Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nākamais fotogrāfu maršs

Rīgā durvis ver ISSP galerija, kuras darbība būs veltīta laikmetīgajai fotogrāfijai

Veidojot laikmetīgas fotogrāfijas izglītības programmas, vienā brīdī mēs sapratām, ka audzējam jauno fotogrāfu "kritisko masu", taču viņu darbu izstādīšanas iespējas ir ārkārtīgi niecīgas, – par jauno ISSP galeriju Berga bazārā stāsta jaunizveidotās izstāžu zāles programmas vadītāja Iveta Gabaliņa (bijusī Vaivode).

Biedrības ISSP pirmsākumi ir meklējami divpadsmit gadu senā pagātnē, kad tika sarīkota pirmā Starptautiskā fotogrāfijas vasaras skola, kas toreiz tika plānota kā vienreizējs pasākums, bet kam galu galā bija īsts sniega bumbas efekts. Pa šo laiku tas ir attīstījies un apaudzis ar citiem projektiem – ISSP skolas divu gadu vakara programmu un ISSP starptautisko meistarklasi –, kas savā ziņā pilda augstākās izglītības iestādes funkciju Latvijā, jo ne Kultūras, ne Mākslas akadēmijā nevar apgūt fotogrāfiju.

 

Džentlmeņu maršs

"Savās izglītības programmās mēs esam sasnieguši tādu līmeni, kurā vairs nav iespējami lieli uzrāvieni, līdz ar to ISSP galerijas izveide ir ļoti nozīmīgs posms mūsu izaugsmē, lai mēs varētu attīstīties un pārdzimt nākamajā pakāpē," uzskata Iveta Gabaliņa. Līdzās jauno autoru veikumam galerijā tiks eksponēti profesionālu vietējo fotogrāfu darbi. "Mēs vēlamies palīdzēt viņiem izlauzties ārpus Latvijas robežām, izmantojot savus starptautiskos kontaktus un mērķtiecīgi piedaloties dažādās mākslas mesēs, jo galerijas uzdevums nav tikai izrādīt vai pārdot darbus, bet arī veicināt mākslinieku izaugsmi un pazīstamību."

Plašais draugu un partneru loks palīdzēs atvest uz Latviju starptautisku atzinību guvušu fotogrāfu izstādes. ISSP galerijas programma tiks atklāta piektdien, 16. februārī, ar poļu fotogrāfa Rafala Milaha ekspozīciju Džentlmeņu pirmais maršs/The First March of Gentlemen, kas būs skatāma līdz 22. martam. Rafals Milahs piedāvā fiktīvu naratīvu, kura pamatā ir reāli notikumi Polijas pilsētā Vžesņā, lai runātu par pretošanās iespējamību vai neiespējamību esošajai sistēmai.

Poļu fotogrāfa veidotajā kolāžu sērijā savijas 50. gadu padomju realitāte ar XX gadsimta sākumā notikušo bērnu dumpi. Šī laika nobīde norāda uz projektā skarto tēmu universālo raksturu un ļauj domāt par to, kā tas sasaucas ar mūsdienām, – kā šodien cilvēki reflektē uz to, kas notiek apkārt. Tik tikko Rafals Milahs par savu iepriekšējo darbu Refusal ir ticis nominēts prestižajai Deutsche Borse Photography Foundation balvai, kas tiks pasniegta maijā Londonas Fotogrāfijas galerijā.

 

Intereses dzirksts

Vēlāk jaunizveidotajā izstāžu zālē tiks eksponēts Krievijas fotogrāfa Aleksandra Gronska un sociālo zinātņu maģistres Ksenijas Babuškinas kopdarbs Schema. Pirms diviem gadiem izdevniecība Orbīta laida klajā šim projektam veltītu grāmatu, kas toreiz ieguva grāmatu mākslas konkursa Zelta ābele 2016 balvu fotoalbumu kategorijā. "Aleksandrs Gronskis ir nodzīvojis vairākus gadus Latvijā, un viņam šeit nav bijis nevienas izstādes," par Tallinā dzimušā krievu fotogrāfa darbu eksponēšanu ISSP galerijā stāsta Iveta Gabaliņa.

Pēc tam galerija iepazīstinās ar latviešu autores Vikas Ekstas jauno projektu – fotogrāfiju sēriju par noslēpumaino Velnezeru jeb Čertoku, kas atrodas divpadsmit kilometru attālumā no Aglonas.

ISSP galerijas programmas vadītāja atklāj, ka katru gadu šeit tiks sarīkotas septiņas ekspozīcijas, katra būs aplūkojama aptuveni pusotru mēnesi. Līdzās izstādēm ISSP galerija būs arī vieta lekcijām, diskusijām un plašai izglītības programmai. Tajā ir ierīkota bibliotēka, kurā ikviens apmeklētājs varēs iepazīties ar jaunākajām fotogrāfijai veltītajām grāmatām, kuras ik gadu tiek iepirktas ISSP skolas vajadzībām. "Cerams, ka cilvēki tās lietos un pamodinās sevī intereses dzirksti par šo mākslas veidu," piebilst Iveta Gabaliņa.

 

ISSP galerija

Berga bazārā Marijas ielā 13 k-3 no 17. februāra

www.issp.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja