Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tepat aiz stūra. Prado muzeja šedevru reprodukcijas zem Rīgas debesīm

Esplanādē līdz 14. augustam aplūkojama Prado muzeja krājumā esošo šedevru reprodukciju brīvdabas izstāde Prado Rīgas ielās, kas rīkota, lai padarītu mākslu pieejamāku sabiedrībai.

Prado muzejs ir Spānijas Nacionālais mākslas muzejs, kas atrodas Madridē. "Pateicoties plaši pazīstamajai Spānijas karaļu interesei par mākslu un tās kolekcionēšanu, Prado muzejs apkopojis kolekcijas, kas ir unikālas savas kvalitātes un kvantitātes dēļ," izstādes atklāšanā sacīja muzeja direktors Migels Falomirs Fauss. Pērn to apmeklējuši gandrīz divarpus miljonu cilvēku.

Rīgā ir eksponētas piecdesmit darbu reprodukcijas oriģinālajā izmērā. Skatītājs var doties nelielā ceļojumā un gūt hronoloģisku ieskatu dažādās glezniecības skolās, kas veido Prado muzeja māksliniecisko panorāmu no XII gadsimta līdz pat XX gadsimta sākumam, iepazīt Spānijas un Eiropas vēsturi, kā arī vispārēju Rietumu mākslas vēsturi caur spāņu, itāļu, flāmu, franču, vācu un holandiešu glezniecības lielmeistaru darbiem. "Šorīt no rīta, braucot garām Esplanādei, pamanīju cilvēkus, kas steidzās uz darbu, tomēr, iedami garām gleznām, samazināja gaitas tempu, tas liecina, ka tās neatstāj vienaldzīgu nevienu," savos novērojumos dalās Spānijas vēstniecības kultūras projektu koordinatore Ilze Konevāla.

Šajā izstādē var iepazīties ar spāņu zelta laikmeta mākslinieka Djego Velaskesa gleznu Galminieces, kas ir viens no Prado muzeja slavenākajiem darbiem. Tajā mākslinieks pauž pārdomas par Spānijas monarhiju, kā arī par savu un savas mākslas godu. "Šī ir viena no tām gleznām, kurā viņš pielika vislielākās pūles, lai radītu sarežģītu un ticamu kompozīciju, kas nodotu dzīves un realitātes sajūtu, vienlaikus ietverot blīvu nozīmju tīklu," raksturo museodelprado.es. Īpaši var izcelt arī viņa tautieša Fransisko de Goijas darbus Saturns un Kailā maha, Fransisko de Surbarana gleznu Agnus Dei un Hoakina Soroljas darbu Zēni pludmalē (šogad aprit 100 gadu kopš mākslinieka nāves dienas). No citvalstu autoru daiļrades var akcentēt flāmu gleznotāja Hieronīma Bosa gleznu Pasaulīgo baudu dārzs.

Prado muzeja iniciatīva Prado ielās aizsākās 2015. gadā, kad gleznu reprodukcijas tika eksponētas vairāku Latīņamerikas valstu galvaspilsētu ielās, pateicoties tajās esošo Spānijas kultūras centru iniciatīvām. 2019. gadā šis projekts uzņēma jaunus apgriezienus, atzīmējot Prado muzeja divsimtgadi. Uz Rīgu gleznu reprodukcijas atvestas no Igaunijas, kur pērn tās bija skatāmas Kadriorgas parkā. Šī nav pirmā reize, kad Prado muzejs iziet ārpus savām sienām. Pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu sākumā tas iesaistījās vietējās sabiedrības izglītošanā un izrādīja savā krājumā esošo meistardarbu reprodukcijas simt septiņdesmit Spānijas pilsētās. Savukārt 2021. gadā Prado muzejs īstenoja projektu Aiz stūra, kad visdažādākajās Madrides vietās tika eksponētas vairāk nekā divdesmit šedevru reprodukcijas, lai pārsteigtu cilvēkus ikdienas gaitās un veicinātu viņu atgriešanos muzejā pandēmijas ierobežojumu mazināšanās laikā. Iespējams, arī brīvdabas izstāde Prado Rīgas ielās kādam kļūs par pamudinājumu doties uz Madridi, lai aplūkotu darbu oriģinālus klātienē.

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē museodelprado.es.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja