Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Simfoniskais hits ar Goran Gora sāk desmito sezonu

Ceturtdien, 19. oktobrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) atklās koncertcikla jauniešiem un akadēmiskās mūzikas entuziastiem Simfoniskais hits ar Goran Gora desmito sezonu.

Šoreiz multimediālajā koncertā klausītāji tiks iepazīstināti ar austriešu komponista, Vīnes klasiķa un simfonijas žanra pamatlicēja Jozefa Haidna dzīvi un daiļradi. Pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pults stāsies diriģents Jānis Stafeckis, lai atskaņotu Haidna 101. simfoniju, savukārt solo partiju Koncertā trompetei un orķestrim Mibemolmažorā dzirdēsim LNSO pirmās trompetes – Jensa Emīla Holma – izpildījumā. Ar interesantiem stāstiem par komponistu un viņa mūziku dalīsies Jānis Holšteins jeb Goran Gora.

Jau desmito gadu ikkatra koncertcikla Simfoniskais hits ar Goran Gora programma tiek pārvērsta aizraujošā piedzīvojumā, kurā pasaulslavenu skaņražu mūziku un dzīvesstāstus papildina īpaši veidoti multimediāli elementi. Koncertcikla galvenais uzdevums jau no tā pirmsākumiem ir iepazīstināt akadēmiskās mūzikas entuziastus un jauniešus ar simfoniskās mūzikas hitiem un to autoriem. Arī šajā sezonā Simfoniskā hita radošā komanda ir nemainīga – režisors Roberts Rubīns, dramaturgs Jānis Joņevs, mākslinieks Krišs Salmanis, animators Pauls Poikāns (kurš komandai pievienojies pērn), satura konsultants, muzikologs Orests Silabriedis un stāstnieks Jānis Holšteins jeb Goran Gora.

19. oktobra koncertā LNSO un Goran Gora skatītājus iepazīstinās ar Jozefa Haidna daiļradi, atskaņojot komponista 101. simfoniju Remažorā Pulkstenis un Koncertu trompetei un orķestrim Mibemolmažorā.

Jozefs Haidns ir 18. gadsimta austriešu komponists, kurš nereti tiek dēvēts par simfonijas “tēvu” – viņa komponēto simfoniju skaits mērāms trīsciparu skaitlī. Tomēr ne par skaitļiem ir runa, bet gan par stingrajiem pamatiem, no kā izaug grandiozākā simfoniskā orķestra izpausme vairāku gadsimtu garumā, kuru vēlāk kopj un attīsta arī citi skaņraži. Viņa radošā darbība iedvesmoja arī jaunākos kolēģus-klasicisma pārstāvjus – Volfgangu Amadeju Mocartu un Ludvigu van Bēthovenu, kā arī virkni romantisma laika komponistu.

Haidna mūziku LNSO atskaņos diriģenta Jāņa Stafecka vadībā. Viņš ciešu sadarbību ar LNSO uzsāka 2022./2023. gada sezonā. Stafeckis sadarbojies ar Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio kori, Liepājas simfonisko orķestri, savukārt 2012. gadā dibinājis un līdz šim vada arī Rēzeknes kamerorķestri. Viņš uzstājies ar tādiem spilgtiem mūziķiem kā Inese Galante, ērģelniece Iveta Apkalna, maestro Raimonds Pauls un daudziem citiem.

Solo partiju Koncertā trompetei un orķestrim Mibemolmažorā atskaņos dāņu trompetists Jenss Emīls Holms, kurš jau ilgus gadus dzīvo Latvijā un šobrīd pilda koncertmeistara pienākumus LNSO, kā arī spēlē kamerorķestrī Sinfonietta Rīga. Viņš muzicējis Olborgas simfoniskajā orķestrī un bijis trompešu grupas asistents Malmes simfoniskajā orķestrī.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja