Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Starp mums viss labi. Laikmetīgās mākslas centrs atklās izstādi par dzimti un kvīrisko

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) 14. februārī atklās izstādi un publisko programmu Starp mums viss labi. Caur atšķirīgu paaudžu mākslinieku, pētnieku un kuratoru interpretācijām projekts aicinās domāt ārpus idejas par identitāti kā ko pastāvīgu un stabilu, vēršoties pret aizspriedumiem un bailēm no citādības. Izstāde un tās pavadošā programma notiks Dzirnavu ielā 60A-21 un gaidīs apmeklētājus līdz 31. martam.

Starp mums viss labi aktualizē dzimtes un kvīriskā diskursu mijiedarbībā ar sociālpolitiskajiem kontekstiem sabiedrībā, identificējot plaisas starp identitātēm, minoritātēm un dažādām paaudzēm. Vienlaikus projekts problematizē to, kā tiek stāstītas un dokumentētas gan idividuālās, gan LGBTQIA+ kopienas vēstures, un kā iesakņojušies pieņēmumi liek normalizēt un attaisnot vardarbību un neiecietību.

Izstādes nosaukums Starp mums viss labi aizgūts no poļu rakstnieces Dorotas Maslovskas lugas ar tādu pašu nosaukumu. Luga stāsta par trīs paaudžu sievietēm, kuras dzīvo nelielā dzīvoklī Varšavā un savā ikdienā vēro pagājušā gadsimta Polijas vēstures komplekso norišu panorāmu, kas ietver sociālās un nacionālās identitātes problemātiku.

Arī šīs izstādes un publiskās programmas dažādu paaudžu dalībnieki kopā apdzīvos dzīvokli – izstādes norises vietu Dzirnavu ielā – gan sarunājoties savā starpā, gan aicinot izstādes viesus dalīties savās pieredzēs un pārdomās. Tā piemēram dizainere Rūta Jumīte un izglītības programmu kuratore Ieva Laube, sadarbībā ar kritiķi un pētnieku Ventu Vīnbergu, iekārtos Stāstu viesistabu, kas sociālas akcijas formā aicinās dokumentēt LGBTQIA+ vēstures Latvijā. Akcija paredz apzināt kādas ir vēstures pierakstīšanas iespējas un robežas, un kā caur to apzināšanu un mediēšanu iespējams ietekmēt sabiedriskos procesus. 

Izstādes kuratore Andra Silapētere uzsver: “Šodienas mākslinieciskās prakses bieži sniedzas ārpus mākslas darba kā vienas noteiktas izteiksmes formas, tādēļ ļoti būtiska ir izstādes publiskā programma, kuras mērķis ir veidot neformālu platformu sarunām un zināšanu apmaiņai ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas kontekstā. Izstādes publiskā programma ietvers diskusijas, darbnīcas un filmu izrādīšanu.” 

Projektā piedalīsies mākslinieki, kuratori un pētnieki, kuri šobrīd strādā ar dzimtes un LGBTQIA+ kopienai aktuālām tēmām gan veidojot izstādes, gan veicot plašākus pētījumus, izceļot reģiona specifiku vēstures un šodienas kontekstā. Latviju pārstāvēs Annemarija Gulbe, Atis Jākobsons, Felicita Pauļuka, Gunārs Binde, Ieva Laube, Igors Gubenko, Inga Lāce, Ingrīda Pičukāne, Konstantīns Žukovs, Krišjānis Elviks, Mētra Saberova, Monta Cimdiņa, Rūta Jumīte un Vents Vīnbergs, Somiju pārstāvēs Anti Jervi, Jāna Koko un Kalle Hamms. Projektā piedalīsies arī Eleonora de Monteskiū (Igaunija, Francija),  Raisa Maudita (Spānija), Agne Bagdžūnaite (Lietuva) un Taka Taka (Grieķija). 

Apmeklētājiem izstāde būs atvērta no 15. februāra līdz 31. martam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja