Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Noasā norisināsies Ulda Rudaka grāmatas atkalizdošanas svētki un Ingus Baušķenieka un draugu koncerts

Sestdien, 13. aprīlī, mākslas centrā Noass norisināsies Ulda Rudaka grāmatas Rokupācija atkārtotā, papildinātā izdevuma atvēršanas svētki un Ingus Baušķenieka un draugu koncerts.

Ingus Baušķenieks un draugi ir mūziķu grupa, kas tika izveidota 2023. gada vasarā ar nolūku atskaņot dzīvā veidā Ingus Baušķenieka daudzu gadu gaitā pašsacerēto repertuāru, kas pazīstams ticis tikai ierakstos. Īstenojot visai komplicētos aranžējumus, nācās pieaicināt plašu draugu loku - grupā šobrīd muzicē septiņi cilvēki.

Tie ir: Ingus Baušķenieks - balss, sintezatori, sampli, bass, Fabiass Nils Īle - bungas, sampli, Ērika Tālberga - bass, Ričards Dauksts - ģitāra, Uģis Vītiņš - sintezators, Andris Gauja - sampli, ģitāra, balss, Austra Aizpuriete – balss.

Programma tiek pakāpeniski paplašināta, iekļaujot arvien vairāk saistošas un savdabīgas mūzikas.

Ingus Baušķenieks ar savu grupu Dzeltenie pastnieki veicis milzīgu izglītojošu lomu informācijas badā turēto astoņdesmito gadu tīņu vidū, jo šī mūzika kā svaiga ūdens malks iepazīstināja viņus ar kaut ko pavisam nedzirdētu, bet gaidītu - jauno vilni, regeju un arī repu latviešu valodā. Kaut oficiāli tolaik neizdota, šī mūzika, tāpat kā veikalos nepieejamie ārzemju ieraksti, ieguva milzīgu popularitāti, strauji izplatoties magnetofonu lentēs un kasetēs, citam no cita to pārrakstot. Par šīs mūzikas unikalitāti liecina fakts, ka arī šodien viņu aktualitāte nav zudusi – nesen klubā Depo izpārdotā un pārpildītā Dzelteno pastnieku koncertā lielākā daļa publikas bija jaunieši, nevis tie, kuri šo mūziku klausās jau vairākus gadus desmitus.

 

Viens no Dzelteno pastnieku agrīnā posma iedvesmotajiem un savu mūzikas izzināšanas ceļu tolaik uzsākušajiem bija Uldis Rudaks, kura grāmata Rokupācija šī Ingus Bauškenieka koncerta vakarā svinēs savu atkārtoto izdevumu. Pirmoreiz 2008.gadā iznākusī grāmata stāsta par latviešu un ne tikai latviešu mūzikas vēsturi caur autora personīgo pieredzi no bērnības līdz žurnālista gaitām, iekļaujoties Latvijas mūzikas vidē ne vien, pildot savus darba pienākumus, bet ar milzu interesi un entuziasmu metoties iekšā rokenrola dzīvesveida virpuļos, no kuriem tikt ārā nemaz nav iespējams, pat sasniedzot brieduma gadus, kad parasti pieņemts nākt pie prāta un piebremzēt. Grāmatā aprakstīti notikumi līdz 21.gadsimta pirmajai desmitgadei, kamēr vēl nebija ieskrējies interneta laikmets, kurā Uldis turpinājis Rokupācijā iesākto, veidojot Radio NABA raidījumus Zibens pa dibenu par nozīmīgākajiem latviešu mūzikas ierakstiem, joprojām veidojot intervijas un recenzijas, kas tiek publicētas dažādos medijos, rīkojot festivālu Kartupeļpalma, kā arī izmantojot sociālo tīklu sniegto iespēju savas sajūtas un novērojumus paust, negaidot, kamēr kāds tos apkopos un publicēs. Ņemot vērā joprojām nerimstošās pozitīvās atsauksmes par Rokupāciju un pieprasījumu, izdevniecība Dienas grāmata to izdod atkārtoti – ar citādu vāku un ilustratīvo materiālu, bet ar to pašu teksta saturu, kāds tas bija 2008. gada pirmizdevumā.

 

Trīsas satikās tālajā 2021. gadā. Sākumā satikās divas no trim, taču tad dzīve veica savas korekcijas un grupai pievienoja arī trešo Trīsu. Tā ir sakritis, ka visām ir saistība ar teātri, visām patīk dziedāt un visas saista mistiska skaitļu sakritība. Lielākais panākums Trīsām 2023. gadā ir debijas albums Kaut kur kāds. Paralēli tam grupa 2023. gadā uzstājās eksperimentālajā mākslas festivālā Optižūns, Ezīšfestā, muzicēja iekš Caffein un The Northern Grip. Vēl Trīsas ir viesojošās Latvijas skolās un jauniešu centros, lai dalītos ar mūziku, pārdomām par dzīvi un popularizētu mentālās veselības nozīmību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja