Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Strenčos atklās meilārta izstādi Vienādā attālumā no Saules

Strenčos 24. augustā plkst. 17.00 notiks Strenču fotodarbnīcas izstādes Vienādā attālumā no Saules atklāšana. Izstādē apkopoti fotogrāfiski un zīmēti vēstījumi (meilārta jeb pasta mākslas darbi), kurus veidojuši un uz Strenčiem nosūtījuši korespondenti no Latvijas, Igaunijas, Polijas, Francijas, Portugāles, Beļģijas, Grieķijas un ASV, informēja izstādes veidotāji

Šī gada pavasarī, atsaukdamies uz Strenču fotodarbnīcas aicinājumu, beļģu fotogrāfs un meilārta entuziasts Tomass Vandenberhe (Thomas Vandenberghe) uzsāka vizuālu sarunu ar Latvijas māksliniekiem. Tiekoties Strenčos, sarakstes dalībnieki – galvenokārt fotogrāfi – eksperimentēja ar dažādām fotogrāfijas tehnikām un sagatavoja savus personiskos vēstījumus. Pēc aizbraukšanas no Strenčiem sarakste turpinājās, tajā iesaistoties arvien jauniem dalībniekiem. Ja izsakāmies fotogrāfu valodā, viņi visi darbā izmantoja vienu un to pašu fotoprocesa pamatsubstanci – gaismu – vienādā attālumā no Saules. Šī izstāde ir trīs mēnešu ilgās vēstuļu apmaiņas rezultāts.

Strenču fotodarbnīca uzsāka darbību 2023. gadā, aktualizējot savas vēsturiskās priekšteces – arī Strenču fotodarbnīcas – mantojumu. Meistarklasei, kas bija veltīta analogajiem fotoprocesiem un stikla fotoplašu izgatavošanai, sekoja izstāde Pirms nokrīt egle Strenču vēsturiskās fotodarbnīcas telpās Rīgas ielā 17. Šogad organizētie fotodarbnīcas pasākumi vēlas atdzīvināt meilārta tradīcijas, uzsverot “lēnas” un mākslinieciski izkoptas komunikācijas ideju, kas ļauj veidot smalkākas, niansētākas un pārsteidzošākas saskarsmes formas. Tie ir nelieli mākslas darbi, kuri radīti ar tīru, cilvēcīgu nolūku kādu iepriecināt, pasveicināt, izstāstīt stāstu. Uz vēstījumiem vienmēr ir atzīmes, kas liecina par tālu ceļojumu, – pastmarkas un pasta nodaļu zīmogi.

Strenču fotodarbnīcas kuratori Anna Volkova un Vladimirs Svetlovs uzsver, ka fotogrāfija vēl arvien ir aizraujošs materiāls medijs. Piemēram, ja izmanto termopapīru, attēls kļūst par savdabīgu izgaistošu “pulksteni”. Tam atvēlēts tikai neilgs laiks, lai nokļūtu līdz adresātam un kādu brīdi paliktu kopā ar to, jo attēls saules staru ietekmē izbalē. Tas demonstrē arī saikni starp fotogrāfiju un visu dzīvo – kopīgu atkarību no saules stariem.

Ir svarīgi piezīmēt, ka meilārts kā mākslas žanrs izvairās no tradicionālām kuratoru stratēģijām, piemēram, no subjektīva sprieduma par to, kas ir “interesants” un kas – “neinteresants”. Ja kaut ko uzskatāt par pietiekami svarīgu un interesantu, lai tajā dalītos ar citiem, tad tas tāds arī ir. “Dažreiz es visievērojamākos darbus saņemu no cilvēkiem, kuri nav mākslinieki, jo viņi tiem pieiet citādi, savukārt profesionāli mākslinieki nereti pārāk daudz domā par saviem darbiem. Uzskatu, ka vislabākais meilārts rodas tad, kad pārāk daudz nedomājat un vienkārši radāt,” – stāsta Tomass Vandenberhe. Izstādē Vienādā attālumā no Saules tiks iekļauti visi uz darbnīcas adresi iesūtītie vēstījumi.

Izstādes veidotāji gaida izstādes atklāšanas dienā, 24. augustā, plkst. 17.00 Strenčos, Rīgas ielā 5. Turpmāk izstāde būs atvērta no 25. augusta līdz 1. septembrim katru dienu no plkst. 12.00 līdz 18.00.

Ar Strenču fotodarbnīcas aktivitātēm var iepazīties mājaslapā www.fotodarbnica.lv.

Par biedrības Orbīta rīkotajiem pasākumiem festivālā Mākslas vasara Strenčos 2024 var uzzināt  https://www.orbita.lv/makslasvasarastrencos

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja