Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Aizraujošs ceļojums laikā un mūzikā. Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāla notikumi

Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls piedāvā deviņu daudzveidīgu senās mūzikas notikumu programmu dažādās Rīgas kultūrvietās no 5. septembra līdz 12. oktobrim. Tajos muzicēs gan Latvijas, gan ārzemju solisti un ansambļi no Nīderlandes, Lietuvas, Francijas un Itālijas

Šis festivāls ir īpaši gaidīts notikums, kurā gan publika, gan paši mūziķi ar prieku atgriežas, lai atgūtu harmoniju, smeltos enerģiju, iejustos baroka laika galminieku ādā un secinātu, cik pārsteidzoši daudz mēs vēl varam atklāt par šķietami zināmo. Viss tiek atskaņots tikai ar vēsturisko mūzikas instrumentu oriģināliem vai to kopijām, dziedātāji pārvalda baroka laika ornamentus un retoriskos smalkumus, aizslaukot māņu mītus par seno mūziku kā kaut ko vecmodīgu.

Festivālu atklāja senās mūzikas ansamblis La Capriola no Francijas, un, lūk, informācija par tuvākajiem koncertiem šomēnes. 12. septembrī plkst. 19.00 Collegium Musicum Riga koncertzālē, kurā notiks vairums šī festivāla koncertu, ar programmu Georgs Frīdrihs Tēlemanis un 12 fantāzijas flautai uzstāsies traversflautas mūziķe no Polijas Marta Gravlas. Šī būs unikāla iespēja dzirdēt visas 12 Tēlemaņa flautas fantāzijas vienkopus.

Turpat 13. septembrī plkst. 19.00 uzstāsies senās mūzikas ansamblis The Banshies no Francijas. Pēc īru mitoloģijas vārds "banshee" nozīmē – "ragana" vai "sūtnis no citas pasaules". Ansamblis eksperimentē, meklējot jaunus ceļus mākslu mijiedarbībā un ik programmā vēstot stāstu.

Soprāna Ievas Sumejas un baroka orķestra Collegium Musicum Riga programma Querelle des Bouffons 15. septembrī plkst. 19.00 atklās kādreizējo konfliktu starp tradicionālā franču operas stila piekritējiem, ko pārstāv Žans Batists Lullī un Filips Ramo, un mazliet vieglākās itāļu operas buffa atbalstītājiem. Ieva Sumeja (soprāns) kopš 2018. gada specializējas senās mūzikas interpretācijā un ir 2023. gada Lielās mūzikas balvas nominante kā Gada jaunais mākslinieks. Viņa saka: "Šī programma apvieno man tuvus stilus vienā koncertā. Tā būs iespēja dzirdēt gan itāļu virtuozitāti, gan franču mūzikas emocionālo dziļumu."

21. septembrī plkst. 16.00 koncertā Muzikālās skices Frīdriha Lielā galmā muzicēs Trio Kadiķītis: Aija Dimza (traversflauta), Elfrīda Švalbe (baroka čells), Mihails Pranovičs (klavesīns). Ansambļa vadītāja Aija Dimza teic, ka gaidāms "karalisks ceļojums laikā uz XVIII gs. Prūsijas galmu. Karalis Frīdrihs Lielais un viņa skolotājs Joahims Kvancs, kā arī citu galma mūziķu radītie skaņdarbi ļaus veldzēties mazliet netipiskās harmonijās un melodiskajos risinājumos, jo noteikumi taču neattiecas uz karali."

Biļetes uz festivāla koncertiem tirgo Biļešu paradīze. Dažos ieeja ir bez maksas. Sīkāk – Earlymusic.lv/en/home.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja