgi projekti. 

Piektdien, 26. aprīlī, ar lekciju, filmu, diskusiju un sešu izstāžu atklāšanu tiks atzīmēta centra sešu gadu pastāvēšanas jubileja. Pasākuma teorētiskā daļa centrēsies ap amerikāņu mākslinieka, No!Art mākslas virziena pamatlicēja Borisa Lurjes izstādi Mākslinieks un liecinieks. "Šī izstāde nekopē pirms kāda laika Rīgas biržā izstādīto projektu, bet mūsu kuratore speciāli atlasīja darbus Amerikā. Kolāžas ir spriedzes piesātinātas tiešā un pārnestā nozīmē," informē M. Čačka. 

Otra ir tradicionālā Latgales reģiona mākslinieku konkursa izstāde. "Saņēmām vairāk nekā 100 pieteikumu, no kuriem izstādē ir 74 mākslinieku darbi, kas atbilst tēmai Miers un spriedze," komentē M. Čačka un piebilst, ka neviens mākslinieks nav iedomājams bez spriedzes un miera, bez nemitīgā kontrasta un tā izpausmēm.

Vērtīgs ir Fīnas salas (Dānija) grafiķu veikums, kur miers mijas ar spriedzi, radot nemitīgu kustību. Tie ir 80 mākslinieki ar vairāk nekā 200 grafikas lapām dažādās tehnikās. Fīnas grafikas darbnīca ir starptautisks projekts, un tajā darbojas mākslinieki no visas pasaules. 

Nebūt ne mazāku spriedzi un mieru uztur un uzbur divas ungāru keramikas mākslinieces Marta Radiča ar projektu Karaliste un Žofja Karšai izstādē Soli pa solim. Viņas pērn uzvarēja Rotko centra rīkotajā keramikas miniatūru konkursā.

Bet Maijai Bērziņai Rotko centrā ir jubilejas izstāde. "Pašpārliecināta māksliniece, kuras devīze ir – "man patīk"," raksturo M. Čačka un uzsver: "Kopumā šo izstāžu sezonu esam nosaukuši par Mākslu kustībā. Tas ir nebeidzams ritums!"

Izstādes skatāmas līdz 23. jūnijam.

Top komentāri

.
.
Krāmu un smērējumu centrs. Pēc savas būtības atkritumu izgāztuve, kurā par ieeju prasa naudu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja