Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

TUR_telpā tiks atklāta Reiņa Dzudzilo personālizstāde One Will Heart One

TUR_telpā 21. augustā plkst. 18.00 tiks atklāta Reiņa Dzudzilo personālizstāde One Will Heart One, informēja izstādes rīkotāji

TUR_telpas 2024. gada vasaras cikla Pieķeršanās struktūru nojaukšana noslēdzošā izstāde būs mākslinieka un scenogrāfa Reiņa Dzudzilo One Will Heart One. Izstādes atklāšana notiks trešdien, 21. augustā, plkst. 18.00 laikmetīgās mākslas telpā TUR Tallinas ielas kvartālā, un tā būs apskatāma līdz 21. septembrim.

Izstādē One Will Heart One Dzudzilo izmanto TUR_telpas plašumu, lai vēstītu par kustību, saikni un potenciālu, pētot, kur mākslas darbs un arhitektūra saplūst dialogā starp atpazīstamo un jauno. Caur laika, telpas un atklājuma mijiedarbību, Dzudzilo izmanto lodi kā estētiska skaistuma un rotaļīguma simbolu. Simetriski perfektā lode alkst pēc kustības. Zemeslode vai bumba, kuru iesist atvērtā telpā, kurā pati telpa tur kļūst par vārtiem – kā metaforisks ceļš uz potenciālu.

Iedvesmojoties no Umberto Eko Skaistuma vēstures, Dzudzilo izaicina tradicionālo skaistuma pastāvību, to aizstājot ar bumbas vieglumu un dinamismu. Viņš konsekventi tiecas atbrīvot telpu, radot tukšumu, kurā ir iespēja pastāvēt “pauzēm”. Viņa iejaukšanās šajās “pauzēs” kļūst par estētiskām vienībām, kas aicina apmeklētāju ieiet iekšā un izjust, kā laiks stiepjas kā bezgalīgs horizonts. TUR_telpas plašums un simetrija rosina uz pārdomām un kustību, ļaujot apmeklētājiem apmaldīties tās robežās un atklāt pašiem savas nozīmes.

Savu rotaļīgumu Dzudzilo attiecina arī uz citiem izstādes aspektiem, īpaši nosaukumā One Will Heart One, kas apzināti netiek tulkots latviešu valodā. Dzudzilo skaidro: Bet, lūk, šeit to atveru latviešu valodā. Viens sirdīs vienu. Vārds “sirdīs” jālasa kā darbības vārds starp abiem vieniem, nevis kā lietvārda daudzskaitlis. Lai gan var lasīt, kā vien grib, un jo atvērtāk, jo labāk. Angļu valodas “hurt” un “heart” vismaz manās ausīs atrodas tuvu. Latviešu valodas tulkojumā, meklējot tiem vienu un to pašu sākuma burtu, fonētiski tie nostāsies tālāk viens no otra. Sāpināt un Sirds. Šī valodas spēle, pētot fonētiskās līdzības un atšķirības, rosina pārdomāt to, kā vispār tiek konstruēta un uztverta nozīme.

 

Reinis Dzudzilo ir atpazīstams ar savu novatorisko darbu vizuālajā mākslā un scenogrāfijā. Viņš ir ieguvis izglītību Latvijas Mākslas akadēmijā, kur attīstījis savdabīgu pieeju, apvienojot tradicionālās un mūsdienu mākslas tehnikas. Dzudzilo ir plaši atzīts savu iekļaujošo instalāciju un izstāžu dēļ, kuras pēta tādas tēmas kā telpa, laiks, identitāte un uztvere, nereti ietverot skaņas, gaismas un kustību elementus, lai radītu dinamisku un saistošu vidi. Dzudzilo darbi ir bijuši skatāmi daudzās personālizstādēs un grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs, no kurām ievērojama daļa tapusi sadarbībā ar mākslinieci Kristu Dzudzilo. Viņa darbiem raksturīga introspektīva daba, aicinot skatītājus piedzīvot dialogu starp fiziskām un konceptuālām sfērām. Savas karjeras laikā viņš ir saņēmis vairākus prestižus apbalvojumus, tostarp, Latvijas teātra gada balvu Gada scenogrāfs, kas atspoguļo viņa nozīmīgo ieguldījumu mākslā. Kā viena no atpazīstamākajām personībām Latvijas mākslas vidē Reinis Dzudzilo turpina atklāt radošās izteiksmes robežas, iedvesmojot skatītājus ar savu vizionāro pieeju un apņemšanos pētīt cilvēka pieredzes sarežģītību.

 

TUR_telpas ambīcija ir pilnveidot Rīgas laikmetīgās mākslas ainu, sadarbojoties ar tai interesējošiem māksliniekiem un veidojot augstas kvalitātes laikmetīgās mākslas izstādes. Izstāžu veidošanas procesā mākslinieki ņem vērā arī pašas telpas īpatnības – atsauci gan uz tradicionālo balto kubu, gan ēkas industriālo pagātni –, tādēļ tie ir aicināti radīt jaunus darbus un mudināti eksperimentēt ārpus sev ierastajām radošajām praksēm. Kopš tā tika dibināta, TUR_telpa ir organizējusi ievērojamu skaitu izstāžu, koncertu, performanču un dzejas lasījumu. Vairākas TUR_telpas izstādes nominētas Purvīša balvai, to skaitā Luīzes Rukšānes Locījuma vietas iepriekšējā ceturksnī. Pērn tika izvirzīta Rūdolfa Štamera izstāde Balsis manās galvās un Maijas Kurševas izstāde Lapa uz lapas.

Vairāk: Instagram (@tur_telpa) un/vai Facebook lapā (TUR).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja